image description

Σε θέματα τακτικών λαθών που έγιναν στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό αναφέρθηκε ο Ηρακλής Μεταξάς στην εβδομαδιαία δια ζώσης συνέντευξη τύπου που παραχωρεί στους τοπικούς δημοσιογράφους. Ο τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα ανέλυσε το σκεπτικό του για όλες τις φάσεις που μπήκαν στο “μικροσκόπιο”, ενώ αναφέρθηκε και στο επόμενο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης, που όπως είπε θα είναι εντελώς διαφορετικό κι εδώ τώρα θα χρειαστεί αρκετή ψυχραιμία για να έρθει το θετικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του (δείτε στο τέλος της συνέντευξης το βίντεο):

Για το αν αυτή η απογοήτευση που είχαν όλοι μετά την ισοπαλία με τον Ολυμπιακό είναι δείγμα της εμπιστοσύνης που έχουν όλοι στην ομάδα και της αυτοπεποίθησης που έχουν οι παίκτες: «Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Έτσι όπως γνώρισα τα παιδιά και έτσι όπως δουλεύουμε από την πρώτη μέρα, δεν περίμενα κάτι λιγότερο σ’ αυτό το κομμάτι. Το μεγαλύτερο όμως κέρδος θα είναι αν πάρουμε αυτά τα θετικά για το επόμενο παιχνίδι και για το επόμενο αποτέλεσμα που μας περιμένει. Δεν πρέπει να είναι κάτι τυχαίο που μας βγήκε μία φορά μόνο. Αν, λοιπόν, μας βγουν αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά και σε άλλα 10 παιχνίδια, τότε ναι θα πούμε ότι προέκυψε και κάτι θετικό απ’ αυτό το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό».

Για το θάρρος που έπαιξε ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον Ολυμπιακό και αν θα μπορέσει να επαναλάβει μια τέτοια εικόνα και σε ματς όπως με τον Απόλλωνα που μπορούν να κρίνουν κάποιους υψηλότερους στόχους στο πρωτάθλημα: «Τώρα θέλει ψυχραιμία να ακολουθήσουμε τη δικιά μας τακτική, γιατί την τακτική του αντιπάλου για διάφορους λόγους μπορούμε να την επηρεάσουμε λιγότερο. Τα συζητήσαμε ήδη με τα παιδιά κάποια πράγματα και πρέπει να έχουμε ψυχραιμία. Για παράδειγμα, όταν μας ανοίγεται ένας δρόμος δεν πρέπει με το ζόρι να μπούμε σε αυτόν, αλλά να βλέπουμε κι άλλα ‘παραθυράκια’ που μπορεί να μας ανοίξει ο αντίπαλος. Εκεί θα είναι λοιπόν το καθοριστικό σημείο, να έχουμε ψυχραιμία μέσα στο γήπεδο».

Για το αν το ματς με τον Ολυμπιακό κρίθηκε στην ποιότητα του αντιπάλου ή στο ότι υπήρξε αδυναμία να τελειώσουν οι παίκτες του τις φάσεις: «Η ποιότητα του Ολυμπιακού είναι γνωστή, ο προπονητής του είχε τους λόγους του να ξεκινήσει με αυτούς που ξεκίνησε το ματς. Πιστεύω ότι στο 12λεπτο κάπου χάσαμε για 5 λεπτά το πλάνο μας. Αυτό το θάρρος που το δείξαμε όντως σε όλα τα άλλα λεπτά του αγώνα, ήταν αυτό που δεν είχαμε για 2-3 φάσεις. Γυρίσαμε την μπάλα στον τερματοφύλακα , γεμίσαμε και μετά μας γύρισε μπούμερανγκ. Από μια τέτοια φάση ήρθε το κόρνερ στο πρώτο γκολ. Εκεί δεν κινηθήκαμε σωστά τακτικά και ατομικά, στη δεύτερη όμως μπάλα, όχι στην πρώτη. Είχαμε δει σε άλλα ματς μετά από τέτοιες φάσεις να πηδάνε μόνοι τους στον αέρα οι παίκτες του Ολυμπιακού χωρίς κάποιον αντίπαλο κοντά τους. Εμείς αυτό δεν το είχαμε. Κάναμε την πρώτη απόκρουση, αλλά δεν σταθήκαμε σωστά στις δεύτερες μπάλες».

Για τον λόγο που βρέθηκε σε κάποια φάουλ η ομάδα να αμύνεται πιο κοντά στην εστία και όχι στη γραμμή της μεγάλης περιοχής: «Ξέρω ότι σχολιάστηκε αυτό, πρέπει να μπούμε σε πολύ ανάλυση για το πώς βλέπει ένας προπονητής ένα παιχνίδι. Θα το εξηγήσω όμως μ’ ένα παράδειγμα. Όταν παίζουμε man to man στα κόρνερ και τρώμε γκολ, λέμε γιατί δεν έπαιξαν ζώνη. Αν παίξουμε ζώνη και φάμε γκολ, λέμε γιατί δεν παίξαμε man to man. Έτσι είναι και στα φάουλ. Να θυμίσω ότι τη γραμμή της μεγάλης περιοχής δεν τη ζωγράφισε κάποιος για να ξέρουμε που να στεκόμαστε στα φάουλ. Έχει να κάνει με την τακτική εκείνης της ημέρας. Στο φιλικό με τον Παναιτωλικό σταθήκαμε πολύ ψηλά και φάγαμε γκολ.

Υπάρχουν ομάδες που στέκονται μπροστά στον τερματοφύλακα, άλλες πολύ ψηλά και άλλες ενδιάμεσα. Σημασία δεν έχει που θα σταθείς, αλλά να κάνεις κάποια πράγματα σωστά. Εμείς στο δεύτερο γκολ πήραμε την πρώτη κεφαλιά και κοιτούσαμε εκεί, δεν είδαμε τον παίκτη (σ.σ. Ελ Αραμπί) που ήταν πολύ ώρα μόνος του. Και για να πούμε και στη λεπτομέρεια και για το πρώτο γκολ κάτι, με το πρώτο διώξιμο πρέπει να μείνουμε στις θέσεις μας, εμείς αλλάξαμε πήγαμε στις προηγούμενες θέσεις μας και αδειάσαμε το πίσω μέρος της περιοχής μας. Ελπίζω να μην το ξανακάνουμε».

Για τον Μαρτίνς που άλλαξε 3 συστήματα μέχρι να βρει πώς να αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ Γιάννινα  και αν στο τέλος που έπαιξε με 2 σέντερ φορ θα ήταν καλύτερα να παίξει και ο ΠΑΣ με 3 στόπερ: «Είναι κι αυτή μια ιδέα, δεν λέω όχι. Απλά όταν ξεκινάει μια ομάδα με 4-4-2 ο αντίπαλος πρέπει να βάλει 3 στόπερ από την αρχή; Δεν νομίζω».

Δεδομένου όμως ότι συνήθως οι διαιτητές αρχίζουν να σφυρίζουν πολλά φάουλ υπέρ του θεωρητικά πιο δυνατού σε μία τέτοια συνθήκη: «Δεν λέω όχι, είναι μια ιδέα, απλά δεν έχουμε και την απόδειξη ότι αυτό θα ήταν το σωστό. Είναι σαν τη συζήτηση που είχαμε ξανακάνει αν ‘φρεσκάρουμε’ την ομάδα στο 70’ κι αν αυτό θα βγαίνει πάντα. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι αν κάνεις κάτι, θα έχεις πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Εμείς είχαμε μια άλλη ιδέα. Η αλήθεια είναι ότι η μπάλα ήταν αρκετή ώρα ελεύθερη, μπορούσαμε να τη διώξουμε κι αν τη διώχναμε δεν θα υπήρχε και αυτή η ερώτηση. Δεν ήταν δύσκολη μπάλα να τη διώξεις σ’ εκείνη τη φάση. Όσες φορές και να δω τη φάση του 1-2 δεν νομίζω ότι ήταν δύσκολη να τη διώξεις να πάει στον 3ο όροφο που λέμε. Η ιστορία τελικά είναι πάντα η ιστορία του νικητή».

Ο κ. Μεταξάς ρωτήθηκε επίσης μήπως δεν έχει και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε όλο το ρόστερ και δεν κάνει εύκολα αλλαγές: «Εμπιστοσύνη έχω σε όλους από τη στιγμή που δείχνουν κάποια πράγματα στην προπόνηση. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε ανάλογα με το τι βλέπουμε στην προπόνηση. Μπορεί μία εβδομάδα ένας παίκτης να μη δείξει κάτι και την άλλη να το δείξει. Εμπιστοσύνη έχω τη στιγμή που θα δω κάτι. Αν όλη την εβδομάδα δεν δω κάτι μπορεί στον αγώνα να μην έχω εμπιστοσύνη και να μην κάνω την αλλαγή.

Γενικά, όμως, έχω εμπιστοσύνη στα παιδιά, δουλεύουμε μαζί με τα παιδιά και κάθε εβδομάδα βλέπουμε τι μας δείχνουν. Και αυτοί που δείχνουν, όμως, πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν γιατί αν κάποιος για 2 εβδομάδες δεν μου δείξει κάτι στην προπόνηση θα μου φύγει η εμπιστοσύνη και θα τη δώσω σε άλλον. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να παίζουν μόνο 11».

Για το παιχνίδι με τον Απόλλωνα: «Μιλήσαμε παραπάνω απ’ ό,τι χρειάζεται για τον Ολυμπιακό, πρέπει να βγει τώρα αυτό το ματς από το κεφάλι μας για να πάμε καλά στο επόμενο. Είναι εντελώς διαφορετικό παιχνίδι, ο Απόλλωνας είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στα 3 τελευταία παιχνίδια, δέχτηκε μόνο ένα γκολ από μια κεφαλιά του Μπαράλες που αυτός μπορεί να σκοράρει σε οποιαδήποτε ομάδα με κεφαλιά. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο, τον δοκιμάσαμε στην προπόνηση, θα τον ξαναδοκιμάσουμε και αύριο, ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυνατή άμυνα».

Για την κατάσταση Μιλιντσεάνου και Σάλιακα: «Όλοι είναι καλά, μόνο οι Λώλης και Αλ. Τριάδης είναι εκτός για το παιχνίδι του Σαββάτου».

Για την κλήρωση του κυπέλλου με την ΑΕΛ: «Δεν είναι μόνο ότι δεν παίζουν σε πρωτάθλημα, αλλά αλλάξανε και προπονητή. Δεν ξέρουμε ο καινούργιος προπονητής τι σχήμα και τι ιδέες θα έχει. Να δούμε προηγούμενα φιλικά δεν νομίζω ότι έχει αξία. Πάμε όντως με βάση τα δεδομένα τα δικά μας κι αυτά που θέλουμε να κάνουμε εμείς. Αλλά είπαμε πολλά για το προηγούμενο ματς, λέμε και για το μεθεπόμενο, όμως η συγκέντρωσή μας πρέπει να είναι στον Απόλλωνα».