image description

Σε τρία θέματα που έχουν κοινό παρανομαστή την ανικανότητα της Περιφερειακής Αρχής να παρακολουθήσει τα μεγάλα ζητήματα της Ηπείρου, αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής των  «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Ξεκινώντας από τη διαμάχη Περιφερειάρχη και δημάρχων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Ριζόπουλος υπενθύμισε ότι η δική του παράταξη ήταν εκείνη που ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή τη θέση της για τη σχέση που πρέπει να έχει η Περιφέρεια με τον ΦΟΔΣΑ.

«Στην Ήπειρο υπήρξε βιασύνη για την κατασκευή του εργοστασίου χωρίς καμία άλλη υποδομή, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε περιφερειακός ΦΟΔΣΑ κι έτσι την ευθύνη ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου για την οποία ήταν βούτυρο στο ψωμί της. Άλλωστε την έχω κατηγορήσει ανοιχτά για διαπλοκή. Έτσι φτάσαμε σήμερα οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης να τσακώνονται γιατί κανείς δεν υποχωρεί», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος για να προσθέσει:

«Δεν λυπάμαι τους δημάρχους όμως γιατί έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν το σθένος να διεκδικούν το δίκιο τους απέναντι στον Περιφερειάρχη. Η αποτυχία και στο ΦΟΔΣΑ είναι ζήτημα παραίτησης  το οποίο οφείλουν να το ζητήσουν οι Δήμαρχοι, αλλά όπως είπα και στην ομιλία της Δευτέρας κανένας δεν το κάνει γιατί περιμένουν να δούν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι τέλους. Άρα και αυτοί δεν κινούνται αμιγώς με το συμφέρον των δημοτών. Κινούνται με το προσωπικό τους συμφέρον.  Με νοιάζει όμως ότι στο τέλος ότι θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Πρόθεσή μου, όπως την ξεκαθάρισα στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, είναι ότι εφόσον είμαστε η νέα περιφερειακή αρχή θα μεταβιβάσουμε, όπως ορίζει και ο νόμος, την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ΦΟΔΣΑ.»

Για το κλειστό γήπεδο

Περνώντας στο δεύτερο θέμα, ο κ. Ριζόπουλος έκανε λόγο πως για μια ακόμα φορά  η περιφέρεια Ηπείρου έγινε  περίγελος, αναφερόμενος στα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα με την επίσκεψη του Περιφερειάρχη και δύο εκ των επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Ελληνικό προκείμενου να δουν από κοντά το προκάτ κλειστό γυμναστήριο που προορίζεται να έρθει στα Γιάννενα.

Αφού τόνισε ότι ο κ. Περιφερειάρχης δεν έχει ακόμα καταλάβει ότι οι δεσμεύσεις του υπουργού Ανάπτυξης είναι πλέον άκυρες, επειδή οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού ανήκουν σε ιδιωτική εταιρία, τον κατηγόρησε ότι με τις κινήσεις του θα φέρει απόλυτη την ευθύνη για την αποτυχία του εγχειρήματος.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σταμάτησε η διεκδίκηση της κατασκευής ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση και δεχτήκαμε τη λύση του προκατ που για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής. Το κόστος μεταφοράς του ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν ώστε να μπορέσει να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει ένα κτίριο 18ετίας με βάση τις νέες ενεργειακές προδιαγραφές που υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι η επίσκεψη – αστραπή που οργανώθηκε από τον Περιφερειάρχη και οι προσκλήσεις στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τον συνοδεύσουν έγιναν υπό το βάρος της επιτυχημένης διεξαγωγής του συνεδρίου των Οριζόντων Ηπείρου.

«Ήθελε να δείξει τις ηγετικές του ικανότητες απέναντι στη δική μας οργανωμένη παράταξη και οδηγήθηκε σε ένα φιάσκο», υπογράμμισε ο κ Ριζόπουλος, ο οποίος στηλίτευσε και την σιωπή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που δεν εξέδωσε ούτε μια ανακοίνωση για το θέμα προκειμένου να υπερασπιστεί τον αρχηγό του, Αλέξη Τσίπρα και τις δεσμεύσεις του όταν ήταν πρωθυπουργός.

«Έχω πει και θα το πω και σήμερα, ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο στελέχη του που κάνουν τη δουλειά τους για προσωπικό πολιτικό όφελος», κατέληξε ο κ Ριζόπουλος.

Για το τρένο

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου ο  επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου. Θύμισε ότι με πρωτοβουλία του Γ. Ζάψα και τη στήριξη της παράταξής του, το θέμα συζητήθηκε στο περιφερικό συμβούλιο, όπου ελήφθη και σχετική απόφαση, κατηγόρησε όμως την Περιφερειακή Αρχή ότι από εκεί και μετά δεν έκανε τίποτα.

«Η Περιφέρεια ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεταβιβάσει το ψήφισμα και την πρότασή μας αρμοδίως. Σας πληροφορώ ότι μέχρι σήμερα στο γραφείο του υπουργού και του ΟΣΕ δεν έχει φτάσει απολύτως τίποτα. Μια ακόμα απόδειξη της ανυπαρξίας της Περιφερειακής Αρχής», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

«Δεν είναι τυχαία η σιωπή του κ. Καχριμάνη για το θέμα. Ούτε πως η είδηση βγήκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μόνο. Ξέρει ο κ. Περιφερειάρχης ότι όπως οδήγησε στα βράχια το θέμα της Ιόνιας, του φυσικού αέριο, του κλειστού γυμναστηρίου κι άλλα, έτσι και η υπόθεση του τρένου που είναι πολύ δύσκολη, με δική του ευθύνη θα αποτύχει για την Ήπειρο. Η αδυναμία παρακολούθηση των μεγάλων έργων είναι σε πρώτο πλάνο», πρόσθεσε.

Συνεπώς  χαιρόμαστε για κάτι το οποίο δεν έχει κριθεί, χαιρόμαστε για κάτι το οποίο το ΕΣΠΑ δεν προβλέπει με τις διαπραγματεύσεις που έκανε ο κ.Καχριμάνης για στήριξη των υποδομών και χαιρόμαστε ενώ αυτή τη στιγμή η Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε καθόλου τη δουλειά της να κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο την εξουσιοδοτήσανε. Αν θα γίνει το τραίνο, θα γίνει γιατί είναι κομμάτι μιας εθνικής στρατηγικής που θα φτάσει σε επενδύσεις τα 4,4 δις. Γι΄αυτό άλλωστε και ο κ.Καχριμάνης σιωπά και το ξέρει, όπως σιωπά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Το πρωτόκολλο

Στο περιθώριο των δηλώσεών του ο κ. Ριζόπουλος αναρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου, όταν δηλώνει αδυναμία να εξυπηρετήσει τα πιο απλά αιτήματα.

Εξήγησε ότι ενημέρωσε την Περιφέρεια πως επιθυμεί να παρακολουθήσει την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στην Άρτα κι όχι στα Γιάννενα και η απάντηση που έλαβε ήταν πως δεν υπάρχει πρωτόκολλο για να βρεθεί στα επίσημα ως επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης.

«Στην Άρτα θα πάω γιατί με ενδιαφέρει να βρεθώ κοντά με τους πολίτες, Ουδόλως με απασχολεί αν θα είμαι στα επίσημα. Υποθέτω όμως, ότι λόγω πρωτοκόλλου, αν υποθετικά ο κ. Τσίπρας που είναι από την Άρτα ήθελε  να παρευρεθεί  στην παρέλαση, θα του απαντήσουν και εκείνου όπως απάντησαν σε εμάς  ότι δεν υπάρχει καρέκλα;», τόνισε δεικτικά ο κ. Ριζόπουλος.

***

Στην αρχή της συνέντευξης ο επικεφαλής της παράταξης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά με την οποία είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί το 2009 όταν κατείχε τη θέση της αναπληρωτή υπουργού Παιδείας.

«Είναι μια μεγάλη απώλεια για το πολιτικό μας σύστημα. Ένας άνθρωπος απλός με πολιτικά ένστικτα από την οποία έμαθα πολλά. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της», είπε ο  κ. Ριζόπουλος.