image description

Κάθε χρόνο ακούμε για περιπτώσεις διαρρήξεων στις ειδήσεις και μάλιστα πολλές φορές μαζί με την κλοπή γίνεται και αναφορά για επιθέσεις που μπορεί να δέχτηκαν και κάτοικοι από τους διαρρήκτες. Εννοείται ότι ακόμη και αν μία διάρρηξη δεν γίνει κάποια στιγμή που οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού είναι μέσα σε αυτό, το να βρει κανείς τον προσωπικό του χώρο στον οποίο νιώθει και την περισσότερη ασφάλεια παραβιασμένο και λεηλατημένο, είναι ένα πολύ άσχημο συναίσθημα. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό να αναρωτιέται κανείς πως επιλέγουν τους στόχους τους οι διαρρήκτες και τι μπορεί να κάνει κανείς για να μην μπει το σπίτι του στο μάτι τους.

Προκειμένου να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, επιχειρήσεις όπως η https://www.cancelletto.gr προσπαθούν να μπουν στο μυαλό των κλεφτών για να προσφέρουν στους πελάτες τους τις καλύτερες λύσεις ασφαλείας. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα συμπεράσματα τους για τους κλέφτες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δρουν κι επιλέγουν στόχους.

Οι «απελπισμένοι» και οι «επαγγελματίες»

Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα και με τα δεδομένα της Αστυνομίας, οι περισσότεροι κλέφτες είναι είτε ερασιτέχνες «απελπισμένοι» είτε επαγγελματίες. Οι πρώτοι δεν είναι αναγκαία κατ’ επάγγελμα κλέφτες. Μιλάμε για άτομα που χρειάζονται άμεσα χρήματα και συνήθως είναι τοξικομανείς. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις όσον αφορά τις διαρρήξεις ούτε ειδικά «εργαλεία», οπότε και προτιμούν τους εύκολους στόχους. Μιλάμε με άλλα λόγια για ευκαιριακούς εγκληματίες που συνήθως δεν δρουν βάσει σχεδίου. Εννοείται ότι αν «στριμωχτούν» μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι και βίαιοι.

Οι επαγγελματίες κλέφτες από την άλλη, κάνουν αυτή τη «δουλειά» για πολλά χρόνια κι ενδεχομένως να έχουν κάνει και κάποιες φορές φυλακή. Δεν είναι συνήθως «ψιλικατζήδες» και προτιμούν προσεκτικά επιλεγμένους στόχους που θα τους αποφέρουν άμεσα πολλά χρήματα ή τιμαλφή, τα οποία κι έχουν τις διασυνδέσεις να πουλήσουν. Δρουν πάντα με σχέδιο το οποίο πολλές φορές μπορεί να είναι για ολόκληρους μήνες στα σκαριά. Εννοείται ότι θα φροντίσουν να δράσουν σε στιγμή που η οικογένεια θα λείπει από το σπίτι, αλλά μία τυχαία συνάντηση μαζί τους είναι σίγουρα πολύ επικίνδυνη.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι κλέφτες ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Τα κακά νέα είναι ότι αν σας βάλουν «επαγγελματίες» στο μάτι, είναι πολύ δύσκολο να τους αποτρέψετε τα σχέδια.

Εύκολα και δύσκολα σπίτια

Όπως είπαμε και πριν, οι περισσότεροι κλέφτες ψάχνουν εύκολους στόχους, ποιοι είναι όμως αυτοί; Με απλά λόγια, μιλάμε για σπίτια που δεν φυλάσσονται, για σπίτια και άλλους χώρους που δεν έχουν τουλάχιστον έναν συναγερμό. Αν λοιπόν θέλετε να κρατήσετε τους περισσότερους κλέφτες μακριά από το σπίτι σας, θα πρέπει να επενδύσετε σε ασφάλεια σπιτιού. Η τοποθέτηση καμερών και συναγερμού σίγουρα θα δράσει αποτρεπτικά σε κάποιο βαθμό, αλλά το πιο αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας είναι τα κάγκελα παραθύρων τα οποία και θα δημιουργήσουν ένα εμπόδιο που δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεράσουν οι περισσότεροι ερασιτέχνες αφού δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή τον εξοπλισμό για κάτι τέτοιο. Με απλά λόγια λοιπόν, όσο πιο ασφαλές φαίνεται ένα σπίτι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να προσπαθήσει κάποιο κλεφτρόνι να μπει σε αυτό.

Μην μπείτε στο μάτι των επαγγελματιών

Οι επαγγελματίες κλέφτες είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνοι καθώς μπορεί να αποδειχθούν πολύ υπομονετικοί με τους στόχους τους. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να παρακολουθούν για μήνες κάποιο σπίτι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μην τους μπείτε στο μάτι. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι συνήθως προτιμούν ιδιαίτερα εύπορους στόχους, οπότε καλό θα ήταν να προσέχετε που μιλάτε για τα περιουσιακά σας στοιχεία. Καλό θα ήταν επίσης να μην βλέπουν τυχόν μάστορες και άλλοι που θα μπουν για κάποια δουλειά στο σπίτι σας τα τιμαλφή σας και άλλα πολύτιμα αντικείμενα σας. Εννοείται ότι δεν πρέπει ποτέ και για κανέναν λόγο να έχετε πολλά μετρητά στο σπίτι!