Ο Ολλανδός προπονητής είναι το καυτό θέμα των ημερών, μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής ομάδας από το Μουντιάλ. Ο 58χρονος Ομοσπονδιακός τεχνικός περιμένει το τελευταίο ραντεβού με την ΕΠΟ, για την ανανέωση του συμβολαίου, του έως το 2023. Μετά όμως τις δυο τελευταίες εμφανίσεις εμφανίσεις, υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης ,όχι μόνο από μεγάλο μέρος των φιλάθλων, αλλά ανεπισήμως και από στελέχη της ΕΠΟ.

Ο άνθρωπος που εισηγήθηκε τον Ιούλιο του 2019 ,για να έλθει ο Φάντ Σίπ στην Ελλάδα, μίλησε για πρώτη φορά στην εκπομπή Τελευταία Σελίδα της ΕΡΑΣΠΟΡ και στον Δημήτρη Μαλισιώβα .Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ Ηπείρου ,Κώστας Βρακάς , στέλεχος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου με πλούσια δράση στα τοπικά δρώμενα ,ασχολείται ενεργά εδώ και 25 χρόνια με το ποδόσφαιρο συμμετέχοντας και στον ΠΑΣ, αλλά και με τον ΑΟ Γιάνεννα. Εξελέγη αρχικά στην ΕΠΣ Ηπείρου, για να ακολουθήσει η ΕΠΟ το 2017 με την παράταξη του Γραμμένου, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Τεχνικής επιτροπής. Μετά το άδοξο τέλος με τον Γερμανό Μίκαελ Σκίμπε, ήλθε τον Οκτώβριο του 2018, με επιλογή Γραμμένου, ο Άγγελος Αναστασιάδης ο οποίος αποχώρησε επεισοδιακά μετά την έντονη αντιπαράθεση με τους Παπασταθόπουλο –Μανωλά ,που είχε ως αποτέλεσμα το τέλος και των τριών πρωταγωνιστών. Έτσι μέσα σε βαρύ κλίμα κλήθηκε να βρει τον προπονητή ,που θα δινε ελπίδα στην παραπαίουσα Εθνική ομάδα . Ο Βρακάς που αποχώρησε πέρυσι τον Αύγουστο εκουσίως από την Ε.Π.Ο, πατέρας δυο εξελίξιμων και νεαρών διεθνών ποδοσφαιριστών, πήρε θέση για όσα εξελίσσονται στο θέμα της Εθνικής στέλνοντας παράλληλα μήνυμα τον Ολλανδό προπονητή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κώστα Βρακά

Δύσκολες ο στιγμές για την Εθνική Ομάδα

«Δεν ξέρω αν είμαι ο πρώτος παράγων που αποχωρεί οικειοθελώς από την ΕΠΟ, αλλά κάθε άνθρωπος λειτουργεί σύμφωνα με τον κώδικα αξιών του, κι όταν υπηρετείς τα κοινά ,πρέπει να το πράττεις όσο σε ευχαριστεί και μπορείς να προσφέρεις. Όταν για πολλούς λόγους δεν μπορείς να προσφέρεις αυτά για τα οποία εξελέγης, καλό είναι να αποχωρείς ,δίνοντας τη θέση σου σε νέους ανθρώπους. Να πω, πως ήθελα να αποχωρήσω νωρίτερα ,γιατί δεν συμφωνούσα σε κάποιες αποφάσεις, αλλά σεβόμενος τον κ Γραμμένο ,που εκτιμώ, καθυστέρησε η αποχώρηση μου».

ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΜΕ ΣΑΝΤΟΣ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΦΑΝ ΣΙΠ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΤΥΛ

Τι παραλάβατε στο οργανωτικό κομμάτι των Εθνικών Ομάδων το 2017 , πέραν του κ Σκίμπε.

«Ναι, βρήκαμε τον κ.Σκίμπε που ήταν επιτυχημένος ,αλλά θεωρήσαμε μετά από έναν χρόνο ως Ε.Ε ,πως είχε κλείσει ο κύκλος του ,προχωρώντας στην πρόσληψη του Αναστασιάδη ,θεωρώντας πως ένας Έλληνας προπονητής θα μπορούσε να αναστηλώσει το χαμένο γόητρο της Εθνικής, αλλά για διάφορους λόγους η επιλογή αυτή δεν ευδοκίμησε. Ίσως κάποια πράγματα πήγαν λάθος, ίσως ήταν άτυχος ,ίσως κι άλλα,τα οποία δεν είναι της παρούσης. Τότε έλαβα την εντολή από τον Πρόεδρο, να αναζητήσω τον διάδοχο. Αφού συναποφασίσαμε ,πως θα στραφούμε στην ξένη αγορά μιλήσαμε με πολλούς ,μιλήσαμε και με τον Φερνάντο Σάντος. Φτιάξαμε λοιπόν αρχικά το προφίλ που θέλαμε, να έχει ο νέος προπονητής με την φιλοσοφία μας να χει ως πυρήνα την αναδιοργάνωση των Εθνικών Ομάδων. Παρότι πολλοί είχαν την άποψη να συνεχίζουν οι Εθνικές να έχουν αμυντικό προσανατολισμό ,εμείς θέλαμε να δούμε τις Εθνικές μας να παίζουν πιο επιθετικό ποδόσφαιρο .Έτσι μετά από πολλές συναντήσεις με πολλούς υποψήφιους καταλήξαμε στον κ Τζόν Φαντ Σίπ ,γιατί είχε προσωπικότητα, γνώσεις μα κυρίως, να υπηρετήσει το νέο στυλ. Ταυτόχρονα κοιτάξαμε να πλαισιώσουν τον κόουτς άνθρωποι οι οποίοι (σσ Άαρον Βίντερ, Μιχ Βαλκάνης) θα μπορέσουν να οργανώσουν όλες στις Εθνικές από τις ακαδημίες εως την Ανδρών. Αυτό ήταν το σχέδιο μας ,ώστε με υπομονή και σκληρή δουλειά, να έλθουν αργότερα οι επιτυχίες στην Εθνική Ανδρών. Αυτό το πλάνο, που θέλει υπομονή από όλους ,δεν προχωρά όπως το ήθελα .Ανασταλτικός παράγων είναι και ο κορωναιός που μας απαγόρεψε να δουλέψουμε στα μικρά παιδιά, γιατί είχαμε καταρτίσει μια βίβλο του ποδοσφαίρου, που θα ήταν σε όλες στις Ακαδημίες ποδοσφαίρου με την αρωγή του τότε υπεύθυνου των σχολών προπονητών ,Χ ,Ζελενίτσα. Θέλαμε λοιπόν αυτό το οργανόγραμμα ,αυτό το σχέδιο με ορίζοντα οκταετίας, να δουλέψει υπό την επίβλεψη του Φαν τ Σίπ από κάτω ,προς τα πάνω ώστε να αποδώσει καρπούς σε μερικά χρόνια και επιτέλους να μην ψάχνουμε στα ματς να κλέβουμε αποτελέσματα να χουμε τύχη στις κληρώσεις για να βρεθούμε σε μεγάλη διοργάνωση»

Θέλατε δηλαδή να κάνετε μια ρήξη με το παρελθόν, που μας έδωσε ακόμη και τίτλο. Σήμερα όμως έχουμε συνεχείς αποτυχίες και η επιλογή σας , ο Φαντ Σίπ έχει διχάσει.

«Δεν θέλω να πάρω θέση, γιατί δεν θα μαι αντικειμενικός. Μπορώ όμως να πω, πως η βάση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής και πρέπει να ξέρουμε τι παράγει το ποδόσφαιρο μας. Είμαστε χαμηλά στο ranking σε επίπεδο ομάδων , το πρωτάθλημα μας είναι από τα πλέον γερασμένα με μ.ο ηλικίας παικτών27,5χρόνια,ενώ οι ξένοι αγωνίζονται περισσότερο από 80λεπτά ,άρα δεν υπάρχει χώρος για τους Έλληνες άρα άπό που να αντλήσει δυνάμεις η Εθνική; Είναι φανερό ,πως δεν δουλεύουμε σωστά. Μην ξεχνάτε ,πως οι μεγάλη επιτυχία της Εθνικής το 2004 είχε ως βάση τον Έλληνα που έπαιζε όμως σε ΠΑΟ,ΑΕΚ Ολυμπιακό. Πρέπει λοιπόν να αυξήσουμε τη βάση των Ελλήνων. Είχα προτείνει να βρεθεί τρόπος, να παίζουν περισσότεροι Έλληνες ,όπως επίσης να συνδυαστούν τα έσοδα των ΠΑΕ απ το στοίχημα, με τις υποδομές με απόφαση του Αυγενάκη»

ΚΑΗΚΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Υπάρχει σήμερα δίαυλος επικοινωνίας ΕΠΟ –Αυγενάκη;

«Η πολιτεία όντως επενέβη με την υποψηφιότητα Ζαγοράκη ,και την αποδέχθηκε το ποδόσφαιρο, αλλά δυστυχώς κάηκε και αυτό το μεγάλο κεφάλαιο.Κι απ ότι βλέπω, δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, μετά τις τελευταίες ανακοινώνεις εκατέρωθεν».

Ο κ Φαντ Σίπ όταν ανέλαβε, δεν είχε αναφερθεί για τα δεδομένα προβλήματα του ποδοσφαίρου, εσχάτως αναφέρεται σε αυτά. Σήμερα το κοινό είναι διχασμένο . Εσείς τι θα πράττατε;

«Καταλαβαίνετε πως δεν θα μουν αντικειμενικός ,αφού εισηγήθηκα στην έλευσή του. Πιστεύω πως αυτοί που καλούνται να αποφασίσουν πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά ,γιατί νομίζω πως υπάρχει ένα συμμάζεμα ,έχει αλλάξει το κλίμα στις Εθνικές. Όμως ως ΕΠΟ, ως Εθνικές Ομάδες θα απαιτούσα αυτό που είχαμε συμφωνήσει τότε , δηλαδή να υλοποιηθεί το πλάνο οργάνωσης από τη βάση του ποδοσφαίρου. Στην Ανδρών πιστεύω πως έχει δημιουργήσει έναν κορμό παικτών, που χωρίς τραυματισμούς κι απουσίες μπορεί να κάνει την ομάδα ανταγωνιστική. Πιστεύει κάποιος πως αλλάζοντας τον κόουτς, θα έλθει ένας μάγος που θα μπορεί να υπογράψει την επιτυχία»;

Συνεχίζετε να πιστεύετε πως το αυτό το επιθετικό στυλ που εφαρμόζει ο κόουτς στο χορτάρι πρέπει να το συνεχίσουμε;

«Ναι το υποστηρίζω, καθώς πιστεύω πως ο Έλληνας έχει ταλέντο διαθέτει ταπεραμέντο ,αλλά δεν υπάρχει υπομονή αλλά το κυριότερο δεν υπάρχει οργάνωση. Μακάρι τα λεφτά απ το στοίχημα, να πάνε εκεί που προτείναμε με συγκεκριμένους όρους ώστε να γίνουμε σε μερικά χρόνια ανταγωνιστικοί. Στην χώρα μας όλοι θέλουν πρόκριση σε Μουντιάλ ,δεν κοιτάμε πως θα κτίσουμε ώστε να έλθουν επιτυχίες. Το ίδιο πράττουν και οι ομάδες μας που δεν στηρίζουν τον Έλληνα ,δαπανώντας χρήματα για ξένους αμφιβόλου ποιότητας και στο τέλος της σαιζόν οι φίλαθλοι, δεν θυμούνται κανέναν, αφού έρχονται καινούργιοι. Γιατί ,αν εξαιρέσεις δυο τρεις καλούς που φέρνουν οι μεγάλες ομάδες, οι υπόλοιποι δεν είναι καλύτεροι των Ελλήνων. Παρ όλα αυτά ,όλοι θέλουν η Εθνική Ελλάδος να πετάει. Δεν γίνονται αυτά. Εγώ θα ήθελα να αγαπήσουμε πρώτα την Εθνική, γιατί δε την αγαπάμε. Να μείνουν εκτός των οπαδικά και με σχέδιο να δουλέψουν οι υπεύθυνοι».

ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κύριε Βρακά, πολλοί ενέπλεξαν την έλευση Φαν τ Σίπ με την εξέλιξη των δυο νεαρών παιδιών σας. Τι απαντάτε;

«Στην Ελλάδα η λάσπη εύκολα εκτοξεύεται. Δεν με ενόχλησε τίποτε, γιατί ποτέ δεν είχα δεύτερες σκέψεις. Η πορεία μου είναι καθαρή, γιατί είμαι απ τους ρομαντικούς στο χώρο. Δεν έχω κάνει ποτέ κακό ,και ότι έκανα το έκανα με αγάπη για το ποδόσφαιρο. Και στην ΕΠΟ που ασχολήθηκα ήταν γιατί δεν μας άρεσε αυτό που βλέπαμε επί είκοσι χρόνια. Ξεκινήσαμε δειλά -δειλά και κάναμε μερικά πράγματα παρ ότι μερικοί λοιδωρούν τη διοίκηση Γραμμένου χρησιμοποιώντας υποτιμητικά λόγια περί εξυγίανσης. Οκ Γραμμένος είναι έντιμος και ήταν μεγάλη μου τιμή, που συνεργαστήκαμε τρία χρόνια ,όπως και με άλλους συνοδοιπόρους, γιατί βλέπετε πως τα πρωταθλήματα είναι πλέον ανταγωνιστικά. Η διαιτησία είναι πολύ καλύτερη και η έλευση του VAR βοήθησε τα μέγιστα».

«Ναι ,αλλά αν η Εθνική δεν πάει καλά θα σκάσει το ταμείο της ΕΠΟ με τους 180 υπαλλήλους αφού το οικονομικό άνοιγμα είναι πολλών εκατομμυρίων».

«Είναι αλήθεια αυτό, γιατί οι επιτυχίες της Εθνικής βοηθούν πολύ τα οικονομικά της ΕΠΟ. Χρειάζεται υπομονή ,πλάνο και πολλή δουλειά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως η Εθνική ομάδα δεν έχει προπονητικό κέντρο, αλλά όλοι ζητούν επιτυχίες. Εμείς είχαμε συμφωνήσει με το Δήμο Σπάτων με την παραχώρηση χώρου, ώστε εκεί να γίνει επιτέλους το σπίτι της εθνικής της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Ας το υλοποιήσουν οι υπεύθυνοι».

Και κάτι τελευταίο. Τι μήνυμα έχετε να στείλετε στον Φαν τ Σίπ;

«Να κοιτάξει να δει τι δεν πήγε καλά στα ματς της Εθνικής, να δώσει βαρύτητα στο πλάνο που είχε συμφωνήσει για τη βάση του ελληνικού ποδοσφαίρου και να χει τύχη, γιατί στο ποδόσφαιρο πάντα χρειάζεται»