image description

Σήκωσε αρκετή σκόνη η εκκωφαντική νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα στο «Κλ. Βικελίδης» επί του Άρη. Το σκορ πήρε πρωτοφανή έκταση! Ok, να πάρεις μία νίκη με 0-1, με 0-2, με 1-2 γίνεται. Αλλά αυτό το 0-5 είναι εξωπραγματικό, είναι εξωγήινο, είναι απίστευτο ακόμα και για τον πιο αισιόδοξο οπαδό! Όπως ήταν λογικό, έγινε παντού πρώτο θέμα συζήτησης. Διότι ο Άρης δεν είναι ομάδα που παραπαίει και ήρθε μία ομάδα και της έδωσε τη χαριστική βολή. Τουναντίον, διαθέτει ένα από τα πιο δυνατά ρόστερ της κατηγορίας, με 2 και 3 λύσεις για κάθε θέση.

Που την πάτησε ο Άρης; Σε πολλά πράγματα πιάστηκε αδιάβαστος  ο Μάντζιος. Για την ακρίβεια έδωσε την εντύπωση ότι δεν ασχολήθηκε καθόλου με ανάλυση του αντιπάλου. Ό,τι θυμόταν από το καλοκαίρι που ο Άρης έριξε 4 (σ.σ. και είπαμε κι ευχαριστώ τότε).

Όλος ο Άρης βγήκε μπροστά από το 1ο λεπτό, θεωρώντας ότι θα βάλει τον ΠΑΣ στην περιοχή και θα τον ταράξει επί 90 λεπτά στις φάσεις. Αλλά άφησε ακάλυπτο το «ξέφωτο» στα μετόπισθεν, τη στιγμή που ο ΠΑΣ διαθέτει παίκτες που δεν πιάνονται με τίποτα στην αντεπίθεση, όπως Περέα, Μιλιντσεάνου. Η δε επιμονή του Άρη να παίζει από την πλευρά του Σάλιακα, έδινε τη δυνατότητα στον Πίρσμαν να ξεθαρρεύει και να κάνει συχνότερα ανεβάσματα βλέποντας ότι η πλευρά από εκεί είναι «αεροδρόμιο».

Το ακόμα πιο απίθανο είναι ότι ενώ ο Άρης τρώει και 1 και 2 και 3 γκολ, συνεχίζει να παίζει υπεροπτικά, χωρίς ο Μάντζιος να παίρνει χαμπάρι τι γίνεται στο ματς και ότι θα ξεφτιλιστεί αν δεν μαζευτεί να παίξει πιο ορθολογικά. Και τελικά ξεφτιλίστηκε…

Παρότι για κάποιο λόγο ακόμα και φίλαθλοι του Άρη καλύπτουν τον Μάντζιο, εν τούτοις είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για την έκταση του σκορ, αν όχι και γι’ αυτήν καθ’ αυτήν την ήττα.

Οι διδακτικές «φιλικές» ήττες

Αφήνουμε τον Άρη, όμως, και πάμε στα δικά μας. Είπε μια σημαντική κουβέντα ο κ. Μεταξάς σ’ αυτές τις ολιγόλογες δηλώσεις του στη NOVA. Ότι το φιλικό του καλοκαιριού είχε δώσει ένα καλό μάθημα στους «κυανόλευκους». Και πράγματι, τόσο η τεσσάρα από τον Άρη όσο και η τριάρα από τον Παναιτωλικό, ήταν πολύ διδακτικές ήττες για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί η ομάδα, αλλά και που έπρεπε να βελτιωθεί.

Ο Μεταξάς αποφάσισε από τα ματς αυτά και μετά να συμμαζέψει την άμυνα, που αντί για «ισχυρό όπλο» λόγω ομοιογένειας, κινδύνευε να εξελιχθεί σε πληγή. Πήγε βήμα-βήμα να βελτιώσει το μεσοεπιθετικό κομμάτι που είχε πολλά νέα πρόσωπα. Και όπως φαίνεται η ομάδα γίνεται πιο παραγωγική, αλλά το κυριότερο είναι ότι αποκτάει αυτοπεποίθηση. Είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας να πιστεύεις ότι μπορείς να τους κερδίσεις όλους! Και αποδείχτηκε κιόλας ότι ο ΠΑΣ μπορεί να τους κερδίσει όλους. Αν μάλιστα εκτός από τους μεγάλους, καταφέρει να κερδίζει και τους μικρούς, η υπέρβαση της εξάδας είναι δεδομένη. Η διάρκεια, όμως, είναι το μόνιμο πρόβλημα του ΠΑΣ. Μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα, αλλά δεν τα μπορεί στη διάρκεια που απαιτεί ο πρωταθλητισμός. Και αυτό έχει να κάνει και με το σύνηθες μικρό ρόστερ των 14-15 παικτών, που αν σου τραυματιστεί ή τιμωρηθεί κάποιος δύσκολα έχει ισάξια εναλλακτική. Ποτέ μη λες ποτέ όμως μ’ αυτήν την ομάδα. Η εξάδα δεν είναι και τόσο ανέφικτη φέτος.

Βήμα-βήμα θα δούμε πως θα πάει. Το κυριότερο είναι να μείνει η ομάδα συνετή και ήρεμη, γιατί τόσο μεγάλες νίκες ενέχουν τον κίνδυνο να παρασυρθείς και να αρχίσουν τα καλάμια της… λίμνης να αποκτούν «καβαλάρηδες». Δεν έχουμε τέτοια δείγματα, πάντως, από τα παιδιά. Άλλωστε μέσα στο 2021 έχουν κάνει διπλό στην ΑΕΚ, διπλό σε Τούμπα και Χαριλάου και 4 νίκες επί του Παναθηναϊκού. Έχουν δείξει ωριμότητα στη διαχείριση μεγάλων αποτελεσμάτων.

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Γιούρι Λοντίγκιν: Κάνει δεύτερο συνεχόμενο πολύ μεγάλο παιχνίδι και έχει και μία τρομερή απόκρουση σε κεφαλιά του Καμαρά, στη μεγαλύτερη ουσιαστικά ευκαιρία του Άρη στο ματς. Είχε 6 αποκρούσεις, 6 επεμβάσεις και 4 κλεψίματα.

Μανώλης Σάλιακας: Έπαιξε πολύ από την πλευρά του ο Άρης και αναγκαστικά περιόρισε κάπως τα ανεβάσματά του, προσέχοντας περισσότερα τα αμυντικά του καθήκοντα. Πρόλαβε, πάντως, ανέβηκε μία φορά, έβγαλε την ασίστ και μετά ήταν άριστος στο αμυντικό παιχνίδι. Εκτός από την ασίστ είχε 2/3 γεμίσματα, 2 επιθετικές πάσες, μόλις 2 λάθη και 2 επεμβάσεις.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Τρομερό το κεντρικό δίδυμο του ΠΑΣ. Τόσο στο ψηλό παιχνίδι όσο και όταν ο Άρης πήγε να παίξει με κάθετες πάσες, ανταποκρίθηκε πολύ καλά και εξουδετέρωσαν τα πάντα. Άλλη μία αριστοτεχνική εκτέλεση πέναλτι του Εραμούσπε, που αυτή τη φορά διάλεξε δεξιά γωνία χαμηλά. Είχε επίσης 3 αποκρούσεις και 4 επεμβάσεις.

Γιάννης Κάργας: Πολύ πάθος στο παιχνίδι του, μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και παίρνει κι αυτός πολύ υψηλό βαθμό για την απόδοσή του. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 6 επεμβάσεις,  3 κλεψίματα, 3 λάθη και παραχώρησε 2 φάουλ.

Μάρβιν Πίρσμαν: Με τον Άρη να παίζει πιο πολύ από την πλευρά του Σάλιακα, του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει περισσότερες προωθήσεις. Είναι ο ορισμός του μοντέρνου μπακ όταν αποφασίζει να ανέβει, να παίξει το 1-2, να πλαγιοκοπήσει, να πλησιάσει την περιοχή, γιατί οι πάσες του είναι όλες ουσίας και όχι διαστακτικές ή λάθος.  Ήταν το καλύτερο φετινό του παιχνίδι. Έδωσε 2 ασίστ, 3 επιθετικές πάσες, έκανε 6 κλεψίματα, 3 λάθη και 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια.

Ζήσης Καραχάλιος: Αν εξαιρέσουμε 1-2 μικρά διαστήματα που λίγο απομονώθηκε και δεν είχε κοντινές επιλογές και οδηγήθηκε σε λάθη κοντά στην περιοχή, το υπόλοιπο παιχνίδι που κάνει είναι και πάλι εξαιρετικό. Έκανε 7 κλεψίματα, 4 επεμβάσεις, 8 λάθη, έδωσε 2 επιθετικές πάσες και κέρδισε 3 φάουλ.

Χουάν Ντομίνγκεθ: Το γνωστό αθόρυβο παιχνίδι από τον Ισπανό, που όποτε μπορούσε κρατούσε την μπάλα, έσπαγε τον ρυθμό και είχε πάντα τις κατάλληλες επιλογές πάσας. Έχει συμμετοχή στα γκολ στο ξεκίνημα των φάσεων.  Έδωσε 3 επιθετικές πάσες και έκανε 4 κλεψίματα, 3 λάθη και παραχώρησε 2 φάουλ.

Μίκαελ Γκαρντάβσκι: Κι αυτός αρκετή αθόρυβη δουλειά, αν και δεν χρειάστηκε να κάνει και κάτι πολύ φοβερό στο παιχνίδι, πέρα από το να είναι άριστος στην αμυντική τακτική. Είχε 2/3 γεμίσματα, 2 λάθη και παραχώρησε 3 φάουλ.

Γιαν Μαρκ Σνάιντερ: Και επιτέλους σκόραρε! Δεν τον βλέπει κανείς συχνά στην αντίπαλη περιοχή, αλλά κάνει έξυπνη κίνηση στο πρώτο γκολ, αφήνει τον Σάλιακα να βγει στα πλάγια, εκείνος συγκλίνει μπαίνει ανάμεσα από τα δύο στόπερ, η μπάλα περνάει, είναι σε ετοιμότητα και με κεφαλιά ανοίγει το σκορ. Μακάρι να το βλέπαμε αυτό και πιο συχνά στο επιθετικό κομμάτι, γιατί για το αμυντικό δεν υπάρχει παράπονο. Είχε 1 γκολ σε 2 τελικές, 3 κλεψίματα, 7 λάθη και παραχώρησε 2 φάουλ.

Νικολάε Μιλιντσεάνου: Έχει να δώσει πραγματάκια, αρχίζει να μπαίνει καλύτερα στο κλίμα, θα τον βοηθήσει ψυχολογικά το γκολ να δουλέψει περισσότερο. Είχε 1 γκολ, 5 λάθη και παραχώρησε 2 φάουλ.

Χουάν Χοσέ Περέα: Ο μικρός βελτιώνεται από αγωνιστική σε αγωνιστική. Πέτυχε τρομερή γκολάρα, που κι αυτόν θα τον βοηθήσει ψυχολογικά, όπως και τον Μιλιντσεάνου. Αν στο 93’ έβαζε και το γκολ με το τρομερό σλάλομ που πέρασε 3-4 παίκτες, θα το είχε «απογειώσει» το πράγμα. Είχε επίσης κερδισμένο πέναλτι και 2 κερδισμένα φάουλ.

 

Αλλαγές

Αχμάντ Μέντες Μορέιρα: Παρότι δεν προλαβαίνει να κάνει πολλά στο ματς, εν τούτοις μία φορά ήταν αρκετή. Άλλωστε ήταν και μέρα ρέντας για τον ΠΑΣ που ό,τι έκανε πήγαινε μέσα. Και γι’ αυτόν σημαντικό γκολ για την ψυχολογία του.

Νώντας Παντελάκης: Δεν μπορεί να κριθεί

Αντώνης Οικονομόπουλος: Μεγάλος άτυχος, γιατί στην πρώτη επαφή με την μπάλα ο Μαντσίνι του κάνει σκληρό φάουλ και ο Οικονομόπουλος προσγειώνεται άτσαλα, με αποτέλεσμα ένα κάταγμα στο περιφερικό άκρο της κλείδας.

Άγγελος Λιάσος: Δεν μπορεί να κριθεί

Αλέξανδρος Λώλης: Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής

Ηρακλής Μεταξάς: Μελετάει πάντα πολύ καλά τον αντίπαλο, κατεβάζει έτοιμη την ομάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες και από εκεί και πέρα είναι θέμα μέρας και ρέντας. Τα είχε όλα ο ΠΑΣ και έφτασε σ’ ένα ιστορικό σκορ που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί απ’ οποιαδήποτε ομάδα της περιφέρειας.

Πάντα απαιτείται χρόνος να προσαρμοστούν οι παίκτες σ’ ένα πλάνο και να το πιστέψουν ότι θα λειτουργήσει και σιγά-σιγά το πέτυχε. Το πετυχαίνει και με τον κόσμο που μέχρι πρότινος ήταν πολύ δύσπιστος για τις δυνατότητες της ομάδας, όμως τώρα πολλοί είναι εκείνοι που μιλάνε για αλλαγή στόχου. Επειδή όμως στις νίκες είμαστε για πρωτάθλημα και στις ήττες πάμε για «φούντο», ας δούμε την πορεία της ομάδας βήμα-βήμα. Το καλό είναι ότι υπάρχει εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια και η ομάδα βρίσκει «χημεία» σε όλα τα επίπεδα.