image description

Μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη τύπου έδωσε ο Ηρακλής Μεταξάς, αναφερόμενος στο πως διαχειρίστηκε τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣ επί του Άρη μέσα στο γήπεδο, αλλά και φυσικά για το πως περιμένει το επόμενο παιχνίδι που είναι κι αυτό ντέρμπι, κόντρα στην ομάδα της ΑΕΚ.

Δείτε το βίντεο με πλάνα από τη σημερινή προπόνηση και πιο κάτω ακολουθούν αναλυτικά και οι απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις:

Για το αν η υψηλή αυτοσυγκέντρωση και η αυτοπεποίθηση είναι πλέον το μυστικό της επιτυχίας: «Η αυτοσυγκέντρωση σίγουρα. Είδα χθες τη συνέντευξη τύπου του ΠΑΟΚ και ρωτήθηκε κάτι παρόμοιο ο συνάδελφός μου, γιατί κάποιες φορές πάνε καλά και κάποιες άσχημα. Και είπε ‘δεν μάθαμε μετά από νίκες να κρατάμε τη συγκέντρωση. Δύο-τρεις μέρες νωρίτερα πρέπει να ξεχνάμε το προηγούμενο παιχνίδι και να είμαστε πάλι στο μηδέν‘. Μου άρεσε αυτό γιατί τα ίδια έλεγα κι εγώ μέσα στα αποδυτήρια τις προηγούμενες μέρες και θα το πω και άλλη μία φορά. Είναι ωραίο να κερδίζεις, αλλά μην τρελαινόμαστε κιόλας. Είτε 0-1 είτε 0-5, πάλι τρεις βαθμούς κερδίζεις. Δεν έγινε τίποτα παραπάνω».

Σχετικά με το γεγονός ότι Άρης και ΠΑΣ ήταν πολύ κοντά στη στατιστική αποτύπωση του παιχνιδιού, αλλά το σκορ έφτασε σ’ αυτό το μέγεθος και που το αποδίδει: «Δεν μου αρέσουν και πολύ τα στατιστικά. Αν δηλαδή κάποιος κάνει 30 γεμίσματα και όλα πάνε πίσω από το δεύτερο δοκάρι, μπορεί να ακούγονται καλά τα 30 γεμίσματα, αλλά επικίνδυνο δεν ήταν κανένα. Από την άλλη αν πας σε αντεπίθεση και δεν σου βγει η τελευταία πάσα που θα έβγαζε τον παίκτη σου τετ-α-τετ, αυτό δεν καταγράφεται καθόλου. Εγώ το βλέπω ως σημαντικότερο αυτό όμως, από τα 30 γεμίσματα, γι’ αυτό και δεν δίνω τόσο μεγάλη σημασία στα στατιστικά. Τουλάχιστον αυτά τα συγκεκριμένα. Υπάρχουν κάποια άλλα που είναι πιο ενδιαφέροντα».

Για τον αν είναι η πιο ευρεία νίκη της προπονητικής του καριέρας ή αν είναι η πιο σημαντική: «Όχι, υπάρχει μεγαλύτερη. Από εκεί και πέρα δεν μ’ ενδιαφέρει το πρεστίζ. Αυτό είναι το επικίνδυνο. Η περηφάνια είναι από τις χειρότερες ‘αρρώστιες’. Δεν κερδίσαμε κάτι περισσότερο βαθμολογικά. Τρεις πόντοι είναι. Το παραπάνω θα το νιώθουν τα παιδιά σε 20 χρόνια όταν θα περνάνε στα καφενεία και θα λένε ‘θυμάσαι τότε;’. Σε 20 χρόνια μπορεί να είναι κάτι, σήμερα όμως είναι μόνο 3 πόντοι. Μας χωρίζουν από τη 10η θέση 6 πόντοι. Είναι πολύ μικρές οι αποστάσεις, δεν έγινε κάτι το φοβερό. Θα γίνει κάτι αν την απόδοση αυτή τη δείξουμε και στα επόμενα παιχνίδια. Δεν λέω να βάλουμε πέντε γκολ, αλλά να έχουμε παρόμοια απόδοση. Να κόβουμε τα πλάνα του αντιπάλου και να περνάνε τα δικά μας. Αυτό έγινε μία, έγινε δύο, έγινε τρεις, αλλά για να είμαι ευχαριστημένος πρέπει να γίνεται όλη τη χρονιά».

Για το τακτικό στοιχείο που έφερε το 0-5 επί του Άρη, αντί μίας νίκης με μικρότερο σκορ: «Ήταν διάφορα στοιχεία. Το δέχομαι ότι είναι ένα ασυνήθιστο σκορ και γι’ αυτό λέω κάποια στιγμή θα το χαρούν, αλλά όχι σήμερα. Δεν είμαστε στην τελευταία αγωνιστική. Είναι δύσκολη η διαχείριση. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι τώρα και αυτό προσπάθησα να μεταφέρω και στα παιδιά στα αποδυτήρια, να μας φύγει από το μυαλό μας αυτό το παιχνίδι με τον Άρη. Το ξέρω ότι όταν κυκλοφορούν στην πόλη ακούνε τα μπράβο, αλλά πρέπει να συγκεντρωθούμε σ’ έναν άλλον αντίπαλο τώρα».

Για το αν μπορεί να αλλάξει ο στόχος και να κοιτάξει ο ΠΑΣ την εξάδα: «Γιατί είχα πει ποτέ για στόχο; Δεν νομίζω. Πάντα έλεγα στόχος είναι η νίκη στο επόμενο παιχνίδι. Αν πω στόχο που δεν είναι η πρώτη θέση, τότε θα μου πουν ποια ματς θες να χάσεις. Και 5ος να πω ότι θέλω να βγω, πάλι πρέπει να πω ποια ματς θέλω να χάσω. Εγώ δεν θέλω να χάσω κανένα».

Για το αν σκέφτηκε να κατεβάσει ρυθμούς στο ματς με τον Άρη για λόγους σεβασμού στον αντίπαλο: «Το σκέφτεσαι, αλλά πάντα έχουμε αγωνία, ακόμα και στο 3-0. Αν μπει ένα, μπορεί να μπει και δεύτερο και μετά το τρίτο. Κάποια στιγμή, βέβαια, κάθισα στον πάγκο, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Δεν έδινα εντολές. Ίσως ήταν αργά, το δέχομαι, αλλά το σκεφτόμαστε, όπως και το φοβόμαστε μη γίνει η στραβή. Έχουμε δει πολλά περίεργα. Έχω δει συνάδελφο, που τον θεωρώ πολύ καλό, να κάνει γρήγορα αλλαγές και να τις κάνει με χαμόγελο κτλ και αυτά τα ματς ή τα έχασε ή ήρθαν ισοπαλία. Μου έμεινε από τότε αυτό και δεν θέλω να ησυχάζω από νωρίς όσο σεβασμός και να υπάρχει στον αντίπαλο, γιατί στόχος είναι η νίκη».

Για το ότι ο Γιαννίκης ξέρει τη μισή ομάδα του ΠΑΣ πολύ καλά και αν αυτό θα επηρεάσει την έκβαση του ματς: «Δεν το γνωρίζω. Εμένα δεν με επηρεάζει. Με όλη την τεχνολογία που υπάρχει τώρα, τα βίντεο κτλ τις ξέρουμε όλες τις ομάδες, δεν χρειάζεται να έχουμε κάνει προπονητές της. Γι’ αυτό δεν το σκέφτομαι ιδιαίτερα».

Για το αν υπάρχει ένα επιπρόσθετο βάρος που αντιμετωπίζει τον προκάτοχό του στον ΠΑΣ Γιάννινα: «Όχι και να σας το εξηγήσω. Αν πω ότι τώρα έχει ειδικό βάρος το παιχνίδι, αυτό σημαίνει ότι σε άλλα ματς θα είμαι πιο χαλαρός; Δεν λειτουργώ έτσι. Σε όλα τα ματς θα είμαι το ίδιο σοβαρός, όπως και οι παίκτες. Αυτή τη νοοτροπία προσπαθούμε να την περάσουμε και στους παίκτες. Κάθε ομάδα την αντιμετωπίζουμε  με σεβασμό και σοβαρότητα και κάθε ερώτημα που μας βάζει, προσπαθούμε να βρούμε τις απαντήσεις».

Για το αν θεωρεί ότι βελτιώθηκε η ΑΕΚ με τον Γιαννίκη: «Σίγουρα άλλαξαν πράγματα, τα βλέπω διαφορετικά».

Για τις απουσίες που θα υπάρξουν: «Ο Μίνα δεν θα είναι μαζί μας, ο Οικονομόπουλος που έχει το πρόβλημα στον ώμο και ο Κόντε. Τον Μπρένερ τον υπολογίζουμε όπως τον είδα σήμερα στην προπόνηση, αλλά θα τον δούμε και αύριο. Ο Αλέξης Τριάδης έχει επιστρέψει, ο Γκαρντάβσκι είχε ίωση και έπαιξε κιόλας με ίωση με τον Άρη και μπράβο του. Σήμερα άρχισε χαλαρό τρέξιμο, δεν ξέρω αν θα τον έχουμε σίγουρα μαζί μας».

Για το γεγονός ότι η ΑΕΚ προέρχεται από ήττα και ο ΠΑΣ από θρίαμβο και αν η ψυχολογία θα παίξει ρόλο: «Πρώτα απ’ όλα η ΑΕΚ έκανε πολύ καλό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ήταν κοντά στο σκορ και πολύ κοντά και στο να το ανατρέψουν. Δεν είμαι όμως της νοοτροπίας αν είναι κάτι έτσι, τότε συμβαίνει το άλλο. Ξεκινάμε από το μηδέν, δουλεύουμε, σεβόμαστε τον αντίπαλο, αλλά δεν τον φοβόμαστε. Γι’ άλλη μια φορά το πρώτο που θέλω να δω είναι να μη φοβηθούμε, να δείξουμε ότι μπορούμε και να δείξουμε το πρόσωπό μας, γιατί βλέπω σε φάσεις πρέσινγκ οι παίκτες να γυρνάνε πλάτη. Αυτό δεν το θέλω. Αν δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε πρόσωπο με πρόσωπο τότε θα είμαι ευχαριστημένος».

Για το αν υπάρχει κάτι μεταγραφικό: «Όχι, είναι νωρίς ακόμα».

Για τον κόσμο που είναι «ζεστός»: «Μακάρι να δίνουμε πάντα τέτοιες χαρές στον κόσμο και μακάρι να μας υποστηρίζουν και στα εύκολα και στα δύσκολα».