Ο ΠΑΣ Γιάννινα θα βρεθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Άλκμααρ με τον χαρακτηρισμό του αουτσάιντερ να έχει αποδοθεί από νωρίς στην ομάδα του Γιάννη Πετράκη. Το μεγαλύτερο αρνητικό όμως που περιορίζει τις πιθανότητες πρόκρισης δεν είναι τόσο, ότι οι Ολλανδοί συνθέτουν ποιοτικότερη ομάδα, όσο το ότι το παιχνίδι δεν θα πραγματοποιηθεί στην φυσική έδρα του «Άγιαξ της Ηπείρου», γεγονός που θα του έδινε επιπλέον κίνητρο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δήμας.

Ένα από τα στοιχεία που μπορούν να καθορίσουν την νίκη μιας ομάδας στο ποδόσφαιρο ασχέτως δυναμικότητας και ποιότητας, είναι το πάθος. Το ποιος από τους τους δύο δηλαδή έχει μεγαλύτερο κίνητρο και πόσο περισσότερο θέλει για τους δικούς του λόγους την νίκη. Αυτό έκρινε και σε πολύ μεγάλο ποσοστό την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη του ΠΑΣ με 3-0 επί της Οντ. Οι παίκτες του Γιάννη Πετράκη έβγαζαν περίσσιο πάθος μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αυτό μπορούσε να το καταλάβει δια γυμνού οφθαλμού κάποιος, βλέποντας τον Μπέριο να χάνει ελάχιστες προσωπικές μονομαχίες από τον Γιόχανσεν, τον Λίλα, τον Κοζορώνη και τον Ακόστα να κυνηγάνε κάθε χαμένη «μπάλα» και τον Φερφελή να χάνει δυο-τρεις κλασσικές ευκαιρίες για γκολ, όμως να μην μένει σε αυτό και να κερδίζει αρκετές μάχες με τον Χάγκεν και τον Έρικσεν δημιουργώντας προβλήματα με την επιμονή του. Κανείς από τους παίκτες του ΠΑΣ δεν φάνηκε κατώτερος των απαιτήσεων του ματς και αυτό γιατί διέθεταν το τεράστιο κίνητρο να κάνουν τον κόσμο ευτυχισμένο με την νίκη, στο πρώτο ευρωπαϊκό «ραντεβού» στην 50χρονη ιστορία της ομάδας μέσα στα Γιάννενα. Αυτό είναι που τους έκανε να βγάζουν… φωτιές από τα μάτια και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους, κόντρα μάλιστα σε μια ομάδα που είχε δώσει ήδη 15 παιχνίδια και θεωρητικά ήταν πιο «έτοιμη». Ο κόσμος με την σειρά του ήταν ο 12ος παίκτης καθώς «έσπρωξε» απίστευτα την ομάδα καθόλη την διάρκεια της αναμέτρησης. Το δήλωσαν και ο προπονητής της ομάδας και οι παίκτες και είναι από τις λίγες φορές στο ποδόσφαιρο, που αντιπροσώπευε τόσο πιστά την αλήθεια και δεν ήταν μια από τις κλισέ δηλώσεις που ακούμε κατά κόρων. Ένα γήπεδο που έχει ζήσει υποβιβασμούς, αρκετή πίκρα και γκρίνια, αυτήν την φορά φόρεσε τα γιορτινά του  και έγινε σκέτη κόλαση για τους αντιπάλους. Για τον αρχηγό Αλέξη Μιχαήλ δε, που έχει βιώσει αρκετές δύσκολες στιγμές μέσα στον αγωνιστικό χώρο του «Ζωσιμάδες», μόνο και μόνο να αγωνιστεί μέσα στην πόλη του και μπροστά σε 6.000 Γιαννιώτες, του έδινε το πιο ισχυρό κίνητρο. Κίνητρο που εύκολα μπορεί να μεταδοθεί και στους υπόλοιπους παίκτες.

Κόντρα στην Άλκμααρ ο ΠΑΣ δεν θα μπορέσει να παίξει μέσα στην φυσική του έδρα και αυτό του προσδίδει μεγάλο μειονέκτημα. Όχι τόσο για το πλήθος του κόσμου. Ίσα ίσα που αυτό ενδεχομένως θα είναι μεγαλύτερο σε μια έδρα πιο διευρυμένη όπως το γήπεδο του Ατρομήτου ή οποιοδήποτε στάδιο στην Θεσσαλονίκη, δεδομένης και της στήριξης του κόσμου που δεν θα διστάσει να ταξιδέψει οπουδήποτε. Η ατμόσφαιρα όμως που επικρατούσε την προηγούμενη Πέμπτη στους «Ζωσιμάδες», είναι ακατόρθωτο να αντιγραφεί σε άλλο γήπεδο.  Ήταν η πόλη, ο κόσμος και το κλίμα τέτοιο που έκαναν την διαφορά και ο ΠΑΣ νίκησε μια ομάδα που είχε μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας από ότι εκείνος. Θα έκαναν σίγουρα και την διαφορά κόντρα σε μια ποιοτική ομάδα όπως η Άλκμααρ.