image description

Αντιπροσωπεία της ομάδος ΑΓΣΙ WBC παρευρέθηκε σήμερα στην Κιβωτό του Κόσμου Ηπείρου και παρέδωσε τρόφιμα και ένα χρηματικό ποσό συμβάλλοντας με μία ελάχιστη πράξη στο θεάρεστο έργο του οργανισμού αυτές τις άγιες μέρες!!!!

Την ομάδα εκπροσώπησαν ένας εκ των υπευθύνων του τμήματος κ. Βασίλης Τάτσης, ο βοηθός προπονητή κ. Κώστας Ντιναλέξης και οι παίχτριες Αθηνά Μπουκουβάλα και Μαρίνα Μπεκρή.

Λίγα λόγια για την Κιβωτό…

Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου βρίσκεται στην ορεινή και ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων μόλις εννιακόσια πενήντα μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο πατέρας Αντώνιος με αφορμή τη εγκατάλειψη και την ερήμωση που έχει δεχθεί ο τόπος, σε συνδυασμό με την ανάγκη για δημιουργία ενός Κέντρου Παιδικής Προστασίας στην Ήπειρο, έλαβε το ρίσκο να δημιουργήσει το πρώτο παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδος, στην Πωγωνιανή της Ηπείρου.

Βασικός στόχος της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή είναι να πατήσουν τα παιδιά γερά στα πόδια τους, έχοντας τη βοήθεια που χρειάζονται ώστε να ενταχθούν με τα κατάλληλα εφόδια στο κοινωνικό σύνολο.

Το Σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο σχεδιάστηκε με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες και αποσκοπεί αφενός στη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Παιδικής Προστασίας με προγράμματα και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά και εξασφαλίζουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση για το κάθε παιδί.

Αφετέρου στη λειτουργία του Γεωργικού σχολείου που διασφαλίζει στα παιδιά την κατάλληλη εκπαίδευση σε τομείς του πρωτογενούς τομέα και τους προσφέρει αξιόλογες μελλοντικές επαγγελματικές διεξόδους, αλλά ταυτόχρονα συμβάλει και στην ανάπτυξη της περιοχής της Ηπείρου που σιγά σιγά ερημώνει.

Το Σπίτι μας

Το Σπίτι μας άνοιξε τις πόρτες του στις 26/12/2013 και υποδέχτηκε τα παιδιά μας με μια ζεστή αγκαλιά και πολλά χαρούμενα χρώματα. Ο κάθε χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να προσφέρει στα παιδιά στιγμές ηρεμίας, περνώντας ευχάριστα και εποικοδομητικά τον χρόνο τους και δημιουργώντας τους μοναδικές αναμνήσεις που θα νοσταλγούν στην ενήλικη ζωή τους.

Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου στεγάζεται σε ένα κτίριο 8900 τ.μ.. Το Κτίριο ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος, χτίστηκε το 1974 και λειτουργούσε ως μαθητική εστία. Το 2013 παραχωτήθηκε από το ΙΝΕΒΙΔΙΜ και τον Δήμο Πωγωνίου στην Κιβωτό του Κόσμου και πλέον αποτελεί ένα σύγχρονο Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών.

Βασικός μας σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια ζεστή οικογένεια που θα αγκαλιάζει τα παιδιά με στοργή και αγάπη, θα τα αναθρέψει με αξίες και ιδανικά ώστε να πορεύονται με αξιοπρέπεια κατά την ενηλικίωσή τους.

Η Κιβωτός δεν συνέβαλε μόνο στο άνοιγμα και στη διατήρηση των σχολείων του τόπου αλλά προσέφερε και εργασία σε περίπου 100 άτομα τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό από την έναρξη της μέχρι και σήμερα.

Απασχολεί 25 εργαζόμενους (κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί, μάγειρες, τεχνικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό) σε μόνιμη βάση για τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών και όλοι οι υπόλοιποι έχουν συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και συντήρηση του Σπιτιού με διάφορες εργασίες (μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τεχνίτες κτλ). Οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι της Πωγωνιανής και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πωγωνίου αλλά και από τα Ιωάννινα. Σε μια περιοχή που έχει βιώσει έντονα την εγκατάλειψη και την ερήμωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργούνται καινούριες θέσεις εργασίας και να επιλέγονται επαγγελματίες που μένουν στον τόπο. Τέλος, η υψηλή επισκεψιμότητα και το ενδιαφέρον των απλών ανθρώπων, των σχολείων και των συλλόγων που επιθυμούν να γνωρίσουν το Σπίτι μας στην Πωγωνιανή και να αγκαλιάσουν παράλληλα το έργο βοηθάει και στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού και στην ενίσχυση και διατήρηση των τοπικών καταστημάτων με κόσμο που θα τα επισκεφθεί και θα έρθει σε επαφή με την ιστορία και την παράδοση του τόπου.

Τέλος, το μεγαλύτερο όραμα του Πατέρα Αντώνιου και της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου είναι να παραμείνει ζωντανός αυτός ο τόπος στην περιοχή του Πωγωνίου. Αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός των παιδιών που μεγαλώνουν στο Σπίτι μας στην Πωγωνιανή να παραμείνει στην περιοχή. Τα παιδιά θα έχουν και θα εξασκούν το δικό τους επάγγελμα, θα δημιουργήσουν τις οικογένειες του ζώντας μια αξιοπρεπή ζωή.

Οι ανάγκες μας

Για την κάλυψη των αναγκών του Σπιτιού Φιλοξενίας της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, της ανάγκες ανοικοδόμησης, τα λειτουργικά έξοδα ( μισθοδοσίες, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, καύσιμα για τις μεταφορές των παιδιών), την κατασκευή του Τυροκομείου και τη λειτουργία των εργαστηρίων μας η πρώτη μας ανάγκη είναι σε οικονομική ενίσχυση.

Τράπεζα Ηπείρου: 3030005163300-5

Eurobank: 0026 0178 870100 872073

Πειραιώς: 5023-032595-870

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2657031005-6