image description

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μεταξά για προβλήματα που εμφανίστηκαν σε παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα όταν επέστρεψαν από πενθήμερη καραντίνα, ο γιατρός του ΠΑΣ Γιάννινα μίλησε στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 και την εκπομπή Super Magazino με τον Γιάννη Γιαννάκη.

Ο κ. Ριστάνης τόνισε ότι μπορεί να αρνητικοποιούνται στις 5 μέρες οι ποδοσφαιριστές και να περνάνε πιο ελαφρά τη μετάλλαξη Όμικρον, όμως οι έλεγχοι που έγιναν από καρδιολόγο, καθώς και οι εργαστηριακές εξετάσεις, έδειξαν ευρήματα που οδήγησαν την ομάδα να μην επιστρέψει αυτούς τους παίκτες στην αγωνιστική δραστηριότητα. Όπως είπε, χρειάζεται περισσότερος χρόνος σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι να ομαλοποιηθούν και οι εργαστηριακοί δείκτες σ’ έναν αθλητή που θα προπονηθεί σε μεγάλες εντάσεις.

Επίσης ο κ. Ριστάνης επέστησε την προσοχή γενικότερα σε όλους τους αθλητές που έχουν νοσήσει να επιστρέψουν στον αθλητισμό αφού κάνουν πρώτα εξετάσεις.

Πιο αναλυτικά:

Σχετικά με τις δηλώσεις Μεταξά για το ότι οι ομάδες αναγκάζονται να παίξουν παρά τα πολλά κρούσματα ο κ. Ριστάνης ανέφερε: «Ουσιαστικά ο προπονητής εξεδήλωσε κι έναν εκνευρισμό που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, γιατί παίζεται ένα μπαλάκι με τη Σούπερ Λιγκ. Είχαμε πολλά κρούσματα και με το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο η καραντίνα των παικτών είναι 5 ημέρες. Οπότε στις 5 μέρες μπορείς να τους επιστρέψεις, αλλά το θέμα είναι με τι προϋποθέσεις μπορείς να τους επιστρέψεις. Δηλαδή στα τεστ μπορεί να είναι αρνητικοί, αλλά λόγω του υψηλού βαθμού άθλησης θα πρέπει να υποβληθούν και σε μία σειρά εξετάσεων. Το πρωτόκολλο λέει ότι πρέπει να κάνουν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο με υπέρηχο σε συνδυασμό με κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις που βλέπουμε κάποιους δείκτες στο αίμα τους.

Συγκεκριμένα εμείς είχαμε δύο παίκτες, που ο ένας είναι και βασικός και εμφάνισε επηρεασμένη την καρδιακή λειτουργία. Αυτό συνήθως συνδέεται με παθήσεις όπως η μυοκαρδίτιδα. Το πρόβλημα είναι ότι σε τέτοιο επίπεδο, όταν έχεις έναν αθλητή να τον επιστρέψεις κι επειδή θα είναι μεγάλες οι εντάσεις που θα μπει, πρέπει να τον επιστρέψεις όταν οι εξετάσεις του ομαλοποιηθούν και όχι όταν απλά βγει αρνητικό το τεστ του. Είναι μικρός ο χρόνος που δίνει η Σούπερ Λιγκ. Και το πρόβλημα είναι ότι, όταν δεν σου μετράνε στα 7 κρούσματα παίκτες που ήταν θετικοί πριν τους δύο τελευταίους ελέγχους και βγαίνουν και 2 ακόμα στο τελευταίο τεστ, μένεις χωρίς παίκτες στην αποστολή. Δυστυχώς δεν σου μετράνε ως κρούσματα αυτούς που ιατρικά δεν είναι έτοιμοι για επιστροφή.

Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό. Το πρόβλημα αυτό το έχουν κι άλλες ομάδες, όχι μόνο εμείς. Το άσχημο είναι ότι δεν είναι πρώτη προτεραιότητα η υγεία των αθλητών. Τώρα θα πάμε στον ΟΦΗ και δεν θα είναι όλοι οι παίκτες έτοιμοι, δεν θα έχουν βγει οι καινούργιες κάρτες υγείας. Δεν μπορεί ένας παίκτης να βγει από μία καραντίνα και ξαφνικά να παίξει 90 λεπτά. Οπότε το πρόβλημα είναι τεράστιο. Έπρεπε να συμπεριλαμβάνει στα 7 κρούσματα και παίκτες που είναι σε καραντίνα προ των δύο τελευταίων ελέγχων.

Ο άλλος παίκτης είχε πνευμονολογικό πρόβλημα με αιμοπτύσεις. Ο πνευμονολόγος μας είπε ο παίκτης αυτός να μην επιστρέψει, αλλά να καθίσει μία εβδομάδα τουλάχιστον για να αναρρώσει πλήρως από τον ιό».

Ο κ. Ριστάνης επέστησε την προσοχή και σε ερασιτέχνες αθλητές που σκοπεύουν να επιστρέψουν στη δράση μετά από νόσηση: «Πέρα από τις επαγγελματικές κατηγορίες που γίνονται καρδιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις, πρέπει να δώσουμε κι ένα γενικότερο μήνυμα και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Είναι λάθος να επιστρέψουν στον αθλητισμό χωρίς έναν προληπτικό έλεγχο. Πρέπει να δουν ότι όλα είναι καλά και μετά να γυρίσουν. Για παράδειγμα, οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα που έβγαλαν αυτά τα δύο προβλήματα που ανέφερε ο κ. Μεταξάς δεν πέρασαν βαριά νόσηση. Έναν πυρετό έβγαλαν για 1-2 μέρες και λίγο βήχα. Κι όμως οι εργαστηριακές τους εξετάσεις επηρεάστηκαν περισσότερο. Μπορεί, δηλαδή, να κρύβονται πράγματα ενώ κάποιος πέρασε χαλαρά τη νόσηση.

Και πέρυσι είχαμε θέματα με 2-3 παίκτες που είχαν καρδιολογικό και πνευμονολογικό θέμα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Για το αν χρειάζεται αυτός ο προληπτικός έλεγχος μόνο σε αθλητές ή και σε κάποιους που κάνουν δουλειά γραφείου: «Οι αθλητές επιστρέφουν σε υψηλού επιπέδου δραστηριότητα γι’ αυτό και θα τον σύστηνα και θα έλεγα να τον κάνουν όλοι. Σε μια δουλειά γραφείου ίσως κάποιος να μην εκτεθεί σε τέτοιες σωματικό στρες. Πολλές απ’ αυτές τις εξετάσεις κάνουν ένα πικ και ομαλοποιούνται σταδιακά τις επόμενες μέρες».

Για το αν έχουμε επέλαση της «Όμικρον» και στα Γιάννενα: «Με φίλους μικροβιολόγους που μιλάω αυτό μου λένε. Είναι πιο ελαφριά τα συμπτώματα. Πέρυσι όσοι κολλούσαν αργούσαν πολύ να αρνητικοποιήσουν και είχαν και λίγο πιο βαριά συμπτώματα. Τώρα είδα ότι αρνητικοποιήθηκαν πιο γρήγορα οι παίκτες μας, αλλά για τον αθλητή αυτό δεν λέει κάτι, πρέπει να γίνει και ο υπόλοιπος έλεγχος».

Για την αξιοπιστία των rapid test στην «Όμικρον»: «Έχω παρατηρήσει ότι δεν είναι πλήρως αξιόπιστα. Μπορεί να σε δείξουν αρνητικό και το μοριακό να σε δείξει θετικό. Στην προηγούμενη μετάλλαξη βλέπαμε θετικά και τα rapid.

Από τη Super League ούτως ή άλλως υποχρεωνόμαστε ανά 2-3 μέρες να κάνουμε μοριακά τεστ, αλλά εμείς στον ΠΑΣ Γιάννινα, πέρα από τα μοριακά, κάνουμε κάθε μέρα και rapid προληπτικά πριν την προπόνηση. Θέλουμε να έχουμε άμεση γνώση τι γίνεται, ώστε αν χρειαστεί να απομονώσουμε κατευθείαν κάποιον. Ενώ λοιπόν και πριν τον αγώνα στα rapid βλέπαμε αρνητικά αποτελέσματα, στον τελευταίο μοριακό έλεγχο μάς βγήκαν δύο παίκτες θετικοί και την τελευταία στιγμή έμειναν εκτός αποστολής».

Για το πότε είναι προγραμματισμένοι οι νέοι έλεγχοι: «Σήμερα έκαναν πάλι μοριακό έλεγχο και θα δούμε πόσους θα έχουμε εν τέλει διαθέσιμους εν όψει ΟΦΗ».

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης: