image description

Καθοριστικής σημασίας για τον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών είναι η φετινή χρονιά. Κι αυτό γιατί αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι παρεμβάσεις και οι δράσεις που εντάχθηκαν σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και κυρίως στο ΕΣΠΑ και το «Αντώνης Τρίτσης».

Με την ολοκλήρωση των έργων θα καταφανεί η μεγάλη αλλαγή στην διαχείριση των απορριμμάτων και θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Στη διάρκεια της χρονιάς θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της ανακύκλωσης και προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η συνεργασία και η κινητοποίηση όλων των πολιτών.

Σημειώνεται ότι η πορεία της ανακύκλωσης στο Δήμο Ιωαννιτών δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στα στοιχεία που παρουσιάζονται επίσημα κι αυτό οφείλεται στην συμπεριφορά της ‘’Εταιρείας Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης’’ που δυστυχώς παρά τις επίμονες οχλήσεις δεν παρέχει ποσοτικά στοιχεία ως εκ του νομοθετικού πλαισίου όφειλε.

Τη χρονιά που πέρασε δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση  στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιγραμματικά :

  • Βελτιώθηκε το σύστημα συλλογής των απορριμμάτων (τόσο η συχνότητα όσο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες) σε όλη την έκταση του Δήμου με τη συμμετοχή και ιδιώτη (μετά από ανοιχτό διαγωνισμό)
  • Επιταχύνθηκε η αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων που αποτελούσε χρόνιο πρόβλημα του Δήμου κάνοντας χρήση και ιδιωτικών πληρωμάτων
  • Ολοκληρώθηκε το νέο επικαιροποιημένο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με καινοτόμες πρακτικές που θα συμβάλλουν καταλυτικά στη βελτίωση όλων των ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης η χρηματοδότηση τοποθέτησης 11 έξυπνων γωνιών ανακύκλωσης (ΓΑ) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιωαννιτών καθώς και δύο σύγχρονων οχημάτων ανακύκλωσης. Διασφαλίστηκε χρηματοδότηση προϋπολογισμού 1.326.800,00€
  • Εγκρίθηκε από το ΠΕΠ Ηπείρου και το ΕΣΠΑ το έργο προμήθειας κάδων και απορριμματοφόρων για την αποκομιδή των βιοαποβλήτων προϋπολογισμού 942.076,86 €. Η προμήθεια θα περιλαμβάνει τέσσερα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων, κάδους οικιακής κομποστοποίησης, κάδους κουζίνας, και εξωτερικούς κάδους.
  • Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του κεντρικού πράσινου σημείου του Δήμου Ιωαννιτών από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 915.000,00€. Το έργο θα συμβάλει στην αύξηση της ανακύκλωσης όλων των ρευμάτων στον Δήμο καθώς και στην αλλαγή της περιβαλλοντικής κουλτούρας των κατοίκων του Δήμου.
  • Ο στόλος οχημάτων αποκομιδής του Δήμου εκσυγχρονίζεται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προμήθεια 4 απορριμματοφόρων, 5 ηλεκτρονικών οχημάτων και 2 φορτηγών από το ΕΣΠΑ (με προϋπολογισμό 990.000 Euro) καθώς και την προμήθεια 6 νέων απορριμματοφόρων από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ προϋπολογισμού 990.000€ για τα οποία υπάρχει οριστικός ανάδοχος.
  • Ο Δήμος συνεχίζει τη λειτουργία της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης Followgreen για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αριθμώντας μέχρι σήμερα 3.300 εγγεγραμμένα μέλη στην πλατφόρμα www.followgreen.gr/ioannina. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Followgreen πραγματοποιούνται σχολικές δράσεις ανακύκλωσης για τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών με τη συμμετοχή 10.396 μαθητών από 90 σχολεία του Δήμου.
  • Ο Δήμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο τοποθέτησης κάδων ανακύκλωσης ειδών ιματισμού και υπόδησης σε πρώτη φάση 20 στην πόλη των Ιωαννίνων και 4 στις έδρες των λοιπών Δημοτικών Ενοτήτων
  • Έγιναν επισκευές και αντικατάσταση τόσο πράσινων όσο και μπλε κάδων σε όλη την έκταση του Δήμου

Τέλος διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό και 2000 σακούλες σε δημότες. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών Δημοτικού από την ΕΕΑΑ στην οποία κληρώθηκαν 2 ηλεκτρικά ποδήλατα.