image description

Μετά και το τέλος της 21ης αγωνιστικής ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε να παραμείνει στις θέσεις των πλέι οφ, αλλά η ήττα στην Τρίπολη τον οδήγησε να χάσει το μικρό πλεονέκτημα που είχε από τους διώκτες του. Από τη μία πλευρά ο Αστέρας ήδη προσπέρασε και μάλιστα απέκτησε και το πλεονέκτημα της ισοβαθμίας στα μεταξύ μας παιχνίδια και από την άλλη οι Άρης και ΟΦΗ με νίκες στο… 90φευγα… είναι σε απόσταση αναπνοής στον 1 βαθμό. Έχουμε δηλαδή, 5 διεκδικητές για 3 θέσεις.

Δυστυχώς ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν μπορεί να αντέξει τις πολλές απουσίες. Είναι θαύμα που μέσα στο 2022 έχει κατακτήσει 8 βαθμούς παίζοντας με λύσεις ανάγκης και παίκτες που δεν έχουν την τεράστια εμπειρία.

Κάθε άποψη είναι σεβαστή, αλλά το να συζητάμε σε περιπτώσεις εκτάκτου… καταρτισμού ενδεκάδας γιατί δεν έπαιξε ο τάδε στην τάδε θέση και ο δείνα κάπου αλλού, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ο κάθε παίκτης έχει δείξει πράγματα στην προπόνηση, έχει μιλήσει με τον προπονητή αν μπορεί να κάνει αυτά που του ζητάει και ακολούθως γίνονται οι επιλογές. Το να φωνάζουμε οι απ’ έξω την ώρα της μάχης, δεν βοηθάει.

Μόνιμη επωδός μας το τελευταίο διάστημα είναι το «ας ελπίσουμε γρήγορα να ξεμπερδέψουμε με κρούσματα, τιμωρίες και τραυματισμούς». Για μία ακόμα φορά το ίδιο θα επαναλάβουμε. Ο Μεταξάς δεν είχε καταλήξει τυχαία σε μια ενδεκάδα που δεν άλλαζε και αποδεικνύεται τώρα πόσο δύσκολο είναι να παίζεις με 2-3 απώλειες βασικών.

Όσον αφορά τον αγώνα με τον Αστέρα, πάλι πετύχαμε αντίπαλο που είχε την απόλυτη αποτελεσματικότητα! Προ μηνός ήταν ο ΠΑΟΚ που ό,τι έκανε έμπαινε γκολ, χθες ήταν ο Αστέρας με 2 γκολ σε 3 τελικές! Το ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι και στα δύο γκολ συνωμοτεί το σύμπαν για να μπουν. Ο Ριέρα στην πρώτη περίπτωση πάει μόνος εναντίον πέντε για το να το βάλει! Περνάει τον Πίρσμαν, περνάει τον Λιάσο, περνάει τον Στάνκο, αλλά και πάλι όταν σουτάρει υπάρχει μπροστά στην μπάλα ο Κάργας και από πίσω ο Λοντίγκιν. Ε, και η μπάλα περνάει ανάμεσα από τα πόδια του Κάργα, βρίσκει στον αστράγαλό του και αλλάζει πορεία!

Στο δεύτερο γκολ μια βαθιά μπαλιά από το πουθενά, με τους Μπαράλες και Κάργα να σηκώνονται για κεφαλιά και να πιάνουν «αέρα», ο Πίρσμαν να μπερδεύεται από τα φάλτσα στο σκάσιμο της μπάλας και ο Ριέρα να του παίρνει την εσωτερική για να βγει τετ α τετ!

Τζάμπα γκολ θα πει κάποιος, αλλά στο ποδόσφαιρο που έχουμε στην Ελλάδα τα περισσότερα γκολ μπαίνουν από αμυντικά λάθη και όχι από την ποιότητα των ομάδων στο δημιουργικό κομμάτι.

Η ουσία είναι ότι τα περιθώρια να συνεχίσει ο ΠΑΣ να βρίσκεται σε θέσεις πλέι οφ στένεψαν ασφυκτικά. Για να ανακτηθεί το πλεονέκτημα που είχε η ομάδα πριν την 21η αγωνιστική, απαιτούνται νίκες με Παναιτωλικό και Άρη. Δεν είναι και το πιθανότερο να συμβεί, αλλά δεν είναι και σενάριο που ξεπερνάει τις δυνατότητες της ομάδας. Αρκεί να καταφέρει να παίξει πλήρης τους επόμενους δύο «τελικούς».

Υ.Γ.: Δεν υπάρχουν λόγια για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη. Και δυστυχώς η μακάβρια λίστα μεγαλώνει. Κάποιοι βρίσκουν καταφύγιο για τις εγκληματικές τους πράξεις σε συνδέσμους φιλάθλων. Και κάθε φορά επανέρχεται η συζήτηση αν πρέπει να λειτουργούν, πως θα λειτουργούν οι σύνδεσμοι κτλ. Ας γίνει αφορμή ο θάνατος του νεαρού Άλκη να ανοίξουν στόματα, να μιλήσουν όσοι βλέπουν λοστάρια και στιλέτα να κρύβονται μέσα σε συνδέσμους. Γνωρίζονται μεταξύ τους ποιος βγαίνει παγανιά για να απειλήσει, να φοβερίσει, να «ψειρίσει» ή να σκοτώσει. Στη μνήμη του παιδιού, ας σταματήσουν κάποιοι να ανέχονται εν δυνάμει δολοφόνους.

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών με την επισήμανση ότι έστω για ένα ημίχρονο είδαμε έναν ΠΑΣ Γιάννινα πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Έπαιξε τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο, έγιναν πολλές ευκαιρίες, αλλά οι ευκαιρίες αυτές έτυχαν σε παιδιά που λίγο το άγχος λίγο η απειρία, τα επηρέασε στην τελική προσπάθεια. Δύο φορές ο Λώλης και δύο ο Μίνα είχαν την ευκαιρία να γίνουν «ήρωες», αλλά δεν…

Γιούρι Λοντίγκιν: Δύο φάσεις, δύο γκολ είχε ο Αστέρας. Στο υπόλοιπο ματς ήταν θεατής. Έκανε 2 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Μανώλης Σάλιακας: Παρότι έπαιζε ψηλά και είχε πολλές προσπάθειες για μια καλή σέντρα, δεν μπόρεσε να βρει συμπαίκτη να δημιουργηθεί επικίνδυνη φάση. Μειονέκτημά του, δηλαδή, σ’ αυτό το ματς, η αποτελεσματικότητα, γιατί όλα τα υπόλοιπα τα έκανε σωστά.  Είχε 2/12 γεμίσματα, 12 προωθητικές πάσες και 3 λάθη.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Όταν ο ΠΑΣ ανέβηκε ψηλά στο γήπεδο, ο Εραμούσπε είχε πολύ ωραίες κινήσεις με την μπάλα στα πόδια, ωραίες επιλογές στις πάσες, άνοιγε σωστά το παιχνίδι στα πλάγια, προωθούταν κι εκείνος κοντά στην περιοχή, δημιουργώντας μια σχετική αναταραχή στην αντίπαλη άμυνα, αλλά δυστυχώς όλα αυτά δεν μπόρεσε να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο η ομάδα. Είχε 2/2 γεμίσματα, 11 προωθητικές πάσες, 2 λάθη και 3 επεμβάσεις.

Γιάννης Κάργας: Στάθηκε άτυχος στη φάση του γκολ που θύμισε πολύ τα γκολ που δέχτηκε ο ΠΑΣ με ΑΕΚ και ΟΦΗ. Κι εκείνος ανέβηκε ψηλά στο γήπεδο, αλλά δεν αξιοποιήθηκε όλο αυτό που είδαμε στο β’ ημίχρονο. Είχε 0/3 γεμίσματα, 11 προωθητικές πάσες, 3 επεμβάσεις, 2 λάθη και παραχώρησε 3 φάουλ.

Μάρβιν Πίρσμαν: Έχει μερίδιο ευθύνης και στα δύο γκολ. Δεν γίνεται όταν ο Ριέρα παίρνει την μπάλα από αλλαγή παιχνιδιού να χάνει τόσο εύκολα τον αντίπαλο και δεν επιτρέπεται τόσο κακή εκτίμηση μιας μπαλιάς που έρχεται από τα 40 μέτρα και σκάει μακριά από την περιοχή. Για την ποιότητα του Πίρσμαν, αυτά ήταν πολύ εύκολα λάθη. Επιθετικά ίσως να μπορούσε να δώσει μερικές ακόμα ιδέες, αλλά δεν υπήρχε πολύ καλή «χημεία» και συνεννόηση με τον Μορέιρα. Έδωσε 13 προωθητικές πάσες και έκανε 5 λάθη.

Αντώνης Οικονομόπουλος: Έπαιξε μπροστά από τον Σάλιακα, με την πτέρυγα αυτή να μην έχει αμυντικά προβλήματα, σ’ ένα παιχνίδι όμως που μπήκαν γρήγορα τα γκολ και ο Αστέρας προτίμησε απλά να κάνει διαχείριση, περιμένοντας στην άμυνά του. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια και 3 προωθητικές πάσες.

Ζήσης Καραχάλιος: Πίεσε για τη γρήγορη ανάκτηση της μπάλας που ήθελε ο ΠΑΣ για να μένει συνεχώς στο μισό γήπεδο και να μη χάνει χρόνο στο δεύτερο 45λεπτο και προωθούσε συνέχεια την μπάλα μπροστά, έστω κι αν το έκανε απρόσεκτα κάποιες φορές. Σε γενικές γραμμές έκανε το καθήκον του και δεν αντιμετώπισε θέματα. Είχε 1/2 γεμίσματα, 11 προωθητικές πάσες, 5 λάθη, 4 κλεψίματα, 2 επεμβάσεις και 4 κερδισμένα φάουλ.

Κάλεμπ Στάνκο: Μετά τους Πίρσμαν, Λιάσο, ούτε αυτός μπόρεσε να σταματήσει την κίνηση του Ριέρα στο πρώτο γκολ. Τρία αναχώματα και κανένας δεν τον ανέκοψε. Πέρα από τη δύναμη ακόμα δεν έχουμε δει άλλα στοιχεία του παιχνιδιού του. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 4 προωθητικές πάσες και 3 λάθη.

Άγγελος Λιάσος: Συνδυασμός θέλησης, πάθους, αλλά και απειρίας σε κάποιες περιπτώσεις. Ως κεντρικός χαφ σαφώς καλύτερος, αφού στα πλάγια δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά του στο γήπεδο. Έδωσε 10 προωθητικές πάσες, έκανε 8 λάθη και κέρδισε 2 φάουλ.

Μέντες Μορέιρα: Μία περίεργη «γεύση» αφήνει το παιχνίδι του, ίσως επειδή ό,τι έκανε έμενε συνήθως στη μέση. Ξεκινούσε κάτι, αλλά δεν το ολοκλήρωνε σωστά. Είχε την καλύτερη ευκαιρία του α’ ημιχρόνου, αλλά και μία επικίνδυνη στιγμή στο β’ ημίχρονο, όπου κατεβάζει την μπάλα με το στήθος, αλλά πριν σουτάρει τον προλαβαίνει αμυντικός. Μια σχετική αναστάτωση την προκαλούσε, αλλά δεν είδαμε να καταλήγει κάπου όλη αυτή η προσπάθεια.  Έδωσε 5 επιθετικές πάσες, έκανε 2 κλεψίματα, 10 λάθη και 3 φάουλ.

Χουάν Χοσέ Περέα: Πολύ νευρικός στο α’ ημίχρονο, που δεν βοηθάει ούτε τον ίδιο ούτε την ομάδα όλο αυτό και ελάχιστα απειλητικός όταν ο αντίπαλος κλείστηκε πίσω. Μπορεί να είναι πρώτος σκόρερ, αλλά πρέπει να μάθει να απειλεί και τις κλειστές άμυνες.  Έδωσε 6 προωθητικές πάσες, έκανε 2 λάθη και κέρδισε 3 φάουλ.

 

Αλλαγές

Αλέξανδρος Λώλης: Πρωταγωνιστής σε δύο μεγάλες φάσεις, αυτή του 47’ που ο Περέα τον βγάζει φάτσα με το τέρμα στο 47’, αλλά και την αντεπίθεση που πάνε 3 παίκτες του ΠΑΣ με έναν αμυντικό και δυστυχώς πασάρει με το εξωτερικό αδύναμα, με συνέπεια να κλέψει την μπάλα ο αντίπαλος. Συνδυασμός άγχους και απειρίας σ’ αυτές τις φάσεις. Του λείπει αυτή η αυτοπεποίθηση με την οποία σμπαράλιαζε τις άμυνες στα πρωταθλήματα υποδομών. Ενώ είναι μέσα στις φάσεις, όπως και στο τετ-α-τετ με τον Ατρόμητο, δυστυχώς είναι ακόμα αγχωμένος. Για να γίνεις μεγάλος παίκτης πρέπει να είσαι «κρύο αίμα». Όσο ακόμα έχει τις ευκαιρίες πρέπει να γίνει killer σε τέτοιες περιπτώσεις.  Είχε 2/3 γεμίσματα, 5 προωθητικές πάσες, 3 λάθη και 2 κερδισμένα φάουλ.

Φαμπρίτσιο Μπρένερ: Έκανε πραγματάκια, αλλά θα μπορούσε και περισσότερα, γιατί είναι παίκτης με κάποιες δυνατότητες. Ειδικά σ’ ένα ματς που ο ΠΑΣ έπαιξε μόνιμα στην επίθεση στο β’ ημίχρονο, μπορούσε να γίνει πιο επικίνδυνος. Είχε 2/2 γεμίσματα και 5 προωθητικές πάσες.

Νώντας Παντελάκης: Για μία ακόμα φορά σε ρόλο φορ. Με το που μπήκε, πάντως, έκανε μια πολύ ωραία κεφαλιά-πάσα στον Μίνα, αλλά ο νεαρός δυστυχώς αστόχησε. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια στα λίγα λεπτά που αγωνίστηκε.

Λεωνίδας Μίνα: Του έτυχαν δύο μεγάλες ευκαιρίες, η πρώτη από την ασίστ του Παντελάκη και η δεύτερη από κόρνερ, που έπιασε «αέρα». Κι εδώ φάνηκαν απειρία και άγχος. Έκανε και 3 λάθη.

Λουίς Ποζνάνσκι: Έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Δεδομένα θα παίρνει χρόνο συμμετοχής που θα κυμαίνεται κάθε φορά ανάλογα τον αντίπαλο και το σκορ. Το κατά πόσο θα αποδείξει ότι μπορεί να είναι αξιόπιστη εναλλακτική λύση του Πίρσμαν, θα το δούμε. Σίγουρα δεν υπάρχουν απαιτήσεις να είναι παίκτης της ποιότητας του Πίρσμαν. Τέτοια λαχεία είναι σπάνια. Έδωσε 2 προωθητικές πάσες.

 

Προπονητής

Ηρακλής Μεταξάς: Σίγουρα όταν η ομάδα σου δέχεται γκολ στο 3ο λεπτό, ό,τι κι αν σχεδίασες πρέπει να αλλάξει, ειδικά όταν μιλάμε για μία ομάδα που είναι συνηθισμένη να περιμένει τον αντίπαλο. Παρότι, όμως, ο ΠΑΣ χρειάστηκε να παίξει και να δημιουργήσει, μπορούμε να πούμε ότι εμφανίστηκε έτοιμος να υπηρετήσει κι αυτό το πλάνο. Δεν έπεσε «άγνωστο κείμενο». Άλλο που οι 4-5 ευκαιρίες των Λώλη, Μίνα, Μορέιρα δεν έγιναν γκολ. Ένας πιο έμπειρος και δεινός σκόρερ σίγουρα θα είχε κάνει κάποια ευκαιρία γκολ. Προχωράμε, και θα δούμε τι μας επιφυλάσσουν οι τελευταίες 5 αγωνιστικές.