image description

Καλοί οι έπαινοι, καλά τα μπράβο, καλύτεροι όλων όμως είναι οι βαθμοί.

Αν και στην ιδιοσυγκρασία του φιλάθλου του ΠΑΣ Γιάννινα υπάρχει η απαίτηση για καλό θέαμα από την ομάδα του, προφανώς κάποιες φορές ή κάποιες χρονιές, θα πρέπει να «θυσιαστεί» μπροστά στην επίτευξη ενός μεγάλου στόχου.

Να θυμίσουμε κάτι που είχε πει πέρυσι ο Μουρίνιο μετά τη νίκη της Τότεναμ επί της Σίτι με 2-0, σ’ ένα ματς που η Σίτι είχε 80% κατοχή μπάλας, αλλά δεν έβαζε γκολ με τίποτα. Τότε ο Πορτογάλος τεχνικός, σε μια δήλωση που συμπυκνώνει όλη την προπονητική του φιλοσοφία, αλλά και τον κυνισμό του, είχε πει «μπορούν να πάρουν την μπάλα σπίτι τους. Εγώ πήρα τρεις πόντους»…

Αυτό έκανε και ο Μεταξάς με τον Άρη, γιατί στο ποδόσφαιρο ευτυχώς δεν κερδίζουν πάντα τα μπάτζετ. Κερδίζει η πιο έξυπνη τακτική, αυτός που είναι πιο μαχητικός και κυρίως αυτός που σκοράρει. Ο ΠΑΣ έδωσε την κατοχή μπάλας στον Άρη, γνωρίζοντας ότι δεν έχει καλή δημιουργία και καλούς εκτελεστές, τον άφησε να πιέζει και να φλυαρεί και αν δεν υπήρχαν και οι στατικές φάσεις, θα έφτανε στο 96’ και το 97’ να λέει ότι είχε δύο δοκάρια από ροή παιχνιδιού.

Από την άλλη μεριά ο ΠΑΣ είναι μία ομάδα που έχει καταφέρει να σκοράρει με συνέπεια, έχει σχέδιο, πειθαρχία και επειδή πάντα θα δοθούν σε κάθε ομάδα 1-2 ευκαιρίες να σκοράρει, επέδειξε υπομονή και στο τέλος δικαιώθηκε με μια καθαρή νίκη.

Η «ατάκα» του Μάντζιου στις δηλώσεις του ότι ο Άρης ήταν «κατά κράτος καλύτερος του ΠΑΣ» δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν κατάλαβε σε δύο παιχνίδια τι έπαθε. Έφαγε 7 γκολ και αντί να σκύψει το κεφάλι και να πει απέτυχα, γιατί έχω μία ομάδα που κάνει 20 τελικές, αλλά δεν βάζει γκολ ούτε με αίτηση, ήθελε να βγει κι από πάνω. Τι ήθελε να αποδείξει και ποιόν ήθελε να πείσει άραγε; Πάντως ο Καρυπίδης τον κράτησε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς μετά τις παταγώδεις αποτυχίες του σε Ελλάδα και κυρίως σε Ευρώπη, που ο Άρης αποκλείστηκε -όχι απλά με κοντομάνικα- αλλά με τα μπρατσάκια ακόμα φορεμένα!

Τα του Άρη ας τα λύσουν άλλοι, όμως, σήμερα είναι η μέρα του Κάργα, του Λοντίγκιν, του Καραχάλιου, του Εραμούσπε, του Ποζνάνσκι, του Σάλιακα και των άλλων παιδιών Προφανώς και όλου του τεχνικού επιτελείου. Έχουν σχεδιάσει και έχουν εκτελέσει υποδειγματικά, οδηγώντας τον ΠΑΣ σε μια τεράστιας σημασίας νίκη.

Τα πλέι οφ είναι κοντά, το εισιτήριο βγήκε, το check-in απομένει και η επιβίβαση. Κι επειδή το πρόγραμμα των υπολοίπων είναι αρκετά δύσκολο και περιλαμβάνει και ματς μεταξύ τους, δεν αποκλείεται στον ΠΑΣ Γιάννινα να φτάνει μία ακόμα νίκη. Θα τη χρειαστεί όμως οπωσδήποτε, γιατί το όριο προβλέπεται κοντά στους 39 με 40 βαθμούς. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Έχουμε όμως πίστη στην ομάδα ότι θα βρει αυτούς τους βαθμούς και όπως σε όλη τη σεζόν, έτσι και στο φινάλε, θα είναι στην εξάδα.

Υ.Γ.: Συγκλονιστικό το πανό του Σ.Φ. ΠΑΣ Γιάννινα. Δυστυχώς ένας μακρύς κατάλογος με ανθρώπους που έφυγαν άδικα από τη ζωή από υπάνθρωπους τυφλωμένους από το οπαδικό μίσος. Μακάρι να μην ξεχάσουμε όλα αυτά τα ονόματα και που οδηγεί το οπαδικό μίσος, όταν ξεχαστεί ο Άλκης… Είπε και κάτι σωστό ο κ. Μεταξάς, όταν δεν αντιδράσουμε την ώρα που κάποιος βρίζει ή πετάει μπουκάλι, τότε την επόμενη φορά θα κάνει κάτι χειρότερο.

PAS

 

Υ.Γ.2: Μαγεύτηκε η ΕΕΑ από τα “μου είπαν, άκουσα, νομίζω” του κ. Κούγια, αλλά άντε να τα κάνεις αυτά νομικά για να συντάξεις πόρισμα που δεν θα εκπέσει στις πειθαρχικές. Εξ ου και το “μαγείρεμα” τόσων ημερών. Για να δούμε πόσο ακόμα θα τους πάρει…

 

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών

Γιούρι Λοντίγκιν: Μεγάλη απόκρουση στο 15ο λεπτό στην κεφαλιά του Εντιαγέ και κομβική στο ματς, γιατί αν ο Άρης κάνει νωρίς το γκολ, τότε το ματς αλλάζει και ο ΠΑΣ αναγκάζεται να ανοιχτεί. Γενικότερα ήταν σταθερός, με καλές τοποθετήσεις στο τέρμα και ψυχραιμία στις εξόδους του. Είχε 5 αποκρούσεις, 5 επεμβάσεις, 4 κλεψίματα και 3 λάθη.

Μανώλης Σάλιακας: Περιορίστηκε στα ανασταλτικά του καθήκοντα σε μεγάλο ποσοστό και ανέλαβε και τις στατικές φάσεις, όπου είχε καλά και προσεκτικά χτυπήματα. Ένα απ’ αυτά έφερε και το πρώτο γκολ, ενώ είχε και μία τέλεια σέντρα στο α’ ημίχρονο στον Περέα, που όμως ο Κολομβιανός πήδηξε σε λάθος χρόνο. Οπωσδήποτε η ποιότητα είναι καλύτερη της ποσότητας και η ποιότητα μέτρησε σ’ αυτό το ματς που επιθετικά ο ΠΑΣ έκανε λίγα πράγματα και έπρεπε να είναι όλα σωστά. Αμυντικά αντεπεξήλθε και είχε και μερικά πολύ σημαντικά κλεψίματα που δεν άφησαν τον αντίπαλο να μπει επικίνδυνα στην περιοχή. Είχε 3/6 γεμίσματα, 4 προωθητικές πάσες, 8 κλεψίματα, 4 λάθη, 2 επεμβάσεις και 2 κερδισμένα φάουλ.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Το δίδυμο της άμυνας πήγε πολύ καλά. Όταν μία άμυνα πιέζεται τόσο πολύ είναι δύσκολο να μην κάνει λάθη ή να μην πανικοβληθεί, όμως οι Εραμούσπε και Κάργας ήταν άψογοι. Σε αέρα, αλλά και στο έδαφος κέρδισαν όλες τις μονομαχίες. Έκανε 8 επεμβάσεις, 3 κλεψίματα και 2 λάθη.

Γιάννης Κάργας: Τι ματσάρα έκανε ο αρχηγός! Μόνος του τον πήρε τον Άρη. Τόσο στην άμυνα που κέρδισε όλες τις μονομαχίες όσο και στην επίθεση που το μισό γκολ είναι δικό του και μισό του Σιαμπάνη. Κάποια στιγμή η μπάλα δεν θα κοντράρει μόνο στα δικά του πόδια και θα αλλάζει πορεία, αλλά θα κοντράρει και στους άλλους. Τρομερό άλμα στο γκολ. Είχε 14 επεμβάσεις (!), 2 αποκρούσεις (η μία πάνω στη γραμμή μάλιστα), 4 κλεψίματα, 2 λάθη, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 3.

Λουίς Ποζνάνσκι: Μπήκε λιγάκι «ψαρωμένος», αλλά όσο περνούσε η ώρα πίστευε στον εαυτό του και από το 30’ και μετά στέκεται πλέον πολύ καλά στην άμυνα. Οπωσδήποτε θέλει τον χρόνο του, θέλει συμμετοχές και θα παίξει πάρα πολλά ματς μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος για να βρει ρυθμό, ώστε του χρόνου να διεκδικήσει φανέλα βασικού. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι έχεις τις βάσεις από Μπάγερν και Βέρντερ Βρέμης και αν «κουμπώσει» καλά στην ομάδα θα είναι μία από τις επόμενες πωλήσεις της ομάδας! Έδωσε 4 προωθητικές πάσες, έκανε 3 κλεψίματα, 11 λάθη, 3 φάουλ και κέρδισε 2.

Ζήσης Καραχάλιος: Εξαιρετικός ο Ζήσης, τρομερές τοποθετήσεις, πολύ καλή ενέργεια στο παιχνίδι του, πολλές αλληλοκαλύψεις στον άξονα, αλλά και στα πλάγια. Μετά τους Κάργα και Λοντίγκιν, ο τρίτος πολύ κομβικός παίκτης, γιατί εξουδετέρωσε τον άξονα του Άρη μαζί με τον Στάνκο και έκοψαν το κάθετο παιχνίδι του Άρη από εκεί. Είχε 4 προωθητικές πάσες, 6 κλεψίματα, 6 επεμβάσεις, 2 λάθη, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 2.

Κάλεμπ Στάνκο: Αρκετά καλός και ο Στάνκο, έχει μπει στη φιλοσοφία της ομάδας ξεκάθαρα και είναι και ο παίκτης που θα παίξει και λίγο πιο σκληρά όταν χρειαστεί. Κάνουν πολύ καλό και μαχητικό δίδυμο με τον Καραχάλιο, ανεβάζοντας τη σκληρότητα της ομάδας (σ.σ. με την έννοια ότι δεν είμαστε soft), αλλά και τους χώρους που καλύπτονται, λόγω των πολλών τρεξιμάτων που έχουν οι δυο τους.  Είχε 5 λάθη, έκανε 4 φάουλ και κέρδισε 2.

Άγγελος Λιάσος: Πολύ φιλότιμος, πολύ «τίμια» προσπάθεια σε μία θέση που παίζει εξ’ ανάγκης. Σκίστηκε πραγματικά για την ομάδα, τα δίνει όλα και ανασταλτικά τουλάχιστον βγάζει καλά στοιχεία. Δεν είναι θέση που του ταιριάζει, αλλά προφανώς επειδή ακούει τον προπονητή του δεν γίνεται «αδύναμος κρίκος», κάτι που θα ήταν λογικό να συμβεί λόγω απειρίας και θέσης. Του αξίζουν πολλά μπράβο. Έδωσε 2 προωθητικές πάσες, έκανε 7 κλεψίματα και 8 λάθη.

Γιαν-Μαρκ Σνάιντερ: Δεν φάνηκε πάρα πολύ σ’ αυτό το παιχνίδι, αφού ο Άρης επέμεινε πολύ από τα αριστερά του ΠΑΣ με τον Μαντσίνι «σημαδεύοντας» τους Λιάσο και Ποζνάνσκι, αλλά οι μικροί κράτησαν τη θέση τους και έδειξαν χαρακτήρα. Ο Σνάιντερ όποτε χρειάστηκε πρόσφερε τις αλληλοκαλύψεις και κράτησε κι εκείνος τον ρόλο του. Μια-δυο φορές βρέθηκε και στην επίθεση, αλλά είτε δεν τροφοδοτήθηκε καλά είτε δεν είχε καλή επιλογή για να πασάρει. Έδωσε 4 προωθητικές πάσες, έκανε 4 κλεψίματα, 4 λάθη και παραχώρησε 2 φάουλ.

Χουάν Χοσέ Περέα: Ήταν εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, δεν μπήκε σε πολλές μονομαχίες, αλλά απασχόλησε την αντίπαλη άμυνα και έκανε πολλά σπριντ. Αυτό και μόνο καμιά φορά φτάνει. Είχε 2 τελικές, 8 λάθη και 4 κερδισμένα φάουλ.

Χουάν Ντομίνγκεθ: Ακόμα και στον ελεύθερο ρόλο που έχει στα δύο ματς που έπαιξε στην επίθεση με τον Περέα, έδειξε ότι ξέρει να ηρεμεί την ομάδα, να πρεσάρει ψηλά στο γήπεδο και να κάνει πράγματα που ανεβάζουν μέτρα την ομάδα όταν πιέζεται. Και επιτέλους ήρθε και το πρώτο γκολ! Μόνο 2 μέτρα μέσα από τη γραμμή ήταν η μπάλα και Παπαπέτρου και βοηθός δεν το είδαν. Πάλι καλά που έσωσε την κατάσταση το VAR. Είχε 1 γκολ σε μία τελική, 6 προωθητικές πάσες, 5 λάθη, 2 κλεψίματα, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 2.

 

Αλλαγές

Αντώνης Οικονομόπουλος: Έπαιξε ως αριστερό εξτρέμ για να ξεκουράσει τον Λιάσο που τα είχε δώσει όλα. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί να κριθεί, γιατί είχε μικρό χρόνο συμμετοχής.

Φαμπρίτσιο Μπρένερ: Δεν μπορεί να κριθεί

Νώντας Παντελάκης: Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής

Ηρακλής Μεταξάς: Έχει φτιάξει μία ομάδα με πολύ σταθερή πορεία, την πιο σταθερή που έχουμε δει από εποχής πρωταθλητισμού στη Β’ Εθνική, που εκεί απαιτούνται νίκες κάθε εβδομάδα. Η ομάδα έχει πιάσει 36 βαθμούς και ξεπέρασε τη συνολική συγκομιδή που είχε ο ΠΑΣ πέρυσι, μαζί με τα πλέι άουτ! Επίσης ισοφάρισε τα γκολ (27) που είχε πετύχει πέρυσι σε 33 αγωνιστικές! Κι όλα αυτά έχοντας μια πιο αμυντική φιλοσοφία σε σχέση με τον ΠΑΣ του Γιαννίκη.

Δεν μένουμε σε πανηγυρισμούς, γιατί η δουλειά ναι μεν έχει γίνει, αλλά απομένουν οι λεπτομέρειες που θα δώσουν την τελική μορφή. Και οι λεπτομέρειες αυτές είναι άλλοι 3 με 4 βαθμοί. Είναι απαιτητικό το φινάλε και όχι διαδικαστικό και πρώτος το γνωρίζει ο κόουτς. Βήμα-βήμα και βλέπουμε…