image description

Τα μοναδικά οφέλη της συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν τη χαρά να αποκομίσουν πέντες μαθητές Λυκείου του Ζωγράφειου Σχολείου, οι οποίοι το διάστημα 20-26 Μαρτίου 2022, υπό τη συνοδεία δύο εκπαιδευτικών του Σχολείου βρέθηκαν στην πρώτη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, την πόλη-μουσείο του Βέλικο Τάρνοβο. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης κινητικότητας για μαθητές (C1) του έργου “SmARTourism” και στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης αποστολές μαθητών και από τα υπόλοιπα σχολεία-εταίρους (Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Σερβία και Τουρκία).

Οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο και του πρώτου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής στην Ελλάδα ήρθαν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, παρακολούθησαν μαθήματα στο βουλγαρικό σχολείο, είχαν τη δυνατότητα ουσιαστικής γνωριμίας με ξένα εκπαιδευτικά συστήματα και βελτίωσαν το επίπεδο της αγγλομάθειάς τους. Επίσης, μαζί με τους συμμαθητές τους από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, συμμετείχαν σε διακρατικές μαθητικές ομάδες και εφάρμοσαν σε πρακτικό επίπεδο την ψηφιακή εκπαίδευση που έλαβαν διαδικτυακά όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Βέλικο Τάρνοβο, την πόλη των τσάρων της Βουλγαρίας, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και επισκέφτηκαν μεσαιωνικά κάστρα, πατριαρχικούς ναούς και τσαρικά ανάκτορα. Εντυπωσιάστηκαν από το κάστρο του Τσάρεβετς, που ήταν το κύριο οχυρό της πρωτεύουσας της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας από το 1185 μέχρι το 1393, όταν η πόλη κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, και στέγαζε το βασιλικό παλάτι και το Πατριαρχικό Μέγαρο. Τέλος, το πρόγραμμα περιλάμβανε για τους μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου ξεναγήσεις στην πόλη της Φιλιππούπολης αλλά και στη σημερινή πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια.