image description

Ο απεσταλμένος του SDNA και του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM στο Σίεν της Νορβηγίας, Βασίλης Ασημακόπουλος, ακολούθησε τον «Άγιαξ της Ηπείρου» στα νηπιακά του ευρωπαϊκά βήματα και καταγράφει τις εντυπώσεις του.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα μεγαλώνει ως ποδοσφαιρικό μέγεθος, ωριμάζει και υπόσχεται να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όταν αδυνατούσε να πάρει άδεια. Το SDNA και ο απεσταλμένος του στο Σίεν της Νορβηγίας, Βασίλης Ασημακόπουλος, ακολούθησαν τον «Άγιαξ της Ηπείρου» στα νηπιακά του ευρωπαϊκά βήματα και καταγράφουν τις εντυπώσεις τους.

Τα 50χρονα

Ιούλιος 1966-Ιούλιος 2016. Ο ΠΑΣ Γιάννινα συμπλήρωσε 50 χρόνια ιστορίας και τα γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο, την έξοδο για πρώτη φορά σε μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ένα απωθημένο δεκαετιών για τους πολυπληθείς φιλάθλους του, έγινε πραγματικότητα, δημιουργώντας το νέο σημαντικό σημείο αναφοράς στην ιστορία του μετά τη δεκαετία του ’70.

Εμπόδιο το ακατάλληλο γήπεδο

Ακολουθήσαμε τα βήματα του ΠΑΣ Γιάννινα στην Ευρώπη, τόσο μέσα στο «Ζωσιμάδες» όσο και στο Σίεν της Νορβηγίας, όπου αντιμετώπισε την Οντ Γκρένλαντ. Οι πρώτες εντυπώσεις ασφαλώς δημιουργούνται από την έδρα των Ηπειρωτών. Ένα γήπεδο που πλέον δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο μεγάλωμα του συλλόγου. Το γήπεδο δεν πληροί τις προδιαγραφές της UEFA, πέραν τον Β’ προκριματικού γύρου, και στην πόλη ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για μία νέα έδρα που θα ανταποκρίνεται στη νέα εποχή. Οι πρώτες σκέψεις στην πόλη γίνονται για την παραχώρηση εκ μέρους της ΓΓΑ μέρους του Πανηπειρωτικού Σταδίου για δημιουργία νέου γηπέδου. Το γήπεδο ήταν και παραμένει το τελευταίο εμπόδιο για την περαιτέρω οικονομική ανέλιξη του συλλόγου, που τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος διεκδικητής ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Η πόλη ζει και αναπνέει για τον ΠΑΣ

Τι κι αν οι «Ζωσιμάδες» δεν ανταποκρίνονται πλέον στο μέγεθος της ομάδας τους, οι φίλοι του ΠΑΣ ζουν και αναπνέουν γι’ αυτόν. Μοναδικό θέμα συζήτησης τον τελευταίο μήνα ήταν η ομάδα, τα ταξίδια μαζί της, οι χαρές που έρχονταν και οι λύπες του παρελθόντος που τη σφυρηλάτησαν στα δύσκολα. Και όταν το πρώτο ματς με την Οντ Γκρένλαντ έγραψε 3-0; ΕΚΣΤΑΣΗ για όλους! Η πραγματικότητα είχε ξεπεράσει αυτό που οι παλιότεροι ονειρεύονταν επί μία πεντηκονταετία.

Το ταξίδι…

Και κάπως έτσι, αγκαλιά με τους νέους τους φίλους από το Σίεν, οι Γιαννιώτες οπαδοί πήραν στις βαλίτσες τους το 3-0 των «Ζωσιμάδων» και έφυγαν για το πρώτο τους μεγάλο ταξίδι στη μακρινή Νορβηγία, μία χώρα φιλόξενη που κι εκείνη αγαπάει αρκετά το ποδόσφαιρο και έχει κάνει επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές.

Το πανέμορφο Skagerak Arena φέρνει αυτομάτως την πρώτη ερώτηση στα χείλη ενός οπαδού από τα Γιάννενα που μας λέει, «μα πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσουμε κι εμείς ένα παρόμοιο γήπεδο;». Απάντηση δεν θα πάρει σύντομα, αλλά τουλάχιστον ο επόμενος μεγάλος στόχος για τον σύλλογο όλης της Ηπείρου μπήκε. Να φτιαχτεί ένα γήπεδο αντάξιο του ΠΑΣ Γιάννινα και της περιοχής που εκπροσωπεί. Αρκεί να μη χρειαστεί κι αυτός ο στόχος 50 χρόνια να υλοποιηθεί…

Και από το θαυμασμό εκείνου που δεν έχουν, ξανά θαυμασμός για εκείνο που έχουν, το καμάρι τους από την Ήπειρο, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον «Άγιαξ της Ηπείρου», που με το γκολ του Λεονάρντο Κούτρη στην παράταση, πέρασε τον πρώτο του ευρωπαϊκό σκόπελο και συνεχίζει… Συνεχίζει για ένα ταξίδι που μόνο και μόνο ο αντίπαλος που θα βρει μπροστά του, η πολύ γνωστή Άλκμααρ από την Ολλανδία, σε κάνει να συνειδητοποιείς το μέγεθος των συλλόγων που επιχειρεί να ανταγωνιστεί ο ανερχόμενος ελληνικός μας εκπρόσωπος.

Δεν το έχει συνειδητοποιήσει

Παρότι ο σύλλογος κυνηγάει αυτό το ευρωπαϊκό όνειρο εδώ και μια τριετία, δεν φαίνεται ακόμα να έχει συνειδητοποιήσει και ο ίδιος ότι το πέτυχε. Τουλάχιστον, όμως, οι εμπειρίες που αποκόμισε και θα συνεχίσει να αποκομίζει, μπορούν να τον αλλάξουν για να γίνει ευρωπαϊκό κλαμπ, όχι μόνο τύποις, αλλά και ουσιαστικά.

Το ταξίδι συνεχίζεται για τον ΠΑΣ Γιάννινα και μακάρι να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη αυτό το καινούργιο που ήρθε.