image description

Μόνο σάκος του μποξ δεν έχει γίνει ο ΠΑΣ Γιάννινα για τους Big-5 μέχρι τώρα. Στηριζόμενος στην ατσάλινη άμυνα κατέκτησε ήδη δύο ισοπαλίες κι ακόμα κι αν δεν καταφέρει να κερδίσει μία θέση στην Ευρώπη, θα έχει σίγουρα ρυθμιστικό ρόλο στα πλέι οφ. Ήδη αντιμετωπίζεται ως μια ομάδα που σου βγάζει το λάδι να την κερδίσεις και όποιος εν τέλει το καταφέρει θα είναι εκείνος που θα έχει αυξημένες ελπίδες για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μαθηματικά, πάντως, δικαιούται και ο ΠΑΣ να πιστεύει στο όνειρο. Η διαφορά των 5 βαθμών από την 4η θέση παραμένει σταθερή, αλλά όπως σωστά είπαν προπονητής και παίκτες στις δηλώσεις τους, τώρα χρειάζονται και νίκες. Τα δύο επόμενα παιχνίδια με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ θα καθορίσουν και το πόσο ισχυρά θα μείνουν τα κίνητρα της ομάδας μέχρι τέλους.

Ρεαλιστικά αν το δούμε, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε το μπάτζετ των άλλων 5, αλλά και αγωνιστικά δεν μοιάζει με αυτούς, αφού είναι η μόνη ομάδα που στηρίζεται στο αμυντικό στυλ ποδοσφαίρου. Ωστόσο παίζει με πειθαρχία, συγκέντρωση και εφαρμόζει στο 110% το αγωνιστικό της πλάνο. Ας παίξουν και οι άλλοι στο δικό τους έστω 90% για να τον κερδίσουν. Από τη στιγμή που δεν το κάνουν, ο ΠΑΣ δικαιούται να ονειρεύεται. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα, αντιθέτως τέτοια ματς θα τον κάνουν καλύτερο στο μέλλον.

Υ.Γ.: Μία αγωνιστική πριν το φινάλε, η Κ19 του Παναθηναϊκού πήρε και μαθηματικά το πρωτάθλημα, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα θα τερματίσει 3ος ή 4ος, ανάλογα με το αν καταφέρει να νικήσει τον Αστέρα στην Τρίπολη την τελευταία αγωνιστική. Δεν θα ήταν άσχημο, πάντως, ειδικά σε περίπτωση που η ομάδα τερματίσει στην 3η θέση, να απονεμηθεί από τον κ. Χριστοβασίλη τιμής ένεκεν ένα κυπελλάκι στα παιδιά στο ημίχρονο κάποιου από τα δύο επόμενα παιχνίδια της πρώτης ομάδας με Παναθηναϊκό ή ΑΕΚ. Αξίζουν της αναγνώρισης της τεράστια προσπάθειας που έκαναν υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Και βέβαια αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Αγγέλη που εμφύσησε το πνεύμα νικητή στα παιδιά.

Υ.Γ.2: Είχαν λείψει οι εικόνες με φιλοξενούμενους οπαδούς στα γήπεδα. Οργανωμένοι και μη «πασολέδες», κατάφεραν φέτος να δώσουν το «παρών» σε Πανθεσσαλικό και «Κλ. Βικελίδης». Όπως είναι λογικό, στον β’ γύρο των πλέι οφ θα έρθουν οι φίλοι του Άρη στα Γιάννενα και θα φιλοξενηθούν στη θύρα 7. Δειλά-δειλά επιστρέφουμε σε μία κανονικότητα στα γήπεδα, αλλά θα μας πάρει χρόνια να ξαναδούμε πολύ κόσμο στις εξέδρες. Από τη στιγμή που καλόμαθε στον καναπέ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον τραβήξει κάτι στο γήπεδο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ελληνικό πρωτάθλημα, που είναι το λιγότερο θεαματικό της Ευρώπης.

Υ.Γ.3: Πλησιάζει καλοκαίρι και είναι λογικό όλοι να σκέφτονται την επόμενη μέρα και αν θα μπορέσει να διατηρηθεί ο κορμός αυτής της ομάδας. Λογικά οι σίγουρες απώλειες είναι οι Σάλιακας και Πίρσμαν, ενώ και του Λοντίγκιν μοιάζει δύσκολη η παραμονή. Αν μείνει, ένα κομμάτι θα οφείλεται στη «χημεία» που απέκτησε με τον κόσμο. Από τη συγκεκριμένη τριάδα παικτών, πραγματικά είναι αυτός που θα λείψει περισσότερο, αφενός λόγω εμπειρίας και ικανότητας και αφετέρου λόγω προσωπικότητας. Τέτοιοι παίκτες χρειάζονται πολύ στα αποδυτήρια.

Υ.Γ.4: Αν ο κ. Χριστοβασίλης καταφέρει από το σημερινό ρόστερ να έχει μόνο τις προαναφερθείσες απώλειες, συν κάποιες λογικές προσθαφαιρέσεις παικτών που δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, εύκολα σχεδιάζει και πάλι μία πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Διαφορετικά η δουλειά και τα ρίσκα πολλαπλασιάζονται. Σε γενικές γραμμές, πάντως, λίγες φορές έφτιαξε ομάδες που απογοήτευσαν, οπότε ας δείξουμε εμπιστοσύνη.

Υ.Γ.5: Σε νέους «Καραχάλιους» θα προσπαθήσει να επενδύσει μεταγραφικά ο πρόεδρος το καλοκαίρι, γιατί τα οικονομικά δεν επιτρέπουν και πολλές υπερβάσεις, εκτός αν προκύψει κάποια πώληση. Και όταν λέμε νέους «Καραχάλιους» εννοούμε παίκτες Β’ Εθνικής που έχουν κάνει αθόρυβα τη δουλειά τους και περνάνε κάτω από τα ραντάρ κάποιων άλλων.

Υ.Γ.6: Θερμό τετ α τετ… ποδοσφαιρικού πολιτισμού είχαν Μπρένερ και Καρυπίδης…  Βγήκε όσο να ‘ναι η ένταση της τελευταίας φάσης του ημιχρόνου…

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Γιούρι Λοντίγκιν: Μία ακόμα κορυφαία εμφάνιση από τον Γιούρι που είναι λογικό να στρέφονται πάνω του οι προβολείς ενόψει καλοκαιριού, μιας και δεν είναι μόνο ένας πολύτιμος παίκτης, αλλά και μία σημαντική προσωπικότητα για τα αποδυτήρια. Είχε 5 αποκρούσεις, 5 κλεψίματα, 4 επεμβάσεις και 4 λάθη.

Μανώλης Σάλιακας: Πέρα από τις αμυντικές βοήθειες, οι σέντρες του και τα γεμίσματα στα φάουλ δεν πέρασαν, με εξαίρεση το κόρνερ στο 87’ που ο Κάργας απειλεί την αντίπαλη εστία με κεφαλιά. Είχε 1/7 γεμίσματα, 3 προωθητικές πάσες, 5 λάθη, 4 κλεψίματα, 4 επεμβάσεις και έκανε 2 φάουλ.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Πολύ καλή εμφάνιση, έκλεινε κάθε «τρύπα» που πήγαινε να δημιουργηθεί στην άμυνα, αν ο αντίπαλος επιθετικός πέρναγε στο ένας μ’ έναν τον αντίπαλό του και πλησίαζε τη μεγάλη περιοχή. Έδωσε 2 προωθητικές πάσες, έκανε 3 λάθη, 5 κλεψίματα και 2 φάουλ.

Γιάννης Κάργας: Ανίκητος στις εναέριες μονομαχίες, κυριάρχησε στα γεμίσματα του Άρη. Έδωσε 3 προωθητικές πάσες, έκανε 8 επεμβάσεις και 3 κλεψίματα.

Λούις Ποζνάνσκι: Του λείπουν παιχνίδια και εμπειρία, αλλά από την άλλη μεριά φαίνεται ότι είναι ένα παιδί δουλεμένο που ξέρει που πρέπει να βρίσκεται στο γήπεδο. Παίρνει τις εμπειρίες του φέτος και αν έχει συνεχή βελτίωση, γιατί όχι να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο του χρόνου. Είναι ρίσκο να τον χρίσουμε «αντι-Πίρσμαν», αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο Γκαρντάβσκι αν δεν έχει την επιθυμητή εξέλιξη. Έδωσε 4 προωθητικές πάσες, έκανε 5 λάθη και 2 επεμβάσεις.

Ζήσης Καραχάλιος: Η κίτρινη κάρτα που πήρε στο 12ο λεπτό τον έκανε σίγουρα πιο προσεκτικό και soft στο παιχνίδι του, αλλά και πάλι ήταν μια αρκετά καλή εμφάνιση κι ένας αξιόπιστος παίκτης στον άξονα. Το μόνο που δεν είχε, μια λίγο πιο αξιόπιστη πάσα όταν ο ΠΑΣ ήθελε να σπάσει το αντίπαλο πρέσινγκ. Έδωσε 4 προωθητικές πάσες, έκανε 8 λάθη, 7 κλεψίματα, 2 επεμβάσεις και κέρδισε 6 φάουλ.

Χουάν Ντομίνγκεθ: Με Στάνκο και Καραχάλιο να έχουν «δέσει» καλά και στον «βωμό» του να χωρέσουν όλοι στην ενδεκάδα, ο Ισπανός μέσος έχει προωθηθεί πιο μπροστά σε ρόλο όμως που σε τόσο δύσκολα ματς μάλλον δεν του ταιριάζει και ουσιαστικά τον βγάζει εκτός κλίματος παιχνιδιού. Όχι ότι δεν προσφέρει όσο μπορεί. Είναι αυτό που λέμε κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις. Ο ΠΑΣ επιλέγει να κερδίσει ανασταλτικά, αλλά χάνει πολύ οργανωτικά. Ο Χουάν είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 2 προωθητικές πάσες, 4 λάθη και 3 κλεψίματα.

Κάιλεμπ Στάνκο: Πολύ καλό παιχνίδι, με καλή κάλυψη χώρων και αλληλοκάλυψη όταν χρειαζόταν. Είχε 3 κλεψίματα, 2 επεμβάσεις, 4 λάθη και έκανε 3 φάουλ.

Μίκαελ Γκαρντάβσκι: Δυναμικό παιχνίδι πάντα στα όρια του σκληρού, αλλά να γλιτώνει τις κίτρινες. Βοήθησε κι αυτός ανασταλτικά, όχι τόσο πολύ επιθετικά, αν εξαιρέσουμε την ασίστ που βγάζει για την τελική του Σνάιντερ στο α’ μέρος. Έκανε 4 λάθη, 2 κλεψίματα, παραχώρησε 3 φάουλ και κέρδισε 3.

Γιαν Μαρκ Σνάιντερ: Σπατάλησε 2-3 ευκαιρίες, η μία ήταν στο α’ ημίχρονο που δεν σούταρε καλά δίπλα από το σημείο του πέναλτι, ενώ στο β’ μέρος του περνάει μία εξαιρετική ασίστ ο Περέα, αλλά χάνει το κοντρόλ ενώ έφευγε μόνος και δεν έχει ακολουθήσει τον Περέα όταν κάνει τη φάση που μπαίνει από δεξιά στην περιοχή, γυρίζει την μπάλα παράλληλα στην εστία, αλλά έχει μείνει πίσω για να προλάβει να μπει στη φάση και να κάνει το γκολ. Στα ανασταλτικά του καθήκοντα όπως πάντα αποτελεσματικός. Είχε 6 λάθη, 5 κλεψίματα, 2 επεμβάσεις.

Χουάν Περέα: Μονότονος ο ρόλος του να περιμένει την μακρινή μπαλιά για να τρέξει στην αντεπίθεση. Εν αναμονή να αποκτήσει παρτενέρ τον Κόντε και να δούμε έστω και για λίγα ματς τι θα μπορούσε να αποδώσει η συνεργασία των δύο. Ό,τι μπορούσε να κάνει μόνος του, πάντως, το έκανε. Είχε 9 λάθη και 2 κερδισμένα φάουλ.

 

Αλλαγές:

Νώντας Παντελάκης: Η είσοδός του βοήθησε να κερδίσει ο ΠΑΣ κάποιες πρώτες μπάλες στα γεμίσματα από τον τερματοφύλακα ή την άμυνα, καθυστέρησε τον Άρη στο να ξαναφέρει την μπάλα προς την περιοχή του ΠΑΣ και του έσπασε τον ρυθμό. Από τις λίγες φορές που η αποστολή του Παντελάκη ήταν τόσο χρήσιμη, γιατί ουσιαστικά στα τελευταία 15-20 λεπτά ο ΠΑΣ κινδύνευσε ελάχιστα.

Άγγελος Λιάσος: Δεν μπορεί να κριθεί

Μέντες Μορέιρα: Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής

Ηρακλής Μεταξάς: Στην παρούσα φάση του λείπει ο Πίρσμαν να μπορεί να βγαίνει η μπάλα μπροστά και μ’ έναν ακόμα τρόπο, ένας δεύτερος επιθετικός να απασχολεί την αντίπαλη άμυνα κι ένας χαφ πιο οργανωτικός να κρατάει την μπάλα, αφού έχει χρειαστεί να αλλάξει ο ρόλος του Ντομίνγκεθ.

Μόνο και μόνο η φήμη της ομάδας που κάνει ζημιές στις αντεπιθέσεις και άντε μετά να της βάλεις 2 γκολ, ανάγκασε τον Μπούργος να παίξει με τριάδα στόπερ ως το 56’, να αλλάξει πρόσωπα και διάταξη για να βρει τρόπο να διασπάσει αυτήν την αμυντική συνοχή και τελικά ο ΠΑΣ πήρε ένα φαινομενικά εύκολο «Χ». Το ότι ο Μπούργος έφερε όλη αυτή την ανακατωσούρα στην ομάδα του, δείχνει και το πόσο υπολογίσιμος αντίπαλος είναι ο ΠΑΣ.

Οι λάτρεις του θεάματος θα προτιμούσαν ΟΦΗ ή Βόλο για να βλέπουν γκολ και ανατροπές, αλλά ο στιβαρός ΠΑΣ Γιάννινα δίνει ένα άλλο βαθμολογικό ενδιαφέρον στα πλέι οφ.