image description

«Φτάσαμε μια ΑΕΚ να παίζει με τον χρόνο από το 40’. Πέφτανε και ξάπλωναν κάτω. Δικαίωμά τους. Εμείς πρέπει να μάθουμε και με αυτά τα κόλπα να νικάμε», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ ο Ηρακλής Μεταξάς. Δηλώσεις που θέλουν και κάποια γενναιότητα εδώ που τα λέμε, γιατί δεν τα βάζεις εύκολα με ομάδες που μπορούν σε πλήξουν με επικοινωνιακή… καταιγίδα. Ο κόουτς όμως αποδεικνύει ότι ήρθε στην Ελλάδα να παρουσιάσει μία δουλειά και να την υπερασπιστεί και όχι να κάνει δημόσιες σχέσεις.

Θα μείνει, πάντως, μνημείο γελοιότητας αυτό που έκανε ο Τζαβέλλας. Έπεσαν άτσαλα μαζί με τον Περέα πάνω στις διαφημιστικές πινακίδες και αφού σηκώθηκαν και οι δυο τους, ευτυχώς χωρίς να πάθουν τίποτα, ο διεθνής ποδοσφαιριστής ήρθε από πίσω από τις πινακίδες, μπήκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο κι εκεί έπεσε και έκανε τον τραυματία για καθυστέρηση… Δεν τα κάνεις αυτά όταν είσαι ο Τζαβέλλας της Εθνικής και μιας μεγάλης ομάδας, όπως η ΑΕΚ. Ούτε οι «επιστήμονες» της Λιβαδειάς δεν τα έχουν δοκιμάσει αυτά τα «κόλπα».

Επειδή, όμως, διακυβεύονται πολλά από ένα τέτοιο ματς, άντε να δεχτούμε ότι επιτρέπονται τέτοια «κόλπα». Τα «άλλα κόλπα» είναι όμως που δεν αντέχονται. Όπως οι γραμμές του οφσάιντ ή όπως το «κλέφτικο» που χόρεψε ο Μήτογλου, «ξαπλώνοντας» τους Πίρσμαν και Γκαρντάβσκι δίχως καν να πάρει κάρτα. Ήξερε ο Μανούχος γιατί δεν έδειξε κάρτα, γιατί μετά θα του έλεγχαν από το VAR να πάει να δει μήπως είναι κόκκινη.

Κι εδώ κολλάει αυτό που κάποιες φορές ακούγεται μοιρολατρικό και ηττοπαθές, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα. «Και να θες να κάνεις μία υπέρβαση, δεν θα σε αφήσουν». Οπότε προχωράμε και όπου βγει.

Αγωνιστικά τώρα, δεν ήταν μια καλή μέρα για την άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα. Αλλά όταν τρως γκολ στο 4ο λεπτό έχεις δύο επιλογές. Η μία είναι να βγεις μπροστά να ψάξεις την ανατροπή χωρίς να πετάξεις ένα ημίχρονο και η άλλη επιλογή είναι να καθίσεις στην άμυνα και να περιμένεις να σου δοθεί κάποια στιγμή μία ευκαιρία για γκολ. Η πρώτη περίπτωση εγκυμονεί κινδύνους να φας κι άλλα, η δεύτερη να χάσεις χωρίς να έχεις κάνει τίποτα να το αποτρέψεις. Με λίγα λόγια, ή κάνεις το τέλειο ματς για να φτάσεις στην ανατροπή ή παίζεις με τις πιθανότητες. Στον ΠΑΣ συνέβη να δεχτεί τρία απίθανα γκολ, χωρίς να καταφέρει να έχει απάντηση σε όλα, παρότι έκανε ένα καλό ματς επιθετικά. Τουλάχιστον από άποψη θεάματος ήταν ένα χορταστικό ματς.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ας μην ξεχνάμε με τι αντιπάλους παίζουμε διαδοχικά και ποιοι είμαστε εμείς. Μην ξεχνάμε τι μπάτζετ έχουν οι άλλοι, πόσο κόσμο έχουν, τη μιντιακή τους δύναμη, τη διοικητική τους οργάνωση κτλ. Ακόμα κι αν μιλάμε για τραγικές χρονιές των μεγάλων ομάδων, δεν παύουν να είναι μόνιμα στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Η διαφορά μας είναι ότι κάθε χρονιά που δεν συνοδεύεται με τίτλο θεωρείται γι’ αυτούς αποτυχία. Αντίστροφα για τον ΠΑΣ Γιάννινα η εξάδα είναι σπάνια επιτυχία.

Υ.Γ.: Ακριβώς μετά από 7 μήνες ο Πέδρο Κόντε επέστρεψε στην ενεργό δράση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γεμίσουμε με άγχος τον ίδιο να δείξει αμέσως ότι παραμένει ο σκόρερ που ξέραμε ή να πιεστεί ο Μεταξάς να τον βάζει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι πρέπει. Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος για να επανέλθει στο 100% και ουσιαστικά θα τον ξαναδούμε ακμαίο τη νέα σεζόν.

Υ.Γ.2: Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι πιο ηλίθιο από το να προσπαθούν κάποιοι να βάλουν σε ζυγαριά το πόσο καλά έπαιξε ο ΠΑΣ με τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ ή τον Άρη, πόσο φώναξε για τη διαιτησία σε κάθε ένα απ’ αυτά τα ματς κ.ο.κ. Λες και οι ομάδες αυτές παίζουν με τον ίδιο ζήλο όλα τα ματς ή μπορούν να έχουν πάντα την ίδια απόδοση.

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Γιούρι Λοντίγκιν: Δεν ευθύνεται στα γκολ, ενώ στο υπόλοιπο ματς είχε σωστές εξόδους. Είχε 1 απόκρουση και 4 κλεψίματα.

Μανώλης Σάλιακας: Επιθετικά έχει κάνει καταπληκτικό παιχνίδι, ήταν επικίνδυνος, ανέβαινε σωστά, πέτυχε ένα γκολ που κακώς ακυρώθηκε και έδωσε και δύο ασίστ στον Περέα, βγαλμένες από φάσεις δουλεμένες στην προπόνηση. Αμυντικά είχε κάποια προβλήματα, αφού ο Τσούμπερ  αποδείχτηκε δύσκολος αντίπαλος. Εκτός από τις δύο ασίστ, ο Σάλιακας είχε 3/8 γεμίσματα, 5 προωθητικές πάσες, 8 λάθη, 4 κλεψίματα και παραχώρησε 2 φάουλ.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Σε μέτρια μέρα το κέντρο άμυνας, αλλά τουλάχιστον υπήρχε μία καλή συνεργασία και έμενε συνεχώς εκτεθειμένος ο Αραούχο. Ο Αργεντίνος έδωσε 5 προωθητικές πάσες, έκανε 6 λάθη και 3 κλεψίματα.

Γιάννης Κάργας: Στο πρώτο γκολ δεν έχει απομακρύνει σωστά την μπάλα, αλλά δεν έχει και κάλυψη από κανέναν σ’ αυτή τη φάση να διορθώσει το λάθος. Ανέβηκε ψηλά και βοήθησε στην προώθηση του παιχνιδιού του ΠΑΣ. Είχε 14 προωθητικές πάσες, 6 λάθη, 7 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Μάρβιν Πίρσμαν: Πολύ μέτρια μέρα για τον Πίρσμαν, που έχει ευθύνες σε δύο γκολ. Στο δεύτερο φεύγει «τσουλήθρα» και «τρώει» την προσποίηση του Ρότα και στο τρίτο γκολ σταματάει την προσπάθεια να μαρκάρει τον Λιβάι ακούγοντας ένα σφύριγμα από την κερκίδα. Δεν σταματάς την προσπάθεια αν δεν έχεις διασφαλίσει ότι έχεις πάρει την μπάλα. Έδωσε 11 προωθητικές πάσες, έκανε 9 λάθη, 4 κλεψίματα και παραχώρησε 3 φάουλ.

Ζήσης Καραχάλιος: Φιλότιμος όπως πάντα, είχε τρεξίματα και ενέργεια, αλλά όχι πάντα αποτελεσματικότητα στα μαρκαρίσματα. Έδωσε 5 προωθητικές πάσες, έκανε 4 λάθη, 4 κλεψίματα, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 2.

Κάιλεμπ Στάνκο: Καλή παρουσία, έβγαλε δυναμισμό, έτρεξε πολύ, κάλυψε χώρους και παρά το γεγονός ότι είναι αθόρυβος, κάνει πολλή δουλειά στο γήπεδο. Έδωσε 4 προωθητικές πάσες, έκανε 4 κλεψίματα και παραχώρησε 2 φάουλ.

Μίκαελ Γκαρντάβσκι: Είχε κάποιες καλές ενέργειες και βοήθησε και επιθετικά την ομάδα, εκτός από αμυντικά. Βέβαια δεν είναι το εξτρέμ που θα πατήσει εύκολα στην αντίπαλη περιοχή και θα κάνει και σουτ. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 2 προωθητικές πάσες, 5 λάθη, 4 κλεψίματα, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 4.

Γιαν Μαρκ Σνάιντερ: Φάνηκε λίγο περισσότερο επιθετικά σ’ αυτό το ματς, αλλά δυο φορές που βρέθηκε σε θέση βολής στο β’ ημίχρονο, τη μία δεν μπόρεσε να κοντρολάρει καλά από το τακουνάκι του Περέα και τη δεύτερη δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή και έδιωξε ο Στάνκοβιτς με τα πόδια. Είχε 0/2 γεμίσματα, 3 προωθητικές πάσες και 5 λάθη.

Χουάν Ντομίνγκεθ: Έκανε λάθη, δεν φάνηκε πολύ στο παιχνίδι, ίσως δεν του πάει να παίζει τόσο ψηλά στο γήπεδο. Έδωσε 2 προωθητικές πάσες, έκανε 2 λάθη και κέρδισε 3 φάουλ.

Χουάν Χοσέ Περέα: Ήταν εμφάνιση μεταγραφής, την οποία όλα δείχνουν ότι θα πάρει το καλοκαίρι. Από τη στιγμή που κάνει σούπερ σεζόν από τον 1ο χρόνο του συμβολαίου του χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω χρόνο για προσαρμογή, είναι ήδη στην βιτρίνα και δεν θα αργήσει να βρεθεί ομάδα του εξωτερικού. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Χριστοβασίλης είπε στο δελτίο ειδήσεων του ITV ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις. Με τα δύο χθεσινά έφτασε τα 9 για φέτος. Ο Κολομβιανός είχε 2 γκολ σε 3 τελικές, έδωσε 3 προωθητικές πάσες, έκανε 7 λάθη, 2 φάουλ και κέρδισε 4.

 

Αλλαγές:

Μέντες Μορέιρα: Δυστυχώς συνεχίζει να απογοητεύει, τη χρονιά αυτή δεν έδειξε αυτά που περιμέναμε να δούμε μετά από εκείνο το εξαιρετικό ματς που είχε κάνει με τον ΟΦΗ. Είχε 1/4 γεμίσματα.

Πέδρο Κόντε: Η μεγάλη επιστροφή! Θα χρειαστεί χρόνο να ανακτήσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, γι’ αυτό θα χρειαστεί υπομονή απ’ όλους. Είχε 0/2 γεμίσματα.

 

Προπονητής

Ηρακλής Μεταξάς: Δεν ήθελε η ομάδα να ανοιχτεί τόσο πολύ και να παρασυρθεί σ’ ένα στιλ παιχνιδιού που δεν έχει φτιαχτεί για να το υπηρετεί με τις μεγάλες ομάδες. Εκ του αποτελέσματος είχε δίκιο, γιατί ο ΠΑΣ έφαγε 3 γκολ που ήταν «δώρα». Από την άλλη είδαμε έναν ΠΑΣ Γιάννινα που έδειξε ότι μπορεί να παίξει και επίθεση και μάλιστα πέτυχε 3 γκολ, ασχέτως αν το ένα ακυρώθηκε οριακά, όλα δουλεμένα στην προπόνηση. Άρα κάτι γίνεται σωστά και σ’ αυτόν τον τομέα. Μακάρι να βρεθεί μία χρυσή τομή και να δούμε κι άλλα θεματικά ματς σαν το χθεσινό, αλλά με νικητή τον ΠΑΣ.