image description

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Μεταξάς στις δηλώσεις του, και ένα και δυο γκολ να έβαζε ο ΠΑΣ Γιάννινα στην ΑΕΚ, δεν μπορούσε να γυρίσει αυτό το ματς. Δεν ήταν ένα παιχνίδι που έπαιξε καλά ούτε ένα  ματς στο οποίο δέχτηκε ένα γκολ από τη διαιτησία κι ένα από την ατυχία. Ήταν ξεκάθαρα ένα ματς που η μπάλα έμπαινε ανά πάσα στιγμή στην περιοχή του και απλώς περιμέναμε πότε θα μπει το γκολ.

Επίσης, η ήττα δεν ήταν θέμα καλής μέρας της ΑΕΚ ούτε ότι μας έχει πάρει τον «αέρα» φέτος. Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν οι συγκεκριμένες απουσίες που υπήρχαν (Πίρσμαν, Ντομίνγκεθ, Γκαρντάβσκι), που έφεραν έλλειψη συνοχής και απουσία αυτοματισμών, γι’ αυτό και δεν μπόρεσε ο ΠΑΣ να είναι το ίδιο ανταγωνιστικός όπως σε προηγούμενες αναμετρήσεις.

Δεν θέλουμε όμως να αδικήσουμε και την προσπάθεια των νεαρών παιδιών. Δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο από Κύρκο και Ρίζο. Και θα είναι παντελώς άδικο να βγουν συμπεράσματα για το αν κάνουν ή δεν κάνουν για το ρόστερ από ματς κόντρα σε τέτοιους αντιπάλους. Η φυσιολογική προσαρμογή θα ήταν να έχουν παίξει πρώτα 2-3 ματς κυπέλλου, να έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα με Λαμία, Απόλλωνα, Βόλο, Ιωνικό, ΟΦΗ κτλ. και εφόσον τους έπεφτε τώρα ο «κλήρος» να αντικαταστήσουν κάποιον, να γινόταν ομαλά και έχοντας ήδη κάποιες συμμετοχές στο ενεργητικό τους.

Συν τοις άλλοις, για να πετύχει μία ομαλή προσαρμογή ενός νεαρού παίκτη στην ενδεκάδα, πρέπει να έχει δίπλα του 10 παίκτες που θα τον «τραβήξουν» πιο πάνω με την εμπειρία τους και την απόδοσή τους. Αν οι γύρω του είναι κι αυτοί άπειροι ή σε κακή μέρα και έχει χαθεί η συνοχή, δεν πρόκειται να απολαύσει τη συμμετοχή του και ο νεαρός.

Το ματς με την ΑΕΚ σίγουρα δίνει διδάγματα, αλλά κατά πόσον μπορούν να αφομοιωθούν σε μόλις 2-3 μέρες, μέχρι να παιχτεί το επόμενο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, θα το δούμε. Ο πήχης της δυσκολίας, πάντως, θα ανέβει ακόμα περισσότερο το Σάββατο, αφενός γιατί ο Παναθηναϊκός διανύει τρομερή περίοδο φορμαρίσματος και το απέδειξε με το μεγάλο… ευρωπαϊκό διπλό μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και αφετέρου γιατί μάς έχει και λίγο «άχτι» με το κάζο που έπαθε, τόσο πέρυσι όσο και φέτος. Αν προσθέσουμε και την κούραση που θα έχουν οι «κυανόλευκοι» λόγω των συνεχόμενων παιχνιδιών και της υπερπροσπάθειας, το πράγμα γίνεται ακόμα δυσκολότερο.

Όπως και να ‘χει, δεν χάνεται η εκτίμηση για την προσπάθεια που καταβλήθηκε φέτος και την υπέρβαση που έγινε. Η 6η θέση την οποία καταλαμβάνει οριστικά ο ΠΑΣ Γιάννινα, η εξέλιξη των παικτών και η εκτόξευση της εμπορικής τους αξίας, αντικατοπτρίζει το πόσο καλά δουλεύτηκε ένα ρόστερ που ελάχιστοι πίστευαν σ’ αυτό 9 μήνες πριν.

Ως εκ τούτου, σήμερα δεν είναι μια μέρα στην οποία θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ατομική κριτική των παικτών. Είναι προφανές ότι κανένας δεν ξεπέρασε τη μετριότητα. Θα μείνουμε λοιπόν, μόνο στα στατιστικά του καθενός.

Γιούρι Λοντίγκιν: Είχε 5 αποκρούσεις, 7 κλεψίματα, και 7 επεμβάσεις.

Μανώλης Σάλιακας: Είχε 2 τελικές, 2/6 γεμίσματα, 6 προωθητικές πάσες, 4 λάθη, 3 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Έδωσε 6 προωθητικές πάσες και έκανε 4 επεμβάσεις.

Γιάννης Κάργας: Έδωσε 6 προωθητικές πάσες, έκανε 9 επεμβάσεις, 6 λάθη, παραχώρησε 2 φάουλ κι ένα πέναλτι και κέρδισε 2 φάουλ.

Γιάννης Ρίζος: Έδωσε 4 προωθητικές πάσες, έκανε 2 κλεψίματα, 4 επεμβάσεις και 7 λάθη.

Ζήσης Καραχάλιος: Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 7 προωθητικές πάσες, 4 κλεψίματα, 3 λάθη και παραχώρησε 3 φάουλ.

Κάιλεμπ Στάνκο: Έδωσε 4 προωθητικές πάσες, έκανε 5 λάθη και 2 κλεψίματα.

Άγγελος Λιάσος: Έδωσε 2 προωθητικές πάσες.

Γιαν Μαρκ Σνάιντερ: Έδωσε 3 προωθητικές πάσες και είχε 2 λάθη.

Ιάσων Κύρκος: Έδωσε 4 προωθητικές πάσες και έκανε 2 λάθη.

Χουάν Χοσέ Περέα: Είχε 3 λάθη και 4 κερδισμένα φάουλ.

 

Αλλαγές:

Νώντας Παντελάκης:  Έκανε 3 επεμβάσεις

Αντώνης Οικονομόπουλος: –

Λεωνίδας Μίνα:

Φαμπρίτσιο Μπρένερ:

Στέφανος Σιόντης: Έδωσε 2 προωθητικές πάσες.