image description

Μνήμες μίας ένδοξης εποχής για τον ΠΑΣ Γιάννινα αναβίωσαν το πρωί της Παρασκευής (27/5) στο Δημαρχείο Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωαννιτών βράβευσε ένδοξες μορφές του παρελθόντος, τον Τίτο Παστερνάκη, της θρυλικής εξάδας των Αργεντίνων, τον αρχηγό του «Άγιαξ της Ηπείρου», Γιώργο Σιόντη, τον σπουδαίο μέσο εκείνης της εποχής Κώστα Οικονομίδη, αλλά και τον Τάκη Γραμμενιάτη, που δυστυχώς δεν κατάφερε να παραβρεθεί ο ίδιος και το βραβείο του παρέλαβε ο γραμματέας του συνδέσμου βετεράνων ποδοσφαιριστών, Αιμίλιος Νέος.

Παρόντες όμως, ήταν κι άλλοι παλιοί ποδοσφαιριστές και παράγοντες, όπως ο Αλφρέδο Γκλασμάνης, ο οποίος φιλοξενεί τον αδελφικό του φίλο, Τίτο Παστερνάκη που ήρθε από την Αργεντινή για να ξαναδεί παλιούς φίλους, αλλά και ένας από τους προέδρους της ιστορικής εκείνης περιόδου, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Τα μετάλλια της πόλης και τα αναμνηστικά διπλώματα παρέδωσαν στον κ. Σιόντη ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, στον Τίτο Παστερνάκη ο αντιδήμαρχος Νίκος Τσόλης, στον κ. Οικονομίδη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου και στον κ. Νέο που εκπροσώπησε τον κ. Γραμμενιάτη, ο αντιδήμαρχος κ. Πήχας.

«Καλωσορίζω τους παλιούς παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα, της θρυλικής ομάδας της δεκαετίας του 1970, τότε που η ομάδα έκανε ένα μεγάλο άλμα και άφησε το στίγμα της στην Ελλάδα» ανέφερε ο Δήμαρχος καλωσορίζοντας τους παλιούς ποδοσφαιριστές και άλλους παράγοντες του ΠΑΣ που ταυτίστηκαν με την θρυλική περίοδο της Γιαννιώτικης ομάδας.

«Τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους. Είναι στοιχειώδη υποχρέωση του Δήμου να ανταποδίδει το ελάχιστο σε όσους τίμησαν την πόλη», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Τσόλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία των σπουδαίων ποδοσφαιριστών. «Κάποιοι από αυτούς πρωταγωνίστησαν στην Ήπειρο σε μία πολύ δύσκολη εποχή. Ήταν το αποκούμπι μας μέσω της θρυλικής ομάδας, του Άγιαξ της Ηπείρου. Είναι μεγάλη η χαρά μας που βρίσκονται εδώ και θα τους θυμόμαστε για πάντα», σημείωσε ο κ. Τσόλης.

«Είναι μεγάλη η τιμή που μας γίνεται. Προσφέραμε κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη. Είχαμε φτιάξει μια φοβερή ομάδα. Είναι μεγάλη υπόθεση να μην ξεχνάμε την ιστορία μας. Ακόμα έχουμε το ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στο γήπεδο της Λεωφόρου με πάνω από 20.000 φιλάθλους μέσα στο γήπεδο και 10.000 απ’ έξω για να δουν το παιχνίδι μας με τον Ηλυσιακό. Θέλω να συγχαρώ την Δημοτική Αρχή και εύχομαι να συνεχίσει να τιμά ανθρώπους που πρόσφεραν στην πόλη και την ομάδα. Δεν μπορούν να αντιληφθούν οι νεότεροι τα συναισθήματά μου αυτή τη στιγμή, η συγκίνησή μου είναι μεγάλη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σιόντης ξεδιπλώνοντας αναμνήσεις από την εποχή του Άγιαξ.

Το παράπονο του Σιόντη για τους παραμελημένους παλαίμαχους

Ωστόσο εξέφρασε κι ένα παράπονο: “Πρέπει ο ΠΑΣ Γιάννινα να κοιτάξει τους παλαιμάχους. Το έχω πει και στον πρόεδρο ότι είναι παραμελημένοι. Προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη να φτιάξω μία κερκίδα στο γήπεδο που πάνω θα γράφει ‘η ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα είναι εδώ’ και θα είναι όλα τα παιδιά εκεί μαζί μας”.

Ο Τίτο Παστερνάκης εξέφρασε την συγκίνησή του για την επιστροφή στα Γιάννενα σημειώνοντας ότι πάντα παρακολουθεί τον ΠΑΣ και την πορεία και εξέφρασε τον θαυμασμό του από τις αλλαγές στην πόλη λέγοντας με συγκίνηση «δεν θέλω να φύγω από εδώ, αλλά με ζητάνε συνέχεια τα εγγόνια μου να γυρίσω».

Ο Κώστας Οικονομίδης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία της βράβευσης. «Κρατήσαμε τον ΠΑΣ εμείς οι Γιαννιώτες και με την προσθήκη των ξένων ανεβάσαμε την ομάδα στην Α΄Εθνική. Κι αυτό έγινε γιατί λειτουργήσαμε ως φίλοι» είπε ο κ. Οικονομίδης συμπληρώνοντας ότι την ιστορία του συνεχίζουν σήμερα τα εγγόνια του καθώς και τα δύο παίζουν ποδόσφαιρο, ένας τερματοφύλακας και ένας «οχτάρι» όπως και ο ίδιος.

Ο γραμματέας των βετεράνων Αιμίλιος Νέος ο οποίος παρέλαβε το μετάλλιο του Τάκη Γραμμενιάτη, σημείωσε ότι η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα τιμητική για τον ΠΑΣ και ευχαρίστησε τον Δήμο για την πρωτοβουλία.

Τέλος ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στον ιστορικό «Άγιαξ της Ηπείρου» και στους ανθρώπους που σημάδεψαν μία ολόκληρη εποχή για την πόλη, γιατί ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν δημιουργήθηκε εκ της τέφρας του, όπως είπε, αλλά ξεκίνησε με τη συγχώνευση Ατρομήτου και Αβέρωφ Ιωαννίνων.

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες ΕΔΩ

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση και τις δηλώσεις που ακολούθησαν