image description

Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ολοκλήρωσε με επιτυχία τη φετινή σεζόν ζώντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταστάσεις ικανοποίησης και επιτυχίας, με τους οπαδούς του να βρίσκονται σε φάση…νιρβάνας…

Η επόμενη μέρα βέβαια, με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο ρόστερ της ομάδας εκτιμάται δύσκολη.

Και φυσικά  θα είναι παράλογο, αν όχι ανόητο, να  υπάρξει εφησυχασμός στο όνομα του «κάθε χρόνο τα ίδια λέμε, αλλά στο τέλος ο πρόεδρος τα καταφέρνει» .

Την  επόμενη σεζόν, λογικά, ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ μετά από την αλλαγή νοοτροπίας που δουλεύτηκε δυο χρόνια και επετεύχθη με τον Γιαννίκη, ο οποίος  «πέρασε» στην ομάδα το … «μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε» και το φετινό κατόρθωμα Μεταξά να οδηγήσει την ομάδα στα playoff, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν.

Ο στόχος θα πρέπει να είναι η εξάδα, για να μην πω ότι κάποιοι θα απαιτούν και έξοδο στην Ευρώπη.  Άλλωστε η ομάδα πλέον είναι…εκπαιδευμένη να παλεύει για την διάκριση και όχι απλά για την παραμονή στην κατηγορία.

Βέβαια…

Ο απόλυτα πετυχημένος προπονητής Ηρακλής Μεταξάς αποχώρησε, με ένα ανούσιο επικοινωνιακό χάσιμο χρόνου, στην  ανακοίνωσης λήξης της συνεργασίας και την γνωστοποίηση  του νέου ονόματος προπονητή,  ο κόσμος… «το είχε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι», που  είναι ο πολλά υποσχόμενος Θανάσης Στάικος.

«Περίεργο» πάντως φαντάζει το γιατί ο κόουτς Μεταξάς δεν θέλησε να παραμείνει στην ομάδα… όπως περίεργο είναι και το ότι και ο Γιαννίκης πέρσι αποχώρησε, αλλά και ποδοσφαιριστές με εξαιρετικές εμφανίσεις δεν εμπιστεύονται τον ΠΑΣ να συνεχίσουν την καριέρα τους…

Φιλανθρωπικό ίδρυμα δεν είναι ούτε οι Α.Ε ούτε οι εργαζόμενοι σε αυτές…

Φυσικά οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, αλλά αυτό ισχύει και για τις δυο πλευρές…

Ο  κόουτς Στάικος, νέος σε ηλικία, και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι σήμερα, δεν είναι ο «μπαρουτοκαπνισμένος» προπονητής, ούτε το όνομα του έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν ομάδες υψηλού επιπέδου. Ουσιαστικά πρόκειται για ανακάλυψη, αλλά και το νέο «στοίχημα» του Χριστοβασίλη που καλείται για μια ακόμη φορά να κερδίσει.

Φυσικά αναλαμβάνει σε μια περίοδο που απαιτείται  επαναδημιουργία, μετά τις αποχωρήσεις βασικών ποδοσφαιριστών και το βάρος της ευθύνης προς την ομάδα αλλά και τον ίδιο είναι μεγάλο.

Ο Χριστοβασίλης βέβαια φρόντισε να τον «θωρακίσει» πλαισιώνοντας τον με εξαιρετικούς συνεργάτες, όπως είναι ο προπονητής φυσικής κατάστασης και εργοφυσιολόγος, Γιάννης Ντουρουντός, από τους καλύτερους στον χώρο, οπότε ο τομέας φυσική κατάσταση αναμένεται να είναι από τα μεγάλα πλεονεκτήματα τη νέα σεζόν , o προπονητής τερματοφυλάκων Σλόμποταν Σούιτσα που από μόνη της η φετινή εμφάνιση του Λοντίγκιν αναδεικνύει την αξία του, αλλά και με δυο βοηθούς! Σπάνιο γεγονός για τον ΠΑΣ!

Η πορεία θα δείξει, βέβαια, αν κι αυτή την φορά θα έχουμε επανάληψη του φαινόμενου Χριστόπουλου. Καμία σύγκριση βέβαια μιας και μιλάμε για διαφορετικές  εποχές,  άλλους παίχτες, άλλες συγκυρίες .

Ο προγραμματισμός της ομάδας έχει ξεκινήσει από καιρό, σε γνώση και συμμετοχή του Στάικου,  ενώ ήδη υπάρχει μεταγραφική κινητικότητα  μιας και οι διαρροές, εκεί που …υπάρχει συμπάθεια, τον επιβεβαιώνουν.

Ανησυχία λοιπόν σε αυτό το κομμάτι δεν πρέπει να υφίσταται… ξέρει ο πρόεδρος τι πρέπει να κάνει. Το αν θα στεφθεί με επιτυχία θα φανεί μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη.

Οι αποχωρήσεις  και οι ανανεώσεις είναι ένα αγκάθι. Ουσιαστικά η ομάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς βασικό κορμό, αλλά στο ποδόσφαιρο όλα είναι θέμα… οικονομικών.

Δίνεις;… παίρνεις-συντηρείς. Δεν δίνεις;… χάνεις. Έτσι απλά.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, κατά την άποψή μου, ο ΠΑΣ θέλει, κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά,  ενίσχυση σε όλες τις θέσεις. Μία ενδεκάδα μεταγραφές, απλά σε κάποιες από τις θέσεις δεν χρειάζεται βασικούς, που κι εκεί δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν….

Εμπιστοσύνη υπάρχει στο «μάτι» του προέδρου, εφόσον εξακολουθεί να έχει και τα απαραίτητα «γυαλιά»…

Υ.Γ.1: Αλαμάνος, Λουκόπουλος, Θεοδωρίδης, Παντελάκης, Αναστασίου, Κολέμπας, Χρηστίδης και τόσοι άλλοι πρόεδροι που πρωταγωνίστησαν κάποτε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτοί, αν είχαν έβαζαν, και έβαλαν πολλά,  αν δεν είχαν… τετέλεσται.  Σήμερα έχουν δεν έχουν οι πρόεδροι, το στοίχημα,  η nova και η cosmote είναι οι χρηματοδότες. Δεν δίνουν αυτοί;… τετέλεσται!  Αυτός είναι άλλωστε και ο σημαντικότερος λόγος που δεν θα δημιουργηθεί ποτέ πρωτάθλημα αξιώσεων στην Ελλάδα.

Υ.Γ.2 Π.Ε.Α.ΚΙ: Κάθε αρχές καλοκαιριού όλοι περιμένουν να φτιαχτεί επιτέλους αυτό το έρμο βοηθητικό του ΠΑΣ κι όλο φτιάχνεται, αλλά δεν φτιάχνεται και ούτε, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα φτιαχτεί. Αν δεν καταφέρει ο ΠΑΣ να λύσει το πρόβλημα άμεσα, με την συγκεκριμένη διοίκηση σταδίων, που γνωρίζει ποδόσφαιρο και συνειδητοποιεί τις ανάγκες του, δεν θα το καταφέρει ποτέ…

Υ.Γ.3: Στην βράβευση των Σιόντη, Γραμμενιάτη, Παστερνάκη, Οικονομίδη υπήρξε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους από τον Δήμο, αλλά η ΠΑΕ «έλαμψε»  δια της απουσίας της από την σεμνή τελετή… Δεν μπορεί να φταίνε πάντα οι άλλοι…

Υ.Γ. 4: Και περσινά «ξινά σταφύλια»…;

Υ.Γ. 5: Μέχρι στιγμή κυρίαρχες λέξεις στην επικοινωνία του ΠΑΣ είναι οι «αποχωρεί», «πωλείται», «αποδεσμεύεται». Αναμένονται με ενδιαφέρον οι «ανανέωσε», «αποκτήθηκε» ώστε να εκτιμηθεί η βαρύτητα της κάθε μιας για τη συνέχεια…

Υ.Γ. 6: Δεν υποβιβάστηκε ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  αλλά και δεν δικαιώθηκε. Επί της ουσίας τιμωρείται με 300.000 ευρώ γιατί δεν φρόντισε να έχει … “υγιή” στελέχη. Μια ποινή που θυμίζει «ολίγον έγκυος».

*Περιέργως, με 20.000 ευρώ τιμωρήθηκε ο ποδοσφαιριστής που δέχθηκε την κίτρινη κάρτα, Ντέρεκ Κορνέλιους, χωρίς να είναι κατηγορούμενος! Για γέλια και για κλάματα!

Υ.Γ. 7: Με το καλημέρα δυο τρίποντα εκτός έδρας η Εθνική που δεν πείθει για το ταλέντο της. Γι’  αυτή την διοργάνωση, όμως, με αυτούς τους αντιπάλους μια χαρά ανταγωνιστική είναι… Άλλωστε και οι Ελληνικές ομάδες μόνο σε τέτοιου επιπέδου τριτοκλασάτες διοργανώσεις  έχουν κάποιες ελπίδες διάκρισης…