Μια απαράδεκτη ανακοίνωση- κάλεσμα επιστράτευσης,   της θύρας 13  του Παναθηναϊκού   εν όψει πολέμου με τους  «αντιπαθείς Γιαννιώτες» που το αποτέλεσμά της επηρέασε άμεσα την διοίκηση του Παναθηναϊκού  στην λήψη της απόφασης να μην παραχωρήσει την Λεωφόρο στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ για την ευρωπαϊκή του υποχρέωση,  δυναμίτισε για άλλη μια φορά τα θεμέλια του έρμου Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μια ομάδα οργανωμένων οπαδών, ισχυρή όπως αποδείχθηκε, ουσιαστικά αποφάσισε την συνέχεια ενός ακήρυχτου πολέμου, που  η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ απλά συμφώνησε ότι όντως υφίσταται και αδυνατεί να τον διακόψει… Και όλα αυτά με την σιωπηρή ανοχή τόσο των αρμόδιων υπουργείων και υπουργών όσο και της super league μέλη της οποίας είναι και οι δυο ομάδες…

Άραγε απασχολεί, μετά και την τυπική πλέον αποδοχή της ισχύος των οργανωμένων που έχουν την δυνατότητα να αποφασίζουν-ρυθμίζουν και να επιβάλουν , τι μπορεί να συμβεί στον αγώνα ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, ας πούμε, αλλά και στο Ελληνικό πρωτάθλημα γενικότερα; …

Απασχολούν κανέναν οι εντυπώσεις για το Ελληνικό ποδόσφαιρο που πρωταγωνιστές σε αυτό μόνο οι ποδοσφαιριστές δεν είναι, οπότε εύλογα διασύρεται;…

Σίγουρα η στάση της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ δεν ήταν ό,τι καλύτερο, μιας και αδυναμία επέδειξε, στην σθεναρή απαίτηση της 13, αλλά και λανθασμένη εκτίμηση του μεγέθους της αντίδρασης  είχε, με το να συναινέσει στην παραχώρηση της Λεωφόρου,  με αποτέλεσμα να έχει εκτεθεί  ανεπανόρθωτα.

Το ίδιο λανθασμένη βέβαια ήταν και η εκτίμηση των αρμοδίων του ΠΑΣ που γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα τις τεταμένες σχέσεις των οπαδών,  αλλά και το αφιλόξενο της Λεωφόρου τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό όμως σε τελική ανάλυση δεν είναι και το σημαντικότερο που πρέπει να απασχολήσει τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ,  που τελικά βρήκε έδρα να αγωνισθεί και τίποτε επί της ουσίας δεν έχασε.

Το σημαντικό που έπρεπε να απασχολήσει και έχασε ο ΠΑΣ,  ειδικά μετά την ανακοίνωση της 13,  συνέχεια ουσιαστικά της επίσης απαράδεκτης  ανακοίνωσης  των οπαδών του Παναιτωλικού,  ήταν η μοναδική ευκαιρία να αναδείξει παντού το τεράστιο γηπεδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο αυτός, αλλά και η πόλη .

Την ευκαιρία να δημοσιοποιήσει, εκμεταλλευόμενος την ευρωπαϊκή του παρουσία και να φέρει προ των ευθυνών τους,  όλους αυτούς που επί σειρά ετών κοροϊδεύουν και αδιαφορούν για την ομάδα, αλλά και την πόλη γενικότερα…

Με αφορμή τις ανακοινώσεις και την δίκαιη ή άδικη στάση του Παναθηναϊκού,  ο ΠΑΣ είχε την μοναδική ευκαιρία να καταγγείλει και να εκθέσει αυτούς που πραγματικά ευθύνονται στο να χάνει  λάμψη η πόλη  και ο κόσμος της μοναδικές στιγμές ικανοποίησης στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Να βγάλει μια πραγματικά δυνατή φωνή,  που ν’ ακουστεί μέχρι …τον Όλυμπο!

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο Παναθηναϊκός, ο Αλαφούζος, η Θύρα 13…Αυτοί  δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη που είναι ακατάλληλο για ευρωπαϊκούς αγώνες το «Ζωσιμάδες».

Καμία ευθύνη που τους ζητήθηκε να παραχωρήσουν το γήπεδο και δεν προσφέρθηκαν γι αυτό… το μετάνιωσαν, καλά έκαναν …  Γνώριζαν  σε ποιους απευθύνονταν και τις συμπεριφορές τους στο πολύ κοντινό παρελθόν… τι θα άλλαζε ξαφνικά;  Και κανένας νόμος δεν καταδικάζει κανέναν για το ηθικό του θέματος,  μιας και αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό και σχετικό για τον καθένα.

Καμιά ευθύνη που το ταρτάν είναι επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των αθλητών, όπως και ο αγωνιστικός χώρος σε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες.

Καμία ευθύνη που οι εκάστοτε εφορίες σταδίου αναλαμβάνουν την διαχείριση εν γνώσει τους για τα όποια προβλήματα που δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιλύσουν… όχι γιατί δεν θέλουν,  αλλά γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους…

Καμία ευθύνη που οι εκάστοτε τοπικοί παράγοντες αδιαφόρησαν και πλην του Περιφερειάρχη Καχριμάνη που πήρε πάνω του το έργο της «παλιάς»  σκεπαστής, και του Δημάρχου Μπέγκα που δείχνει με προσωπικές αλλά και επίσημες   τοποθετήσεις  ενδιαφέρον, δεν τόλμησαν καν να εκτεθούν υπέρ κάποιων έργων.

Ο στόχος εν κατακλείδι  δεν είναι ο Παναθηναϊκός … αυτό αποπροσανατολίζει και τελικά μάλλον διασύρει,  ειδικά οι αντίστοιχες πολεμικές  κραυγές που ικανοποιούν μόνο προσωπικά «θέλω»…

Ο στόχος είναι η δημιουργία γηπέδου σε μια ομάδα που μπορεί να αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σε μια πόλη που ο κόσμος της δικαιούται να απολαμβάνει με όλες τις ανέσεις, που άλλωστε πληρώνει,  το στολίδι του… Τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Όλα τα υπόλοιπα  είναι απλά ανούσια και αστεία…

Του Αλέκου Καρύτσα

*(Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΥΤΣΑΣ κοντά σας μαζί με τον ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 19:00 από την συχνότητα του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3, (LIVE ΜΕΣΩ ΙΝΤΕRΝΕΤ)