image description

Η ομάδα των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, αναγνωρισμένο σωματείο για το ποδόσφαιρο Γυναικών με έδρα τα Ιωάννινα, συμμετείχε φέτος στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής γυναικών κατακτώντας μάλιστα τη δεύτερη θέση του ομίλου της, με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη. Επιπλέον, η ακαδημία του σωματείου, ήταν η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα φέτος, που αποτελούνταν αποκλειστικά από κορίτσια και συμμετείχε σε πρωτάθλημα υποδομών της Ε.Π.Σ. Ηπείρου, αγωνιζόμενη απέναντι σε ομάδες αγοριών.

Δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε φέτος ως σωματείο ήταν η μη πρόσβαση σε τουαλέτες και αποδυτήρια για τις αθλήτριές της στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γηπέδου Ανατολής Ιωαννίνων.

Η διοίκηση του Α.Ο. Ανατολής, που επίσης έκανε χρήση των εγκαταστάσεων ,είχε την απόλυτη χρήση των εγκαταστάσεων και δεν μας επέτρεπε την πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής.

Καθ’ όλη τη χρονιά οι άνθρωποι των Απειρωτάν προσπάθησαν να βγάλουν άκρη με τον Δήμο Ιωαννιτών, και πάντα συναντούσε την αδιαφορία. Ένα σπουδαίο εγχείρημα, το μοναδικό στην Ελλάδα, συνάντησε εμπόδια και διακρίσεις βάση φύλου! Στη κάτωθι ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο Ιωαννιτών, οι Απειρωτάν ζητούν εξηγήσεις:

ΓΙΑΤΙ; ——————

Η ανοικτή επιστολή του Ιωάννη Παΐλα: Ιωάννινα, Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022

Αξιότιμε Δήμαρχε Δήμου Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ,

Ως γονέας αθλήτριας και πρόεδρος του αθλητικού σωματείου ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, με την παρούσα ανοιχτή επιστολή ζητώ ενημέρωση, γιατί οι αθλήτριες ποδοσφαίρου των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, στερήθηκαν την πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής (τουαλέτες και αποδυτήρια) στο παραχωρηθέν τυπικά και νόμιμα σωματείο μας δυνάμει του υπ’ αριθμ. πρωτ. 608/30-06-2021 εγγράφου της Δ/νσης Νεολαίας και Άθλησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δημοτικό Γήπεδο Ανατολής, για την αθλητική χρονιά 2021-2022. Οι ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ είναι αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με έδρα τα Ιωάννινα, και καλλιεργούν το άθλημα του ποδοσφαίρου γυναικών, με ομάδα σε εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο.

Επιπλέον, την προηγούμενη σεζόν είχε τη μοναδική ομάδα ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα, αποτελούμενη αποκλειστικά από κορίτσια, που συμμετείχε σε πρωτάθλημα υποδομών Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Για τις ανάγκες της άθλησης των αθλητριών μας, ο Δήμος Ιωαννιτών, μας είχε παραχωρήσει το Δημοτικό Γήπεδο Ανατολής, αποτελούμενο από τρία γήπεδα, δυο με φυσικό χλοοτάπητα και ένα με συνθετικό, για σύγχρηση με το αθλητικό σωματείο “Α.Ο. Ανατολής”.

Ωστόσο, όπως σας ενημερώσαμε στις 13-01-2022 με το Α.Π. 66 έγγραφό μας (σχετικά έγγραφα, Α.Π. 4831 Δήμαρχος Ιωαννιτών, Α.Π. 4832 Δ. Τεχνικών Υπηρεσιών, Α.Π. 4833 Αντιδήμαρχος Έργων και Δημοτικής Ενότητας Ανατολής, Α.Π. 4834 Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Συντήρησης Έργων, Α.Π. 4835 Αντιδήμαρχος Αθλητισμού), η διοίκηση του Α.Ο. Ανατολής μας στέρησε / δεν μας επέτρεψε τη χρήση τουαλετών και αποδυτηρίων. Σας καλέσαμε δε, να σκεφτείτε το πρόβλημα των αθλητριών μας όταν χρειάζεται να αλλάξουν ή να έχουν ανάγκη χρήσης τουαλετών ως γυναίκες.

Στο εν λόγω έγγραφο σας γνωρίσαμε επίσης πως η διοίκηση του Α.Ο. Ανατολής δεν μας επέτρεψε τη χρήση ελάχιστων τετραγωνικών στο γήπεδο με το χόρτο, πίσω από τις εστίες, τις βραδινές ώρες που έκανε προπόνηση η ακαδημία μας.

Να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο πίσω από τις εστίες προπονείται η ομάδα Κ – 10 της ακαδημίας του Α.Ο. Ανατολής, σε χρόνο που δεν συνέπιπτε με το χρόνο προπόνησης της δικής μας ακαδημίας. Είχαμε λοιπόν το παράδοξο, το γήπεδο με το χόρτο τα βράδια να είναι λουσμένο στο φως με τους 4 πυλώνες ανοιχτούς και να προπονείται εκεί η ομάδα ανδρών του Α.Ο. Ανατολής (με έξοδα φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών), και τα 17 κορίτσια 7-12 χρονών (της μοναδικής ακαδημίας κοριτσιών σε πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. στην Ελλάδα), να προπονούνται με φορητούς προβολείς σε κοντάρια βαψίματος που στήναν οι άνθρωποι των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ τα βράδια των προπονήσεων στο συνθετικό γήπεδο.

Στο ίδιο έγγραφο, τέλος, σας παρακαλέσαμε να σκεφτείτε πως και οι οικογένειες των αθλητριών μας είναι δημότες αυτής της πόλης (37 ενεργά μέλη του σωματείου μας) και έχουν ισότιμο και ομοειδές δικαίωμα για άθληση των παιδιών τους. Κάναμε έκκληση να σκεφτείτε πως θα ήταν και το δικό σας παιδί σε αυτή τη θέση της αθλήτριας και θα χρειαζόταν πρόσβαση σε τουαλέτα.

Σε συνάντηση που ακολούθησε του εγγράφου μας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την Τρίτη 08-02-2022, παρόντος εκπροσώπου των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ και του Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου κ. Γιαννάκη, του Αντιδήμαρχου και υπεύθυνου Δ.Ε. Ανατολής κ. Αρλέτου, του Αντιδήμαρχου για θέματα αθλητισμού κ. Τσόλη και του προέδρου του Α.Ο. Ανατολής, οι άνθρωποι του Δήμου Ιωαννιτών ταυτίστηκαν με τις απόψεις του προέδρου του Α.Ο. Ανατολής και απλά έδωσαν την έγκρισή τους για συνέχιση των προπονήσεων των αθλητριών των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, με τους ίδιους όρους, ζητώντας όμως από τον πρόεδρο του Α.Ο. Ανατολής να παράσχει πρόσβαση των αθλητριών των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ στις τουαλέτες. Ωστόσο οι τουαλέτες εξακολουθούσαν να είναι κλειστές για τις αθλήτριές μας. Αποκορύφωμα δε, την Κυριακή 20-03-2022, σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής Γυναικών μεταξύ των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ και του Κεραυνού Θεσπρωτικού, οι κοινόχρηστες τουαλέτες να είναι κλειδωμένες και να προκύψουν έντονα παράπονα από τους θεατές και τη διοίκηση της φιλοξενούμενης ομάδας, όπως βέβαια και για τις αθλήτριές μας κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους.

Κατόπιν αυτού του περιστατικού, οδηγηθήκαμε στην επανάληψη του εύλογου, δίκαιου και αυτονόητου αιτήματός μας, στις 30-03-2022, με το Α.Π. 77 έγγραφό μας (σχετικά έγγραφα, Α.Π. 32707 Δήμαρχος Ιωαννιτών, Α.Π. 32709 Αντιδήμαρχος Έργων και Δημοτικής Ενότητας Ανατολής, Α.Π. 32708 Αντιδήμαρχος Αθλητισμού). Μέσω αυτού, σας κάναμε εκ νέου έγγραφη ενημέρωση πως δεν είχαμε ακόμη πρόσβαση σε τουαλέτες και αποδυτήρια και αιτηθήκαμε έστω και την τελευταία στιγμή, αυτή την παροχή στις αθλήτριές μας. Έγγραφη απάντηση δεν πήραμε ποτέ. Ύστερα από ένα μήνα, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Γιαννάκη και μας ενημέρωσε πως ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ανατολής κ. Αρλέτος, τον απέτρεψε να ασχοληθεί με το Δημοτικό Γήπεδο Ανατολής, σαν να μην υπήρχε επίσημο παραχωρητήριο από τον Δήμο και προβλήματα σύγχρησης με το σωματείο του Α.Ο. Ανατολής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αρλέτο, μας είπε πως κακώς αθλούνται οι αθλήτριές μας στο Δημοτικό Γήπεδο Ανατολής. Όταν ζητήσαμε ευγενικά εξηγήσεις, μας έκλεισε το τηλέφωνο.

Αξιότιμε Δήμαρχε των Δημοτών και Δημοτισσών του Δήμου Ιωαννιτών, του Δήμου των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, γνωρίζοντας την προσωπική σας ευαισθησία σε θέματα ισότητας των δυο φύλων, θα επιθυμούσα, πρωτίστως ως γονέας αθλήτριας και δευτερευόντως ως πρόεδρος του Δ.Σ. του αθλητικού σωματείου γυναικών και κοριτσιών ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, να εξηγήσετε ΓΙΑΤΙ δεχτήκατε και επιτρέψατε να μην έχουν πρόσβαση οι αθλήτριές μας σε βασικές συνθήκες υγιεινής (τουαλέτες και αποδυτήρια) κατά την άθλησή τους, εν έτει 2022, σε Δημοτικό Γήπεδο του Δήμου Ιωαννιτών, όπως είναι αυτονόητο και συμβαίνει στους χώρους άθλησης παγκοσμίως σε όλα τα ευνομούμενα κράτη, σύμφωνα και με τις οδηγίες και κανονισμούς των FIFA και UEFA.

Οι υποστηρικτικές και προβεβλημένες για την ισότιμη θέση της γυναίκας και τα δικαιώματά της δηλώσεις των αρμόδιων φορέων της πόλης και του Δήμου είναι μόνο κατά την ημέρα εορτασμού της γυναίκας; Δώστε μας μόνο μια εξήγηση, ΓΙΑΤΙ;;;

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ και γονέας αθλήτριας Ιωάννης Παΐλας