Το Άλκμααρ βρίσκεται στην Βορειοδυτική Ολλανδία και είναι μια πόλη με έκταση 31,22 χμ² και περίπου 107.000 κατοίκους. Βρίσκεται σε… υψόμετρο… μόλις 1 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας! Είναι η τρίτη κατά σειρά πληθυσμού πόλη της Ολλανδίας, μετά το Άμστερνταμ και το Χάαρλεμ.

Είναι γνωστή ως η «Πόλη του Τυριού», γι’ αυτό και το προσωνύμιο της κατοίκων της είναι «τυροκέφαλοι» κατά το αντίστοιχο «παγουράδες» που υπάρχει για τους Γιαννιώτες. Από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, λειτουργεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης πολύ μεγάλη παραδοσιακή λαϊκή αγορά τυριού, όπου κλείνονται μικρές ή μεγάλες εμπορικές συμφωνίες αγοράς τυριού.

Υπάρχει ένα ιδιαίτερο τελετουργικό που έχει παράδοση τεσσάρων αιώνων. Η αγορά τυριού λειτουργεί στην Πλατεία Βάαχ, τη μεγαλύτερη της πόλης και κατά μέσο όρο διατίθενται 300 τόνοι τυριού την ημέρα. Όλοι οι παραγωγοί είναι ντυμένοι με παραδοσιακή λευκή ενδυμασία και φοράνε ψάθινο καπέλο. Φέρουν διαφορετικά προσωνύμια ανάλογα με το κύρος και τον τομέα εργασίας τους.

Όπως είναι φυσικό, η παρουσία μας στο Άλκμααρ συνέπεσε με αυτή την καθημερινή γιορτινή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η αγορά τυριού, ενώ στο κέντρο λειτουργεί κι ένα τεράστιο λούνα παρκ.

Επίσης στο Άλκμααρ λειτουργεί κι ένα από τα πιο διάσημα μουσεία της χώρας, το Μουσείο των Μπητλς. Εδώ είχε κατασκευαστεί η πρώτη κιθάρα του Τζον Λένον.

Το γήπεδο της Άλκμααρ είναι στην είσοδο της πόλης και φέτος γιορτάζονται τα 10 χρόνια λειτουργία του νέου στολιδιού της πόλης.

Τέλος, το ξενοδοχείο που διαμένει η ομάδα είναι το Van der Valk Hotel Akersloot (φωτο κάτω), το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χλμ από την πόλη του Άλκμααρ.

hotel-pas-holland