image description

Την ώρα που Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αγωνίζονται κυρίως με ξένους ποδοσφαιριστές για τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, ο ΠΑΣ Γιάννινα στηρίζεται  σε Έλληνες οι οποίοι πλαισιώνονται από ποιοτικούς ξένους.

Γράφει ο Πέτρος Σιούλης

Μήνας Ιούλιος και οι πέντε ομάδες που εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Champions League και Europa League έχουν ξεκινήσει τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Ως γνωστόν ο ΠΑΣ Γιάννινα βασίζει τις προσπάθειες πρόκρισης κόντρα στην Άλκμααρ στην άψογη αμυντική λειτουργία και στο αστείρευτο πάθος και ποδοσφαιρικό θράσος που δείχνουν οι παίκτες του κ. Γιάννη Πετράκη.

Την ίδια ώρα που στις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες, τις θέσεις των Ελλήνων στην ενδεκάδα παίρνουν αρκετές φορές ανέτοιμοι ξένοι, διότι έχει ξοδευτεί πακτωλός χρημάτων και κατά το ελληνικό ποδοσφαιρικό ευαγγέλιο «δεν γίνεται να είναι καλύτερος ο Έλληνας από έναν ακριβοπληρωμένο αλλοδαπό», ο ΠΑΣ Γιάννινα έρχεται να τους αποδείξει το αντίθετο.

ΠΑΣ…να μας τρελάνεις;

filathloi-pas-alkmaar-2

Ο κορμός του ΠΑΣ Γιάννινα αποτελείται κυρίως από Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αρχικά ξεπέρασαν  τη νορβηγική Οντ και την Πέμπτη θα επιδιώξουν την υπέρβαση κόντρα στην Άλκμααρ, προκειμένου να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή περιπέτεια.

Το μοντέλο που πρώτος δημιούργησε ο κ.Γιάννης Χριστόπουλος και στη συνέχεια οι προπονητές που ακολούθησαν απλά το επεξεργάζoνταν, προσθέτοντας τα δικά τους θέλω στον τρόπο παιχνιδιού, κρίνεται απολύτως πετυχημένο.

Ακόμη και τώρα που ο ΠΑΣ Γιάννινα διαθέτει την πολυπόθητη άδεια, δεν έχει αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό του. Η συνταγή είναι σε όλους γνωστή. Αρκετοί Έλληνες ποδοσφαιριστές που πλαισιώνονται από ποιοτικούς ξένους. Πάμε όμως να το δούμε όμως και στην πράξη.

Δείτε αναλυτικά τους Έλληνες του ΠΑΣ που αγωνίστηκαν κόντρα σε Οντ και Άλκμααρ:

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΟΝΤ 3-0

Πασχαλάκης, Λίλα, Μπέριος, Μιχαήλ, Γιάκος (80′ Δώνης), Τζημόπουλος, Ακόστα (90+2′ Σκόνδρας), Φερφελής (77′ Κόντε), Ναδάλες, Καρανίκας, Κοζορώνης.

Συνολικά 10 Έλληνες (8 βασικοί)

ΟΝΤ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 3-1(3-0 καν.διαρ)

Πασχαλάκης, Μπέριος, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Καρανίκας, Ναδάλες, Κοζορώνης (94′ Δώνης), Λίλα, Ακόστα, Γιάκος (79′ Μαμπουλού), Φερφελής (66′ Κούτρης).

Συνολικά 10 Έλληνες (8 βασικοί)

ΆΛΚΜΑΑΡ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1-0

Πασχαλάκης, Καρανίκας, Ναδάλες, Μιχαήλ, Μπέριος, Τζημόπουλος, Λίλα, Κοζορώνης (61′ Κούτρης), Γιάκος (74′ Δώνης), Ακόστα, Φερφελής (50′ Μαμπουλού).

Συνολικά 10 Έλληνες (8 βασικοί)

Λίγοι Έλληνες δεν κάνουν την διαφορά. Αρκετοί όμως;

Μαζί με τον ΠΑΣ Γιάννινα στη μάχη της πρόκρισης ενόψει των επαναληπτικών ρίχνονται και Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αλλά οι Έλληνες που χρησιμοποιούνται είναι με το σταγονόμετρο.

Παναθηναϊκός: Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη

thumbnail

Πώς σας φάνηκε ο Παναθηναϊκός που αγωνίστηκε στο νικηφόρο 1-0 κόντρα στην ΑΪΚ Στοκχόλμης για το Europa League με μόλις έναν Έλληνα στη σύνθεσή του; Η απάντηση είναι εύκολη… Τι ένας τι κανένας.

Δείτε αναλυτικά τους Έλληνες του Παναθηναϊκού που αγωνίστηκαν κόντρα στην ΑΪΚ Στοκχόλμης:

Στίλ, Μέστο, Χούλτ, Κουτρουμπής (46′ Βιγιαφάνιες), Ιβάνοφ, Μολέδο, Λεντέσμα, Ζέκα, Ιμπάρμπο (88′ Λουντ), Γουακάσο (70′ Λέτο), Μπέργκ.

Συνολικά μόλις ένας  Έλληνας(Κουτρουμπής)

ΠΑΟΚ: Επτά Ελληνόπουλα έφεραν το «Χ»

NVER5102

Ο ΠΑΟΚ λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά στον Άγιαξ αλλά το μακρινό σουτ του Ντόλμπεργκ στο 58’ στέρησε από τον «Δικέφαλο του Βορρά» το διπλό και το 1-1 έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Μπορεί ο Ίβιτς να πρόσθεσε τέσσερα ξένα μεταγραφικά αποκτήματα στη βασική ενδεκάδα ωστόσο δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει και Έλληνες ποδοσφαιριστές που τον έβγαλαν «ασπροπρόσωπο» και συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε ο ΠΑΟΚ να επιστρέψει στη χώρα μας με θετικό αποτέλεσμα(βλ. Χαρίση).

Δείτε αναλυτικά τους Έλληνες του ΠΑΟΚ που αγωνίστηκαν κόντρα στον Άγιαξ:

Γλύκος, Λέο Μάτος, Χοσέ Κρέσπο, Τζαβέλλας, Σάχοβ, Χαρίσης (69′ Τζιόλης), Τσίμιροτ, Γκάρι Ροντρίγκες (84′ Μυστακίδης), Τζάλμα, Αθανασιάδης (91′ Κουλούρης).

Συνολικά 7  Έλληνες (4 βασικοί)

ΑΕΚ: Δεν τράβηξαν οι ξένοι και μπήκαν Έλληνες

2004399

ΑΕΚ και Σεντ Ετιέν «κόλλησαν» στο μηδέν για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και η αγωνία μεταφέρεται πλέον για την  Πέμπτη στο ΟΑΚΑ. Στη βασική ενδεκάδα υπήρχαν τρεις Έλληνες και οκτώ ξένοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Τιμούρ Κετσπάγια αντιλήφθηκε πως Πέκχαρτ και Βάργκας δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα φρόντισε να περάσει εντός αγωνιστικού χώρου τους Γαλανόπουλο και Μπακασέτα, οι οποίοι έκαναν και με το παραπάνω αισθητή την παρουσία τους.

Δείτε αναλυτικά τους Έλληνες της ΑΕΚ που αγωνίστηκαν κόντρα στην Σεντ Ετιέν:

Ανέστης, Γκάλο, Ντίντακ, Κολοβέτσιος, Τσιγκρίνσκι, Σιμόες, Γιόχανσον, Μπαρμπόζα, Βάργκας (67’ Γαλανόπουλος), Μάνταλος (83’ Πλατέλλας), Πέκχαρτ (46’ Μπακασέτας).

Συνολικά 6  Έλληνες (3 βασικοί)

Ολυμπιακός: Αν δεν ήταν ο Καπίνο;

2493205 (1)

Ο  Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα με την Χαποέλ Μπερ Σερβά για την τρίτη προκριματική φάση του Champions League και αν δεν ήταν ο Καπίνο στα τελευταία λεπτά της συνάντησης θα κάναμε άλλη κουβέντα για το ματς.

Μπορεί ο Βίκτορ Σάντσεθ να ξεκίνησε με τέσσερις Έλληνες βασικούς όμως μόνο ο Στέφανο Καπίνο του έδωσε το αίσθημα της σιγουριάς ακόμη και αν καρδιοχτύπησε σε μερικές εξόδους του. Όλοι οι υπόλοιποι συμπεριλαμβανομένου και των ξένων κινήθηκαν σε ρηχά νερά, δείχνοντας μάλιστα σε αρκετές φάσεις αδιαφορία.

Δείτε αναλυτικά τους Έλληνες του Ολυμπιακού που αγωνίστηκαν κόντρα στην Χαποέλ Μπερ Σεβά:

Καπίνο, Φιγκέιρας, Μποτία, Σιόβας (λ.τ. 39′ Ντα Κόστα), Ντε λα Μπέγια, Μιλιβόγεβιτς, Μανιάτης (63′ Μπουχαλάκης), Φορτούνης, Ντουρμάζ (58′ Ντομίνγκες), Σεμπά, Ιντέγε

Συνολικά 5  Έλληνες (4 βασικοί)

Επομένως… «Παν μέτρον άριστον»

ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟΚ χρησιμοποίησαν τους περισσότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές στους αγώνες τους  σε σύγκριση με  Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό που επέλεξαν τον αντίθετο δρόμο και εμπιστεύτηκαν αρκετούς ξένους.

Επομένως, σε μία ομάδα που θέλει να έχει διάρκεια πρέπει να υπάρχουν ισορροπίες στο ρόστερ της μεταξύ Ελλήνων και ξένων ποδοσφαιριστών. Μόνο έτσι θα καταγράφει αυξανόμενη και πολλά υποσχόμενη πορεία.

Εν κατακλείδι, πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον ΠΑΣ Γιάννινα και το συγκρότημα του κ. Γιάννη Πετράκη δεν υπάρχει. Με δέκα Έλληνες ποδοσφαιριστές σε κάθε ευρωπαϊκή αναμέτρηση το μέλλον του ανήκει και «θυμίζει όσο καμία άλλη ομάδα… κάτι από Ελλάδα».