image description

Την αντίδρασή της εξέδραση η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων για τη συμπερίληψη των καταλυμάτων τύπου airbnb στο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”.

Αναλυτικά:

Δυστυχώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Πολιτεία και το Υπουργείο Τουρισμού επιτρέπουν την ένταξη στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, για τα οποία δεν υπάρχει κανένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά τόσο με την λειτουργία τους, όσο και με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, καθώς και με άλλα σοβαρότατα θέματα όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η πυρασφάλεια, οι φορολογικές υποχρεώσεις απέναντι στο Κράτος, το τέλος Διανυκτέρευσης, τα Δημοτικά τέλη, τα τέλη Παρεπιδημούντων και οι λοιπές Φορολογικές Υποχρεώσεις.

Δυστυχώς πλέον η κατάσταση με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ανεξέλεγκτη, παρατηρούμε συνεχώς ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και πολυκατοικίες να λειτουργούν υπό αυτό το προνομιακό καθεστώς σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και η Πολιτεία μέσω του αρμόδιου Υπουργείου κωφεύει, μεταφέροντας τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσβλέποντας σε μία συνολική λύση του προβλήματος, για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και όταν αυτή πραγματοποιηθεί και αν μέχρι τότε έχουμε καταφέρει τα νόμιμα καταλύματα να επιβιώσουμε…

Από την άλλη μεγάλες ευθύνες έχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που δεν παίρνει τα ανάλογα μέτρα που πάρθηκαν σε ανταγωνίστριες χώρες του Νότου, με το να θεωρηθούν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης επαγγελματικές στέγες, με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς όλες οι Δημοτικές Αρχές της Π.Ε. Ιωαννίνων, ενώ επίσημα ως Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων τους θέσαμε με επίσημη επιστολή το θέμα, κανένας δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει…