image description

Δηλώσεις για τη δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Πωγωνίου και Κόνιτσας, αλλά και των άλλων για τους οποίους έχει ληφθεί απόφαση σύναψης προγραμματικής σύμβασης έκαναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που είχε προηγηθεί για πολιτιστική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι δύο αυτοδιοικητικοί οργανισμοί.

Ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Για τους ΣΜΑ κάναμε πολλές συζητήσεις και έχουμε υπογράψει σύμβαση  με τον ανάδοχο για την εξάμηνη  δοκιμαστική τους λειτουργία και γνωρίζουνε ότι είναι  έργο  ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και πρέπει να κλείσει,   δεν  βλέπω ενδιαφέρον. Από τον περασμένο Μάιο έστειλα επιστολή στο ΦΟΔΣΑ,  δεν υπήρξε ανταπόκριση για να τα δουλέψουμε.

Έτσι ξεκινήσαμε τη διαδικασία με τους δήμους, ώστε να κατεβάσουμε το κόστος λειτουργίας. Έφτασε η Περιφέρεια που  θέλει να αποδεσμευτεί μετά   την εξάμηνη λειτουργία, και να παραδώσει τους ΣΜΑ στο ΦΟΔΣΑ, να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα αυτοκίνητα και θα αναλάβει και το κόστος των καυσίμων, γιατί  το έργο πρέπει να κλείσει και να κλείσει επιτυχώς.

Ο ΦΟΔΣΑ έχει αναλάβει να κατασκευάσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Πρέβεζας και αυτό δεν  έχει γίνει. Δεν  έχουμε το δικαίωμα να συζητάμε για τη συζήτηση, αλλά πρέπει άμεσα να έχουμε λύσεις. Έτσι έχουν έρθει οι δήμαρχοι για να προχωρήσουμε στη δοκιμαστική λειτουργία. Από κει και πέρα θα  πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς προτείναμε στο ΦΟΔΣΑ να συμμετάσχει στην προγραμματική σύμβαση, αλλά δεν θέλησε να συμμετάσχει.

 Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων. Καψάλης, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

Θέλω να πιστεύω ότι όλα τα ζητήματα λύνονται μέσα από καλή συνεργασία, όλων των Δήμων, του ΦΟΔΣΑ αλλά και με την Περιφέρεια,  η οποία έχει  συντελέσει  στα μέγιστα μέχρι σήμερα.

Δεν αρκεί να λέμε   ευχαριστούμε μέχρι σήμερα αυτό που έκανε η Περιφέρεια, έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα πρέπει οι δύο βαθμοί να συνεργαστούν και να βγάλουν το αποτέλεσμα που θα είναι προς όφελος των πολιτών.

Δεν διανοείται σήμερα, με μηδενικό το κόστος λειτουργίας, να καλύπτεται όλο από την περιφέρεια, να λέμε ότι δεν θέλουμε και ότι θα αναλάβουμε με δικές μας πρωτοβουλίες.

Δεν λύνονται τα ζητήματα με αυτόν τον τρόπο. Θέλω να πιστεύω ότι η Περιφέρεια που μέχρι σήμερα τα έχει καταφέρει ώστε η Ήπειρος να ήταν πρώτη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και τη συμμετοχή τη δική μας, δυστυχώς να χάνουμε αυτό το προνόμιο από άλλες περιοχές γιατί έχουμε σπαζοκεφαλιές και στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε κάτι άλλα πράγματα που ειπώθηκαν και στη γενική συνέλευση του ΦΟΔΣΑ. Θα πρέπει να συνεργαστούμε, μπορούμε, ο στόχος είναι κοινός είναι δεδομένο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα του Πρώτου Βαθμού Αυτοδιοίκησης, δεν θα μπούμε σε αυτούς τους εγωισμούς. Πρέπει να συνεργαστούμε, ώστε  να γίνει η διαχείριση μέσα από τους  ΣΜΑ και φυσικά όπως είπε και ο Περιφερειάρχης συν τω χρόνω θα αποδεσμευτεί η Περιφέρεια και θα μεταβιβαστεί στον Πρώτο βαθμό (αυτοδιοίκησης). Αλλά για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερη οικονομική διαχείριση  που είναι προς όφελος των δημοτών επιβάλλεται η συνεργασία, την οποία κάποιοι δεν την θέλουν, προσωπικά ως μέση φωνή το έχω διαμηνύσει.  Δυστυχώς ενώ δεσμεύτηκαν όλοι οι δήμαρχοι να έχουμε συνάντηση με την Περιφέρεια κάποιοι αυτή τη συνάντηση (και δεν ευθύνεται η Περιφέρεια) την «πυρπόλησαν» και δεν έγινε ποτέ».