
Αναμονή τέλος! Μετά από 3 μήνες ανασυγκρότησης, προετοιμασίας και φιλικών η Super League αρχίζει πάλι και οι 14 μονομάχοι ετοιμάζονται για σέντρα. Πρώτο ματς σήμερα (19/8) αυτό ανάμεσα σε Βόλο και Αστέρα Τρίπολης στις 21:30, με το Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα να κλείνει την αυλαία της 1ης αγωνιστικής την Κυριακή το βράδυ στις 22:00.
Τι όμως θα πρέπει να περιμένουν οι φίλοι του ΠΑΣ Γιάννινα; Δυστυχώς ή ευτυχώς η φράση κλισέ «ξεκινάμε για να σωθούμε και όπου μας βγάλει» είναι αυτή που κυριαρχεί και φέτος. Το «δυστυχώς» έχει να κάνει με το ότι σταθερά η διοίκηση Χριστοβασίλη κρατάει τον πήχη στο ίδιο σημείο κάθε χρόνο, είτε πωλώντας ό,τι καλύτερο έχει η ομάδα είτε αποκτώντας παίκτες -όχι αυτό που λέμε «φτασμένους»-, αλλά με προοπτικές να εξελιχθούν.
Υπάρχει όμως και το «ευτυχώς» της ιστορίας! Ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεκινάει ως η δύναμη που την υποτιμούν όλοι, λόγω του πολύ χαμηλού μπάτζετ, αλλά αυτή η δίψα της διάκρισης όλων τον κάνει τελικά ξεχωριστό και τον κατατάσσει στις ευχάριστες εκπλήξεις. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» σχεδόν πάντα έχει να παρουσιάσει μια καινούργια πρόταση σε παίκτες και προπονητές. Με πιο απλά λόγια, στο ερώτημα «ποιος είναι αυτός που πήρε ο ΠΑΣ;», η απάντηση μ’ έναν… μαγικό τρόπο είναι «αυτός που θα θες να αγοράσεις σαν τρελός του χρόνου»…
Η όλη φιλοσοφία, πάντως, δεν παύει να είναι ένα ρίσκο, που αν δεν βγει θα οδηγήσει στην ανυποληψία των μικρότερων κατηγοριών. Και κακά τα ψέματα, στη Β’ Εθνική οι ομάδες δεν επιβιώνουν, αλλά φυτοζωούν περιμένοντας κάποιον «τρελό» να ρίξει χρήματα σε… πηγάδι, όπως έκανε πέρυσι η Βέροια.
Όσον αφορά το φετινό ρίσκο, φαινομενικά μπορεί να έχει και πάλι επιτυχία. Ο Θανάσης Στάικος δείχνει να έχει καλές ποδοσφαιρικές ιδέες και να προτιμάει ένα ποδοσφαιρικό μοντέλο που θα είναι πιο ελκυστικό στο μάτι του φιλάθλου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνοδευτεί αμέσως με αποτελέσματα. Αυτά τα δίνει πολύ πιο εύκολα η άμυνα, όπως απέδειξε η θητεία Μεταξά.
Θυμηθείτε, άλλωστε, την περίοδο Γιαννίκη, που ναι μεν ο ΠΑΣ έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά για να αρχίσει να παίρνει αποτελέσματα πιάσαμε… Φεβρουάριο, με τη μεταγραφή Λοντίγκιν τότε να προσθέτει το.. αλατοπίπερο που έλειπε.
Επομένως, γι’ αρχή ο ΠΑΣ ποντάρει σε μια καλή εικόνα και από εκεί και πέρα όσο πιο γρήγορα έρθουν οι εντός έδρας νίκες (και γιατί όχι και οι εκτός;) τόσο πιο γρήγορα η ψυχολογία των παικτών θα εκτοξευτεί και ενδεχομένως να τους βάλει σε τροχιά εξάδας. Διαφορετικά, η περίοδος θα χαρακτηριστεί «μεταβατική» και της «υπομονής», μέχρι να φτιαχτεί και πάλι ένας κορμός ικανός να οδηγήσει με ασφάλεια τον ΠΑΣ Γιάννινα στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Το μεταγραφικό «ταμείο»
Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού ήταν μία από τις πιο έντονες επί προεδρίας Χριστοβασίλη. Έφυγαν παίκτες με προσωπικότητα όπως οι Λοντίγκιν, Πίρσμαν και Κάργας, παίκτες με ταλέντο όπως οι Περέα και Σάλιακας, αλλά και παίκτες «εργαλεία» όπως οι Γκαρντάβσκι, Ντομίνγκεθ και Στάνκο. Αποχώρησαν επίσης οι Μίνα, Σνάιντερ, Σιόντης, Οικονομόπουλος, Μπρένερ και Καραγιάννης.
Στον αντίποδα, ήρθαν δύο παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά, όπως οι Μπιλμπάο και Σόρια, που σε συνδυασμό με την ποιότητα του Ριένστρα και την επιστροφή στην ενεργό δράση του Κόντε, θα είναι λογικά οι παίκτες που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος της επίτευξης του όποιου στόχου προκύψει στη διάρκεια του πρωταθλήματος.
Από εκεί και πέρα ο ΠΑΣ πόνταρε στο ταλέντο και την εξέλιξη και απέκτησε με δανεισμό τους Μπαγκαλιάνη και Τζίμα, με ελεύθερη μεταγραφή τους Πριόρ, Ροσέρο, Κιάκο, Φοφανά, Σταματελόπουλο, Τσάβο και επέστρεψαν οι Παμλίδης, Λέο και τέλος ο Πήλιος μετά από δανεισμό στον Ηρακλή.
Καμιά μεταγραφούλα ακόμα;
Όποιος θυμάται να ξεκινάει πρωτάθλημα ο ΠΑΣ Γιάννινα και να μην ακολουθείται από την επωδό “αν είχαμε πάρει κι έναν…” βάλτε στα αποσιωπητικά στόπερ, τερματοφύλακα, δεκάρι, σέντερ φορ, βάλτε ό,τι τραβάει η ψυχή σας δηλαδή, μάλλον δεν θα θυμάται καλά. Πάντα θα υπάρχει χώρος για έναν ή δύο καλούς παίκτες. Εξαίρεση, λοιπόν, δεν είναι ούτε η φετινή χρονιά. Ένας αριστεροπόδαρος στόπερ έτοιμος για ενδεκάδα θα ήταν μια καλή λύση, όπως και η επιστροφή Ντομίνγκεθ δεν θα μας χάλαγε καθόλου. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι θέμα προέδρου αν μπορεί να κάνει κάτι που πρώτα θα βοηθήσει ο παίκτης που θα έρθει την ομάδα και όχι πρώτα η ομάδα τον παίκτη μέχρι να βρει τον εαυτό του, γιατί τέτοιους παίκτες έχουμε…
Το σύστημα του Στάικου
Σταθερά και απαρέγκλιτα ο Θανάσης Στάικος χρησιμοποίησε το 4-3-3 ως αγαπημένο του σύστημα ως τώρα και αυτό δοκίμασε σε όλα τα φιλικά. Στα χαφ η ομάδα παίζει μ’ ένα εξάρι που μένει κοντά στα στόπερ και δύο οχτάρια που ανεβαίνουν πιο ψηλά στο γήπεδο. Κάποιες φορές, όταν η ομάδα αμύνεται, το σύστημα μοιάζει και με 4-1-4-1, αφού οι ακραίοι επιθετικοί γυρίζουν για να δίνουν βοήθειες στα μπακ.
Του αρέσει η ομάδα να έχει κατοχή μπάλας και να δημιουργεί, χωρίς όμως υπερβολές στο «τσούκου-τσούκου» παιχνίδι. Δεν είναι δηλαδή «φαν» του να πηγαίνει η μπάλα μπρος πίσω και παράλληλα, μόνο και μόνο για να λέμε ότι κάνουμε κατοχή, αλλά θέλει η μπάλα να κυκλοφορεί πολύ γρήγορα, ει δυνατόν με μία πάσα, και να παίζεται το παιχνίδι προς το μισό του αντιπάλου. Ζητάει τα περιφερειακά σουτ και το καλό είναι ότι οι Μπιλμπάο και Σόρια δείχνουν να έχουν καλά μακρινά σουτ.
Γενικά ο κ. Στάικος προς το παρόν υιοθετεί το επιθετικό στυλ. Και επειδή το πιστεύει, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να αποδώσει, έστω κι αν κάποιες φορές η ομάδα θα δέχεται αυτό που λέμε «φτηνά γκολ». Άλλωστε, κάπως έτσι «στράβωναν» τα παιχνίδια και στον Γιαννίκη, αλλά εκείνος επέμεινε στη δουλειά του, η εικόνα τον βοηθούσε να πιστεύει ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος και τελικά πέτυχε.
Είναι εφικτή και πάλι η εξάδα;
Στο παραπάνω ερώτημα η απάντηση είναι ότι σ’ αυτό το ελληνικό πρωτάθλημα όλα γίνονται. Μία ομάδα με καλά αποδυτήρια, καλή ψυχολογία, καλή φυσική κατάσταση, καλό πλάνο και πίστη σ’ αυτό, κάλλιστα μπορεί να πετύχει. Σαφώς, όμως, ο ΠΑΣ δεν ξεκινάει ως φαβορί να επαναλάβει την περσινή πορεία. Από τη στιγμή που μιλάμε για καινούργιο σχεδόν ρόστερ και άπειρο προπονητή στην κατηγορία, ο ρεαλιστικός στόχος είναι μία θέση στη δεκάδα. Όμως στον ΠΑΣ Γιάννινα δεν προδικάζεις ποτέ και τίποτα. Δεν ξέρεις από πού θα ξεπεταχτεί ο «παικταράς της χρονιάς».
Ας αφήσουμε, λοιπόν, την ομάδα να «μιλήσει» στο γήπεδο, ας στηρίξουμε και τη φετινή προσπάθεια και ας ευχηθούμε για τη νέα Super League «καλή μας απόλαυση»!