
Αν και οι συγκρίσεις μ’ ένα πολύ πετυχημένο μοντέλο δεν ωφελούν το μοντέλο που φτιάχνεται από την αρχή με σκληρή δουλειά, εν τούτοις έχει κάποιο ενδιαφέρον να συγκριθεί το πέρυσι με το φέτος στον ΠΑΣ Γιάννινα, σε επίπεδο αριθμών πάντα, για να δούμε αν η φετινή ομάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Καταρχάς σε επίπεδο βαθμών ο ΠΑΣ φέτος έχει συγκεντρώσει 4 βαθμούς, ενώ πέρυσι την 5η αγωνιστική είχε 9 και “έτρεχε” αήττητο σερί 5 αγώνων. Αυτό και μόνο αλλάζει την ψυχολογία κόσμου και ομάδας, αλλά αν κάνουμε την αναγωγή του ως τώρα προγράμματος με τα αντίστοιχα περσινά ματς, τότε θα δούμε ότι πέρυσι ο ΠΑΣ είχε 6 βαθμούς στα ίδια με φέτος παιχνίδια. Είχε νικήσει εντός τη Λαμία και τον τότε «νεοφώτιστο» Ιωνικό και έχασε εκτός από Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό.
Από εκεί και πέρα, θα παρατηρήσει κανείς ότι ο φετινός ΠΑΣ Γιάννινα είναι οριακά ή αισθητά πιο βελτιωμένος σε στατιστικές που έχουν να κάνουν με λάθη και φάουλ, αλλά και στη δημιουργία φάσεων, όπου είναι πολύ πιο παραγωγικός.
Όσον αφορά τα ατομικά στατιστικά, ακόμα δεν ξεχωρίζουν αισθητά παίκτες.
Συνολικά αγωνίστηκαν μέχρι τώρα 20 ποδοσφαιριστές, όσοι είχαν αγωνιστεί δηλαδή και πέρυσι ως την 5η αγωνιστική, μόνο που τώρα η “μοιρασιά χρόνου” είναι μεγαλύτερη.
Οι παίκτες που δεν έχασαν ούτε λεπτό από τα 481 που αγωνίστηκε η ομάδα, είναι ο Εραμούσπε, ο Σόρια και ο Καραχάλιος. Μόλις τρεις δηλαδή είναι οι αναντικατάστατοι, ενώ πέρυσι ήταν οι Λοντίγκιν, Σάλιακας, Κάργας, Ντομίνγκεθ και Πίρσμαν.
Να δούμε κάποια ομαδικά στατιστικά
-Στην κατηγορία εύστοχα γεμίσματα ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι 2η καλύτερη ομάδα πίσω από τον Βόλο με μέσο όρο 0,3735 (31/83).
-Στις επεμβάσεις είναι 3ος με 87. Τις περισσότερες έχουν ο Παναιτωλικός και ο Βόλος που έχουν από 115.
-Στην παραχώρηση φάουλ ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η 3η ομάδα με τα λιγότερα φάουλ, έχοντας παραχωρήσει 61. Τα λιγότερα έχουν ο Ατρόμητος με 52 και ο Άρης με 58.
-Αντίστοιχα ο ΠΑΣ είναι ομάδα που κερδίζει αρκετά φάουλ, έχοντας πάρει μέχρι τώρα 78. Τα πιο πολλά κερδισμένα φάουλ έχει ο Παναθηναϊκός με 82 και ακολουθεί ο Άρης με 80.
-Οι επιδόσεις αυτές στα φάουλ φέρουν τον ΠΑΣ 3η ομάδα με τις λιγότερες κίτρινες κάρτες, 7 ως τώρα. Μόλις 5 για τους παίκτες του Ολυμπιακού και 6 για τους παίκτες του Παναθηναϊκού.
-Στα λάθη είναι 4η χειρότερη ομάδα έχοντας κάνει 221. Στην πρώτη τριάδα λαθών είναι Λεβαδειακός, Ιωνικός και ΠΑΟΚ.
-Στις αποκρούσεις ο ΠΑΣ είναι 5ος με 19.
-Στις ασίστ με χαμένο γκολ ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι 5ος με 3 τέτοιες χαμένες ευκαιρίες. Επίσης είναι 5ος στις χαμένες ευκαιρίες με 4.
Τέλος, στη δημιουργία τελικών προσπαθειών ο ΠΑΣ είναι 8ος με 45 τελικές. Πέρυσι στις 5 πρώτες αγωνιστικές είχε κάνει 37 και ήταν 13ος.
Και στις επιθετικές πάσες είναι επίσης 8ος με 201, όταν πέρυσι ήταν 7ος με 234.
Οι κατηγορίες στις οποίες πέρυσι ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε ξεχωρίσει στο ξεκίνημα ήταν: 1η ομάδα στις «ασίστ με χαμένο γκολ», δεύτερη ομάδα σε «αποκρούσεις», 3η σε «κλεψίματα», 3η με τα «περισσότερα λάθη».
Ας δούμε τώρα και ορισμένα ατομικά στατιστικά των παικτών που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον:
–Τέταρτος σε εύστοχα γεμίσματα είναι ο Κάρλες Σόρια με 11/31. Πέρυσι πρώτος ήταν στο πρωτάθλημα ο Μανώλης Σάλιακας με 19/46.
-Ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στον ΠΑΣ Γιάννινα και 9ος στο πρωτάθλημα είναι ο Ροσέρο που έχει κάνει 10 τελικές.
-Πρώτος πασέρ και 16ος στο πρωτάθλημα σε προωθητικές πάσες είναι ο Ίκερ Μπιλμπάο με 28 και ακριβώς πίσω του είναι ο Κιάκος με 27.
-Πρώτος σε λάθη από πλευράς ΠΑΣ Γιάννινα και 15ος στο πρωτάθλημα είναι ο Κιάκος με 23.
-Στις αποκρούσεις πρώτος του ΠΑΣ και 9ος του πρωταθλήματος είναι ο Σούλης με 10.
-Στα κλεψίματα πρώτος στον ΠΑΣ και 17ος στο πρωτάθλημα είναι ο Κιάκος με 17.
-Στις επεμβάσεις πρώτος από πλευράς ΠΑΣ Γιάννινα και 12ος στο πρωτάθλημα είναι ο Παντελάκης με 18.
-Τα περισσότερα φάουλ τα έχει κάνει στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Σόρια, συνολικά 9 και είναι 21ος παίκτης στο πρωτάθλημα.
-Στα κερδισμένα φάουλ ο Παμλίδης είναι 4ος στη σχετική κατηγορία σε όλο το πρωτάθλημα έχοντας κερδίσει 13, όσα και οι Ντουάρτες, Τιλίκα και Κουέν. Πολλά κερδισμένα φάουλ αναλογικά και με τον χρόνο που παίζει έχει ο Τζίμας που έχει φτάσει τα 9 κερδισμένα φάουλ.
Συγκρίνοντας με κάποια περσινά ατομικά στατιστικά σημειώνουμε ότι ο ΠΑΣ είχε τους δύο πρώτους παίκτες σε λάθη στο πρωτάθλημα, τους Πίρσμαν και Περέα, ενώ ο φετινός παίκτης με τα περισσότερα λάθη είναι ο Μπιλμπάο που είναι 15ος.
Στα φάουλ ο Περέα πέρυσι ήταν δεύτερος σε παραχώρηση φάουλ, φέτος η ομάδα κάνει πολύ λιγότερα φάουλ και ο Σόρια είναι 21ος στο πρωτάθλημα.
Στις τελικές ο Περέα ήταν πέρυσι στις 8 και δεν είχε σκοράρει ακόμα, με τον Ροσέρο φέτος να έχει φτάσει τις 10 και να έχει πετύχει 1 γκολ.
Συμπέρασμα; Οι συγκρίσεις επί ανόμοιων πραγμάτων δεν βγάζουν ξεκάθαρα συμπεράσματα, αλλά αν συνυπολογίσουμε με τι έμψυχο υλικό και ομοιογένεια ξεκινούσε πέρυσι ο ΠΑΣ Γιάννινα και πως ξεκίνησε φέτος, τότε τα νούμερα οδηγούν στην αίσθηση ότι αν η ομάδα βρει τους απαιτούμενους βαθμούς στην επερχόμενη πεντάδα αγώνων και διώξει το βαθμολογικό άγχος, έχει προοπτικές εξέλιξης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επιμένουμε ότι η σύγκριση με την περσινή ομάδα για τις αντίστοιχες πρώτες 5 αγωνιστικές ενδεχομένως να μη λέει απολύτως τίποτα, γιατί το ποδόσφαιρο είναι και θέμα ψυχολογίας και το περσινό αήττητο σερί των πρώτων 5 αγώνων που “έτρεξε” ο ΠΑΣ τού έδωσε διαφορετική δυναμική για τη συνέχεια.