Διακοπή του πρωταθλήματος και ευκαιρία για τις 14 ομάδες της Superleague για μια νέα , έστω και μικρή , προετοιμασία εφόσον  οι περισσότερες, όπως και ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, είναι ακόμη υπό… κατασκευή και δύσκολα μπορεί να ειπωθεί ότι κάποια ομάδα είναι καθ’ όλα έτοιμη.

Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στους πρώτους αγώνες δεν έδειξε κάτι που μπορεί να σχολιασθεί θετικά.  Μη έχοντας ουσιαστικά καμιά σχέση με τις ομάδες που παρουσίασε την προηγούμενη τριετία,  φαίνεται να είναι μέρος ενός «στοιχήματος» σχετικό με το αν θα πετύχει ή όχι, που ενέχει τεράστιο ρίσκο. Ακόμη είναι αδύνατο να αντιληφθεί κάποιος τις δυνατότητες της ομάδας,  αλλά δείχνει ότι η περσινή πορεία δεν θα επαναληφθεί.

Η έλλειψη ατομικής ποιότητας στο μεσοεπιθετικό κομμάτι είναι εμφανής,  ενώ ο Στάικος καλείται, χωρίς να έχει βρει από την προηγούμενη χρονιά, κάποιον  αξιόπιστο κορμό,  να χτίσει στην κυριολεξία τα πάντα από την αρχή. Η ατυχία του δε,  είναι ότι σε αυτή του την προσπάθεια, μετά τον τραυματισμό του Κόντε,  δεν έχει κάποια αποδεδειγμένα σημαντική προσωπικότητα,  ώστε να βοηθηθεί απ’ αυτή και ουσιαστικά πρέπει να περιμένει μήπως και αναδειχθεί… αλλά αυτό θέλει τον χρόνο του.

Ο κόουτς, πέραν των αγωνιστικών θεμάτων,  καλείται και να καλλιεργήσει  στην ομάδα την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να διακριθεί και πως δεν είναι , αγωνιστικά τουλάχιστον, ο φτωχός συγγενής του πρωταθλήματος, αλλά υπολογίσιμος αντίπαλος που η διάκριση είναι στόχος και η παραμονή απλά δεδομένο γι’ αυτή. Αυτό τις προηγούμενες χρονιές είχε επιτευχθεί.

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι το έργο του προπονητή είναι δύσκολο, λόγω της δημιουργίας, ουσιαστικά από το μηδέν,  νέας ομάδας,  αλλά και πρωτόγνωρων γι’ αυτόν συνθηκών και προκλήσεων, όμως, από την στιγμή που δέχθηκε να αναλάβει σημαίνει ότι πιστεύει πως  ήταν έτοιμος  γι’ αυτό. Γνωρίζει πολύ καλά που ήρθε και τα δεδομένα.

Εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από πλευράς διοίκησης υπάρχει, αλίμονο αν δεν υπήρχε,  όπως και στήριξη από τον κόσμο,  αλλά σε αυτό το επίπεδο τα αποτελέσματα είναι αυτά που κρίνουν και τα χρονικά περιθώρια.

Ουσιαστικά η ομάδα στηρίζεται σε τρείς παίκτες-κλειδιά, τους Εραμούσμπε, Καραχάλιο  και   Ροσέρο που σε περίπτωση απουσίας, για οποιονδήποτε λόγο,  ενός από αυτούς, πόσο μάλλον και των τριών,  το κενό τους δεν δείχνει να μπορεί να το καλύψει κανείς από τους υπάρχοντες. Τουλάχιστον στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σίγουρα, για τις μέχρι σήμερα εμφανίσεις,  υπάρχει το άλλοθι της νεοσύστατης ομάδας, αλλά αυτό πλέον τελειώνει με την ολοκλήρωση των πρώτων πέντε αγωνιστικών,  όπου οι δυνατοί αγώνες που έδωσε θα πρέπει να έχουν προσφέρει σημαντικές εμπειρίες και γνώση σε όλους για τη σωστή διαχείριση στην συνέχεια.

Στον αγώνα με τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ο ΠΑΣ δίκαια έχασε , από μια ομάδα που δεδομένα δεν παίζει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, ούτε βέβαια και το καλύτερο, αλλά είναι σοβαρή,  πειθαρχημένη, παραγωγική   και γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται στην πρώτη θέση

Ο επόμενος αγώνας είναι με τον Παναιτωλικό, μια ομάδα καλοδουλεμένη  με καλούς ποδοσφαιριστές και θεωρητικά τουλάχιστον με τους ίδιους στόχους.  Ουσιαστικά είναι η αρχή των αγωνιστικών υποχρεώσεων που ο ΠΑΣ θα πρέπει να δείξει την ετοιμότητα του να ανταπεξέλθει με επιτυχία και να φανούν τα αποτελέσματα της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι τώρα.

Στο εξής,  οι όποιες απώλειες βαθμών θα είναι σημαντικές και το κυριότερο δεν μπορεί να υπάρχει άλλο πιστωτικό χρονικό περιθώριο για τη δημιουργία αξιόπιστης ομάδας.

Από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος…

Ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής μόνο ομάδα δεν έχει δείξει ότι είναι. Εξαιρετικής ποιότητάς ρόστερ, αλλά σαν σύνολο δεν πείθει και η αλλαγή προπονητή στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή  με την επιστροφή του Μίτσελ φαντάζει σαν σωτηρία. Το -7 όμως είναι σημαντική απώλεια.

Ο Παναθηναϊκός είναι αυτό που δεν ήταν πέρσι. Ομάδα με αρχή, μέση τέλος και έναν προπονητή  που έχει καταφέρει να μάθει στους παίκτες του τι θέλει από αυτούς μέσα στο γήπεδο και να το εφαρμόζουν.

Η ΑΕΚ, με σαφώς ποιοτικότερο ρόστερ, από το περσινό, αλλά χωρίς ακόμη να πείθει σαν ομάδα,  με έναν προπονητή που δεν δείχνει ότι θα μακροημερεύσει μιας και φαίνεται ότι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην Ελληνική πραγματικότητα.

Ο ΠΑΟΚ δεν πείθει ότι μπορεί να διεκδικήσει πρωτάθλημα μιας και o Λουτσέσκου από μόνος του δεν αρκεί,  ενώ πρωταθλητισμό χωρίς το εύκολο γκολ δεν κάνεις κι αυτό δεν το έχει.

Ο ΑΡΗΣ με το καλύτερο ίσως ρόστερ της τελευταίας δεκαετίας δείχνει ότι θα απασχολήσει σοβαρά το πρωτάθλημα, αλλά ακόμη δεν έχει αποκτήσει την απαραίτητη ισορροπία σαν ομάδα, κάτι που τον ακολουθεί από πέρσι. Ερωτηματικό μεγάλο η προετοιμασία με Μπούργος.

Ο ΟΦΗ απογοητεύει με τις εμφανίσεις του, αλλά είναι ο ΟΦΗ και δύσκολα θα μπει στο «παιχνίδι» του υποβιβασμού. Προς το παρόν δεν πείθει για κάτι καλό. Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ σαφώς πιο βελτιωμένος από πέρσι και με καλό προπονητή δείχνει ότι θα διεκδικήσει εξάδα.

Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ξεκίνησε άσχημα και σε σχέση με πέρσι δεν έχει την ίδια «σπιρτάδα» και εμπιστοσύνη, ενώ ο προπονητής είναι… με το ένα πόδι εκτός. Δεν φαίνεται ότι θα έχει την ίδια άνεση παραμονής που είχε την προηγούμενη σεζόν.

Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και μεγάλο βάθος πάγκου, που όμως αυτό δεν είναι και απαραίτητα καλό, μιας και οι γκρίνιες είναι εύκολο να υπάρξουν. Ο Μεταξάς φαίνεται να προσπαθεί να αλλάξει όλη την νοοτροπία και φιλοσοφία της ομάδας αλλά το θέμα είναι κατά πόσο θα αφεθεί και θα βοηθηθεί γι’ αυτό. Το ξεκίνημα δεν ήταν και το καλύτερο, αλλά κάθε χρόνο έτσι ξεκινά και στο τέλος διεκδικεί εξάδα. Το ίδιο θα γίνει και φέτος. Η ποιότητα του εγγυάται γι’ αυτό.

Ο ΒΟΛΟΣ είναι μια από τα ίδια με πέρσι και με μεγάλο πλεονέκτημα τον Μπέο που ξέρει καντάρια μπάλα,  οπότε αγωνιστικά η ομάδα δύσκολα θα μπει σε περιπέτειες.

Η ΛΑΜΙΑ  δεν πείθει αλλά και πότε έπεισε; Παρ’ όλα αυτά δείχνει να μπορεί το καλύτερο και το χειρότερο. Απλά θα παλέψει, όπως πάντα, για την σωτηρία

Ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ τέλος για κάποιον ανεξήγητο λόγο άλλαξε τον Ταουσιάνη με έναν προπονητή από τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ που δεν έχει και κάποια σημαντική παρουσία στον χώρο. Ο Ταουσιάνης παρουσίασε μια καλοδουλεμένη ομάδα, που την έβαζε  να παίζει ποδόσφαιρο,  αλλά δεν είχε κι αυτή το γκολ. Πέραν του να παλέψει για την σωτηρία του, πάντως, κι αυτός δεν δείχνει ότι έχει δυνατότητες για κάτι περισσότερο. Είναι ο πέμπτο ς αδύναμος κρίκος του πρωταθλήματος (ΛΑΜΙΑ, ΙΩΝΙΚΟΣ, ΟΦΗ και ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ οι υπόλοιποι)

Υ.Γ. Όση ευθύνη έχει ο Αθανασίου για το λάθος που έκανε και δέχθηκε γκολ , άλλη τόση έχει και ο Τζίμας που άνοιξε ανεπίτρεπτα το τείχος… αλλά αυτά είναι συνηθισμένα στο ποδόσφαιρο και δεν αποτελούν κανένα κριτήριο.