Μια μεγάλη αποκάλυψη σε ότι αφορά στα 301 ερασιτεχνικά σωματεία απ’ όλη την χώρα, που έχουν κάνει την αίτηση τους για να εγγραφούν στο Μητρώο, αλλά δεν το έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA.

Όπως είπε τα σωματεία αυτά, δεν θα έχουν τις κυρώσεις ή περιορισμούς, που θα έχουν εκείνα που δεν γράφτηκαν στο Μητρώο.

Δηλαδή, θα μπορέσουν να αγωνιστούν κανονικά, στα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, αλλά να κάνουν χρήση και των κρατικών εγκαταστάσεων, με ειδική τροπολογία, που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εξέλιξη αυτή, αναμένεται να παίξει το ρόλο της στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, στις 30 Σεπτεμβρίου, στην οποία έχει τεθεί ευθέως το θέμα της αναστολής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, σε όλη τη χώρα.

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το 84% των σωματείων στην Επικράτεια, έχει εγγραφεί στο Μητρώο.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 301 σωματεία που έχουν κάνει αίτηση εγγραφής, αλλα αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, το ποσοστό των σωματείων που θα μπορούν να αγωνιστούν κανονικά, θα ξεπεράσει το 90% (πάντα με βάση τα στοιχεία της ΓΓΑ).

Ο Λευτέρης Αυγενάκης προέτρεψε τα σωματεία που δεν έχουν κάνει αίτηση στο Μητρώο, να σπεύσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, που λήγει η προθεσμία, ώστε να μην αποκλειστούν απο τα πρωταθλήματα που μετέχουν.

Η πολιτεία θα δείξει επιείκεια στις περιπτώσεις των σωματείων που έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια συγκρότησης των φακέλων ένταξης στο ηλεκτρονικό μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, έστω και αν δεν είναι απολύτως έτοιμοι στο πέρας της προθεσμίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός των Σπορ.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν σωματεία που καθυστέρησαν. Παρ’ όλα αυτά, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να καταθέσουν το αίτημά τους με όποια δικαιολογητικά έχουν συγκεντρώσει για να βρεθεί λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Ενώ, ανέφερε ακόμη, ότι σχεδιάζεται και μια “ελάφρυνση” για τις ομάδες απο μικρές νησιωτικές περιοχές, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΑ,  στην Κρήτη τα ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία είναι 177. Τα νόμιμα και εγγεγραμμένα στο Μητρώο είναι 93, ενώ την ίδια ώρα 19 αιτήσεις σωματείων, βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης.

Σε επίπεδο χώρας, ο αριθμός των ποδοσφαιρικών σωματείων που έχουν καταθέσει αίτημα ένταξης και βρίσκονται σε στάδιο εξέτασης είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού 301.

Ακόμη, τα  ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία, σύμφωνα πάντα με την ΓΓΑ, είναι 2581. Απο αυτά στο Μητρώο έχουν εγγραφεί τα 1868, δηλαδή το 84%.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης εξαπέλυσε βολές κατά της διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο,  ότι καλλιεργεί τεχνητό αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Αθλητισμού, με φόντο τις αντιδράσεις από την ΕΠΟ για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων δήλωσε πως «οι όποιες αντιδράσεις για το αθλητικό μητρώο, είναι από ένα πολύ μικρό μέρος ποδοσφαιρικών παραγόντων, οι οποίοι είχαν μάθει να χτίζουν πάνω σε κατασκευασμένες εικόνες. Δεν μας ενδιαφέρει, ούτε ο εγωισμός, ούτε τα απωθημένα του καθενός. Μας ενδιαφέρει να μπει τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ο κ. Μπαλτάκος προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα τεχνητό αδιέξοδο. Ξέρουμε την πορεία του. Προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και να εκφράσει κάποια απωθημένα. Ασυναρτησίες και αοριστολογίες σε ένα εμένα δεν περνάνε. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τα αθλητικά Σωματεία για να ενταχθούν στο Αθλητικό Μητρώο».