image description

Η 11η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΟΥΝΟΥ με σκοπό να αναδειχθεί ο ζωτικός ρόλος που διαδραματίζουν τα βουνά στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και γενικότερα στη βιοποικιλότητα και να ενεργοποιηθεί η διεθνής κοινότητα και όλοι μας για την προστασία τους. Τα βουνά σε παγκόσμια κλίμακα καλύπτουν το 1/5 της ξηράς της γης και παρέχουν ζωή τουλάχιστον στο 1/10 του πληθυσμού της γης.

Το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ, ένα από τα 177 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, γιόρτασε φέτος (2022) την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΟΥΝΟΥ με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Συγκεκριμένα έλαβε χώρα ειδική αποστολή στην Δρακόλιμνη Τύμφης, αποτελούμενη από ερευνητές, εθελοντές και τον συντονιστή του Γεωπάρκου, με σκοπό τη συλλογή των  δεδομένων που κατέγραψαν ο υποβρύχιος και ο μετεωρολογικός σταθμός, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στη Δρακόλιμνη από την εθελοντική ερευνητική ομάδα  «Λιμνάδες» (LiMnADs Project), σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δύο μήνες νωρίτερα, στις 6 Οκτωβρίου (ημέρα που συμπίπτει με την Παγκόσμια ημέρα Γεωποικιλότητας).

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκε για πρώτη φορά μία ευρεία γκάμα δεδομένων σχετικά με την -άγνωστη έως τώρα- υδρολογία της Δρακόλιμνης Τύμφης και των μετεωρολογικών συνθηκών στον περίγυρό της και έγινε η συντήρηση του εξοπλισμού ώστε οι καταγραφές να συνεχιστούν και τον υπόλοιπο χειμώνα.

Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του σπάνιου οικοσυστήματος  της Δρακόλιμνης και να διαπιστωθεί εάν και με ποιον τρόπο αυτό επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες που προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες ή από άλλες αιτίες που ενδεχομένως σχετίζονται με παγκόσμια φαινόμενα και αλλαγές (π.χ. κλιματική κρίση).

Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου είναι ένα κατ εξοχήν ορεινό Γεωπάρκο αφού, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει δύο από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας: τον Σμόλικα (υψ. 2.637μ.) και την Τύμφη (υψ. 2497μ.), δηλαδή το δεύτερο και το έκτο αντίστοιχα ψηλότερο βουνό της χώρας. Στην υποαλπική ζώνη των βουνών αυτών, πάνω από τα 2.000 μ. υψόμετρο, βρίσκονται οι δύο Δρακόλιμνες, ιδιαίτερα και απομονωμένα μικρο-οικοσυστήματα με μεγάλη οικολογική αξία, που οι τοπικές κοινωνίες τις έχουν συνδέσει με γοητευτικούς μύθους. Οι δυο Δρακόλιμνες είναι χαρακτηρισμένες ως Γεώτοποι του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών- πεζοπόρων κάθε έτος.