Το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ ΕΠΟ και Δήμων για την ύπαρξη απινιδωτών στα γήπεδα συνεχίζεται. Μετά την απάντηση της ΚΕΔΕ ότι ο Νόμος προβλέπει ως υπεύθυνους τους χρήστες των γηπέδων, η ΕΠΟ επανήλθε και τονίζει ότι ο Νόμος δεν ορίζει υπεύθυνους τους χρήστες των γηπέδων, αλλά εκείνους που αδειοδοτούν τα γήπεδα και είναι υπεύθυνοι να τηρούνται οι όροι χρήσης.

Και φυσικά, μέχρι το μπαλάκι να φύγει για την… κερκίδα, το ερασιτεχνικό θα μείνει στον “πάγο”…, αφού η ΕΠΟ επιτρέπει πλέον τη διεξαγωγή αγώνων μόνο σε όσα γήπεδα έχουν τη δυνατότητα για απινιδωτή.

Η απάντηση της ΕΠΟ:

Σε σχέση με την πρόσφατη ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων, από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώνονται τα εξής.

Η ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την αδειοδότηση των αθλητικών υποδομών (ΚΥΑ) ορίζει με σαφήνεια τις προδιαγραφές των γηπέδων και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους για να λάβουν άδεια τέλεσης αγώνων. Στο άρθρο 12 παράγραφος 2 της ΚΥΑ αναφέρεται ότι «θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ύπαρξη φορητού απινιδωτή κατά τη διάρκεια των αγώνων», όρος που σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται στους χρήστες των γηπέδων, αφού σε κανένα σημείο της σχετικής νομοθεσίας (ΚΥΑ) δεν ορίζονται υποχρεώσεις των χρηστών των γηπέδων, παρά μόνο οι υποχρεώσεις των αρμόδιων τήρησης των όρων αδειοδότησης των γηπέδων και του λοιπού υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Η απόδοση λοιπόν του όρου «εξασφαλίζεται» στους χρήστες των γηπέδων είναι παντελώς αυθαίρετη. Σύμφωνα, άλλωστε, με το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος το Kράτος είναι εκείνο που μεριμνά για την υγεία των πολιτών.