image description

Το καλό με τις ισοπαλίες που έπαιρνε ο ΠΑΣ Γιάννινα το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι «τσούκου-τσούκου» έφτιαχνε μία μικρή διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του και παράλληλα διατηρούσε την αυτοπεποίθησή του. Το κακό είναι ότι όση υπομονή χρειάζεται να φτιάξεις διαφορά με τις ισοπαλίες, τόσο γρήγορα μπορεί να εξανεμιστεί, αν οι αντίπαλοι καταφέρουν να πάρουν νίκες, όπως αυτή της Λαμίας, και να φτιάξουν τη δική τους ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, μεταφέροντας το άγχος σ’ εσένα.

Με την ήττα που έκανε από τον Βόλο, ο ΠΑΣ Γιάννινα ξαναμπαίνει σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι λίγο πριν τα πλέι άουτ και πρέπει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση με ψυχραιμία, γιατί η επόμενη αγωνιστική ίσως και να φέρει περαιτέρω μείωση της διαφοράς. Ο ΠΑΣ θα πάει αποδεκατισμένος να παίξει μ’ έναν Άρη που δεν έχει περιθώριο άλλης απώλειας και οι άλλοι τρεις θα έχουν πιο βατά παιχνίδια. Ο ουραγός Λεβαδειακός θα υποδεχτεί τον ΟΦΗ, ο Ιωνικός τον Αστέρα Τρίπολης και η Λαμία θα πάει στο Αγρίνιο να αντιμετωπίσει τον Παναιτωλικό. Και θυμίζουμε ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει αυτή τη στιγμή 7 βαθμούς διαφορά από την Λαμία, 8 από τον Ιωνικό και 9 από τον Λεβαδειακό και μαζί με αυτούς τους τρεις θα είναι οι ομάδες που θα παίξουν στα πλέι άουτ 3 ματς εντός έδρας και 4 εκτός.

Υπάρχει, βέβαια σενάριο να τερματίσει 10ος ο ΠΑΣ και να παίξει 4 ματς εντός έδρας στα πλέι άουτ, το οποίο προϋποθέτει μόνο νίκη μέσα στο «Κλ. Βικελίδης» και ήττα ή ισοπαλία του Αστέρα Τρίπολης μέσα στη Νεάπολη. Όμως με τις απουσίες των Καραχάλιου, Παντελάκη, Τζίνο, Πήλιου και ίσως και Παμλίδη, το έργο του Θανάση Στάικου στην Θεσσαλονίκη θα είναι τρομερά δύσκολο.

Όσον αφορά την ήττα από τον Βόλο, ήρθε όπως ακριβώς την είχαμε προβλέψει και μέσα από τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές. Σε μία μέρα που ο ΠΑΣ θα είναι καλός, αλλά ο αντίπαλος θα αποδειχτεί πιο αποτελεσματικός. Γιατί όσο καλή και να είναι η εικόνα του ΠΑΣ τους τελευταίους μήνες, δεν είναι έτοιμος να διαχειριστεί παιχνίδια στα οποία πρέπει εκείνος να επιβάλει τον ρυθμό του για 90 λεπτά.

Η ομάδα ξεκάθαρα είχε βολευτεί από τον Δεκέμβριο με τα παιχνίδια χαμηλού επιθετικού ρίσκου. Με τον Βόλο, όμως, παρασύρθηκε από την κάκιστη εικόνα που παρουσίαζε σε όλο το ματς και έπεσε στην «παγίδα» να ανέβει ψηλά στο γήπεδο και να αποδειχτεί ευάλωτος στις αντεπιθέσεις.

Αν υποθέσουμε ότι ο Στάικος έπαιζε χθες στο β’ ημίχρονο ή μετά το 70’ πιο συντηρητικά, θα έλεγε ο κόσμος ‘τι φοβήθηκε και δεν χτύπησε το ματς;’ και ότι ‘θα του ρίχναμε 3 γκολάκια του Βόλου’ και άλλα τέτοια. Τουλάχιστον τώρα δόθηκαν οι απαντήσεις γιατί δεν επέμενε σε κάποια άλλα παιχνίδια στο ρίσκο, αλλά τα προσέγγιζε συντηρητικά. Και το σημειώνουμε και πάλι ότι δεν πρέπει να μένουν έξω από την εξίσωση οι απουσίες, γιατί πέρα από βασικές, είναι ταυτόχρονες και μακροχρόνιες, κάτι που σημαίνει ότι η «χημεία» χαλάει.

Εν κατακλείδι, η μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσει» με την παραμονή ο ΠΑΣ Γιάννινα πριν μπει στα πλέι άουτ χάθηκε, αλλά δεν χάθηκε ο πόλεμος, χάθηκε απλά μία μάχη.

Υ.Γ.1: Σαν να μπαίνουν με παιχνίδι λιγότερο στα πλέι άουτ ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Ατρόμητος είναι η επόμενη αγωνιστική, αφού όλοι οι άλλοι ξεκινάνε τα μεταξύ τους παιχνίδια.

Υ.Γ.2: Έντεκα αγωνιστικές με μία ήττα είχε μέχρι χθες ο ΠΑΣ Γιάννινα και φαίνεται ήταν πολλές, οπότε δεν άντεξαν να μη βγάλουν χολή ορισμένοι για παίκτες και προπονητή. Κι επειδή δεν νομίζουμε ότι έχουν ζήσει και τίποτα αλλεπάλληλα αγωνιστικά μεγαλεία για να δικαιολογείται τέτοια λύσσα, ειλικρινά γιατί ασχολούνται αφού χαλιούνται; Αυτός είναι ο ΠΑΣ διαχρονικά, με τις καλές και τις κακές του πορείες, με τις αχώνευτες ήττες, αλλά και τις επιτυχίες επί των big-5. Και με πολύ ξεκάθαρο στόχο σχεδόν κάθε χρόνο, να μένει κατηγορία, αρκεί να βγαίνουν προς πώληση 1-2 παίκτες. Δεν λέμε ότι πρέπει να συμβιβαστούν με τη μετριότητα, αλλά μην ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα ανάμεσα στα νεαρά παιδιά και τον προπονητή που κάνουν τα πάντα μέσα σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς γήπεδα προπόνησης. Ήμαρτον…

Υ.Γ.3: Μακράν η χειρότερη ομάδα που πέρασε από τα Γιάννενα ήταν ο Βόλος. Ακόμα και ο Λεβαδειακός, η Λαμία και ο Ιωνικός έκαναν κάποιες ευκαιριούλες, μόνο ο Βόλος σκόραρε από το πουθενά και πήρε μάλιστα και τη νίκη.

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Παναγιώτης Τσιντώτας: Δεν πιανόταν το γκολ, οπότε δεν έχει κάποια ευθύνη. Σχεδόν «διακοσμητικός» ο ρόλος του, αφού ο Βόλος ήταν ακίνδυνος. Είχε 1 απόκρουση και 2 κλεψίματα.

Κάρλες Σόρια: Έφερε πολλές φορές με σέντρες ή φάουλ την μπάλα μέσα στην περιοχή, αλλά χωρίς στόχο. Του έλειψε δηλαδή η ουσία. Είχε 2/10 γεμίσματα, 4 λάθη και παραχώρησε 2 φάουλ.

Σταύρος Πήλιος: Πολλές φορές έκανε τις κινήσεις να πάρει μπάλα και να διεισδύσει προς την αντίπαλη περιοχή, ταλαιπώρησε την άμυνα του Βόλου, αλλά η ασίστ δεν βγήκε. Καλές οι επιστροφές του και αρκετές φορές πρόλαβε τις αντεπιθέσεις του Βόλου κλέβοντας την μπάλα. Από τους παίκτες με θετικό πρόσημο στο χθεσινό ματς. Είχε 3/6 γεμίσματα, 2 προωθητικές πάσες, 4 κλεψίματα, 7 λάθη, 2 επεμβάσεις και 5 κερδισμένα φάουλ.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Ελάχιστη η δουλειά που είχε να κάνει, αλλά δεν βρισκόταν στην άμυνα τη στιγμή του γκολ. Είχε 3 επεμβάσεις, 3 λάθη και παραχώρησε 2 φάουλ.

Γεράσιμος Μπακαδήμας: Έχει επιστρέψει στη φάση του γκολ, αλλά δεν έχει προλάβει να τοποθετηθεί. Κατά τα λοιπά η άμυνα του ΠΑΣ δεν προβληματίστηκε. Έκανε 3 κλεψίματα.

Σωτήρης Νίνης: Οργάνωσε το παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα, μεταβίβαζε σωστά της μπάλα, έκανε αρκετές αλλαγές παιχνιδιού, δοκίμασε και ο ίδιος αρκετά σουτ. Για ένα τέτοιο στιλ παιχνιδιού ήταν λογικό να δείξει κάποια απ’ αυτά που μπορεί να κάνει με την ποιότητά του, το θέμα είναι πόσο μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι υπόλοιποι τις πάσες που έπαιρναν από τον Νίνη. Ο έμπειρος άσος είχε 6 τελικές, 3/11 γεμίσματα, 19 προωθητικές πάσες, 7 λάθη, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 4.

Φεντερίκο Τζίνο: Η αλήθεια είναι ότι με τον Καραχάλιο αλληλοσυμπληρώνονται και ανεβάζει ο ένας την ποιότητα του άλλου. Κάτι παραπάνω από «τίμιος», όμως, με την ποδοσφαιρική φυσικά έννοια και αρκετά μαχητικός. Είχε 1/2 γεμίσματα, 12 προωθητικές πάσες, 3 λάθη και 2 κλεψίματα.

Ντααν Ριένστρα: Ικανοποιητική παρουσία, με καλύψεις χώρων και βοήθειες στα μαρκαρίσματα, ενώ είχε και μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία στο 93’. Είχε επίσης ένα εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια και έκανε 3 φάουλ.

Παναγιώτης Τζίμας: Ο Τζίμας είναι καλός για 15-20 λεπτά να μπει να παίξει ελεύθερα, να αναστατώσει την αντίπαλη άμυνα με απρόβλεπτες κινήσεις και αποφάσεις. Για 90λεπτο δεν δείχνει ακόμα έτοιμος, γιατί του λείπει η μεγάλη διάρκεια, παρότι έχει καλές μεμονωμένες στιγμές. Είχε 0/4 γεμίσματα, 2 προωθητικές πάσες, 6 λάθη, 2 κλεψίματα και 3 κερδισμένα φάουλ.

Άχμαντ Μορέιρα: Κατάφερε να ξεφύγει από αριστερά 2-3 φορές, αλλά δεν βρήκε την ασίστ. Είναι σαφώς πιο κουρασμένος στον Β’ γύρο, αλλά χάρη στην ταχύτητά του ένας χρήσιμος παίκτης για τον προπονητή. Είχε 3/8 γεμίσματα, 7 λάθη, 3 κλεψίματα και έκανε 2 φάουλ.

Κλόντιου Μπάλαν: Σ’ αυτό το ματς δεν ήταν στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, κάτι που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε άλλα παιχνίδια. Είχε, πάντως, τις ευκαιρίες και κυρίως ένα διαγώνιο σουτ από πλάγια θέση στο β’ ημίχρονο. Δεν είναι όμως στο «ρεπερτόριό» του τέτοια γκολ. Περισσότερο του ταιριάζει η τελευταία επαφή, το σπρώξιμο της μπάλας στα δίχτυα, αλλά σ’ αυτές τις φάσεις δεν είχε πάρει καλή θέση στο χθεσινό ματς. Είχε 2 τελικές, ένα εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια και 2 κερδισμένα φάουλ.

 

Αλλαγές

Αλέξανδρος Λώλης: Στη φάση του γκολ έπρεπε να κυνηγήσει και να πάει πιο δυνατά στον παίκτη που κάνει τη σέντρα. Ακόμα και τις πιο απίθανες περιπτώσεις να δημιουργήσουν κίνδυνο, πρέπει να τις κυνηγάς στη Super League, γιατί το παραμικρό λάθος μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο αντίπαλος.

Λέο Μπατίστ: Δεν πρόλαβε να ακουμπήσει την μπάλα

Απόστολος Σταματελόπουλος: Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής:

Θανάσης Στάικος: Είναι μία ακόμα πιο δύσκολη περίοδος για τη διαχείριση των παιχνιδιών, λόγω των απουσιών. Να δούμε αν θα βρεθούν αυτές οι λύσεις που θα αποκαταστήσουν τη «χημεία» της ομάδας για να μπει στην τελική ευθεία και να «καθαρίσει» με την παραμονή χωρίς άγχος.

Για τη διαχείριση του ματς θα πούμε «ναι μεν αλλά». Αυτήν τη φορά οι παίκτες που θα μπορούσαν να έρθουν από τον πάγκο και να δώσουν το κάτι παραπάνω δεν υπήρχαν, γιατί ήδη είχαν γίνει βασικοί.