Ένα από τα πράγματα που έχουν χτίσει την «μαγεία» του ποδοσφαίρου, είναι το γεγονός πως κάθε σημαντικό ματς το απολαμβάνεις με την παρέα σου. Με αυτούς δηλαδή που θα μοιραστείς ένα γκολ, μια δύσκολη ποδοσφαιρική στιγμή, μια φιλοφρόνηση αθλητικού χαρακτήρα και τις περισσότερες φορές μια πίτσα. Ποιες είναι όμως η πέντε πιο συνηθισμένες φιγούρες ποδοσφαιρόφιλου που απαρτίζουν μια παρέα;

 

Ο… Σωτηρακόπουλος

 swthrakopoylos

Γνώστης του αθλήματος ο οποίος τυγχάνει να διαθέτει και πολύ καλή μνήμη. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του… Σωτηρακόπουλου της παρέας, του ανθρώπου δηλαδή που θυμάται ένα σκορ από παιχνίδι πρωταθλήματος πριν μια δεκαετία, πόσα λεφτά στοίχησε μια μεταγραφή, ακόμα και ποιον αριθμό φορούσε ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Ελλάδα την δεκαετία του 90’. Θεωρείται ιερό τοτέμ στην παρέα και η ποδοσφαιρική του γνώμη έχει ειδική βαρύτητα, ενώ πολλές φορές όλοι ανατρέχουν σε αυτόν για την λύση σε τυχόν διαμάχες. Επίσης είναι το «μεγάλο χαρτί» όλων, σε περίπτωση που συναντηθεί κοινός γνωστός από άλλη παρέα που θεωρείται ξερόλας και επιζητά ανταγωνισμό στις ποδοσφαιρικές γνώσεις.

 

O άσχετος

arsenal-player

Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος μπαίνει στην κατηγορία μας, όχι επειδή αγαπάει το ποδόσφαιρο, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Συναντάτε στο 99% κάθε παρέας (με λίγα λόγια αν δεν υπάρχει στην παρέα σου κάτι πάει… στραβά) και είναι εκείνος που όταν όλοι οι υπόλοιποι κανονίζετε που θα δείτε το ματς το βράδυ, αυτός αναφωνεί :«πάλι θα χαλάσετε την βραδιά σας για να δείτε μπάλα;». Στις ποδοσφαιρικές συζητήσεις της παρέας εκείνος κοιτά αποσβολωμένος και φανερά έξω από τα νερά του ή ψάχνει εναγωνίως να βρει κάποιον ώστε να μπορέσει να συζητήσει κάτι άλλο. Τα ερωτήματα για τους λόγους που συνεχίζεις ακόμα να τον κάνεις παρέα, έρχονται όταν αποκαλέσει ασήμαντο έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ ή Μουντιάλ. Ενδεχομένως να του αρέσουν άλλα πιο… μαλακά αθλήματα όπως το τένις παραδείγματος χάριν και να αιτιολογεί το γεγονός πως δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο, επειδή είναι πιο βάρβαρο άθλημα.

 

Ο αιρετικός

liakopoylos

Και ποια παρέα δεν διαθέτει εκείνον τον άνθρωπο που υποστηρίζει συνεχώς ότι όλοι οι αγώνες είναι στημένοι; Που βλέπει συνεχώς… φαντάσματα και ποδοσφαιρικές συνομωσίες;

Πρόκειται για τύπο που την στιγμή που ετοιμάζεσαι να μιλήσεις για έναν αγώνα, θα πεταχτεί και θα πει :«To παιχνίδι είναι στημένο. Άκουσε με εμένα». Τις περισσότερες φορές υποστηρίζει τα λεγόμενα του με επιχειρήματα όπως το ότι ο πρόεδρος της τάδε ομάδας τα έχει καλά με τον πρόεδρο της δείνα ομάδας και γι αυτό τον λόγο θα  στήσουν το ματς ή εμπλέκει και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί έρχονται εκλογές και θα στήσουν ένα ματς και άλλα τα τέτοια). Ο αιρετικός τρέφεται αποκλειστικά από τα σκάνδαλα διαφθοράς που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έχουν φθείρει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη του, σε βαθμό τέτοιο που να τα «ισοπεδώνει» όλα. Η απάντηση του σε τέτοιες περιπτώσεις είναι :«Σας τα ‘λέγα εγώ;».

 

Ο «στοιχηματάκιας»

 stoixhma

Είναι ικανός να πανηγυρίσει γκολ που δέχτηκε η ομάδα του στο 90’ και που τις στερεί το Τσάμπιονς Λιγκ, μόνο και μόνο επειδή το είχε παίξει στο στοίχημα. Χωρίς ίχνος ποδοσφαιρικού ρομαντισμού επάνω του, «θυσιάζει» τα πάντα στον βωμό του κέρδους. Κάποιοι όροι όπως το «θέαμα», η «ματσάρα» ή το «Τσάμπιονς Λιγκ» έχουν αντικατασταθεί πλήρως στο λεξιλόγιο του με όρους όπως το «under», το «over» και το «2 έως 3 γκολ». Στις ποδοσφαιρικές συζητήσεις της παρέας, ο στοιχηματάκιας συνεχώς αναφωνεί «τι να το παίξω αυτό;», ενώ προτείνει συνεχώς να ακολουθήσεις τις συμβουλές του και να στοιχηματίσεις ό,τι και εκείνος. Όταν όλοι η παρέα απολαμβάνει μια αναμέτρηση, αυτός ο άνθρωπος παρατηρεί μονάχα το κινητό του για να παραμένει ενήμερος για τα αποτελέσματα σε άλλους αγώνες. Είναι φιγούρα που συναντάται με μεγάλη συχνότητα σε δύο εκδοχές, καθώς ή θα στοιχηματίζει μεγάλα ποσά ή θα ρίχνει 50λεπτα παίζοντας «βόμβες».

 

Ο φανατικός

 mpezos

Η λέξη «ποδοσφαιρόφιλος» αποτελείται από τις επιμέρους λέξεις «ποδόσφαιρο» και «φίλος» και καταδεικνύει το αυτονόητο, αυτόν δηλαδή που αγαπάει το ποδόσφαιρο και είναι φίλος του. Όμως σε κάθε παρέα υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν είναι απλά φίλος με το ποδόσφαιρο, αλλά… κολλητός. Ή για να τα λέμε πιο σωστά κολλημένος καθώς ζει και αναπνέει για μια αναμέτρηση (συνήθως ντέρμπι) και υποστηρίζει σθεναρά μια ομάδα, αφού γι αυτόν όλες οι υπόλοιπες απλά υπάρχουν. Πρόκειται για άνθρωπο φωνακλά που το ποδοσφαιρικό του επίπεδο δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλό, του αρέσει πρωτίστως να βρίζει και να αναφέρεται σκωπτικά για τον αιώνιο αντίπαλο και έπειτα να πανηγυρίζει για την δική του ομάδα (το «καλύτερο» του είναι μακράν αν ο αντίπαλος χάσει από κάποιο… χωριό), ενώ δεν λέει «όχι» σε πιθανές διενέξεις με φιλάθλους άλλων ομάδων, κυρίως σε δημόσιους χώρους. Οι φορές που έχεις εμπλακεί σε έναν καυγά μόνο και μόνο επειδή ο φανατικός φίλος σου φώναξε «γκολ» για την ομάδα του σαν να μην υπήρχε αύριο, είναι πολλές και σίγουρα θα είναι κι άλλες.