image description

Ένας άνθρωπος που έζησε όσο λίγοι τον αείμνηστο Γιώργο Χριστοβασίλη ήταν ο επί 5,5 χρόνια προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Πετράκης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή “Στη Λακκούβα” στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 και ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων της συνεργασίας τους.

Ο κ. Πετράκης ανέφερε πολύ σημαντικά πράγματα που αποκαλύπτουν και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόταν από κάποιο σημείο της θητείας του και μετά ο εκλιπών πρόεδρος και από πότε ουσιαστικά αποφάσισε ότι δεν θα αλλάζει προπονητές μεσούσης της περιόδου. Επίσης αναφέρθηκε στο πως αντιμετώπιζε νίκες και ήττες, τι του έλεγε στα αποδυτήρια και ποιο ήταν το χαρακτηριστικό που εκτίμησε σ’ αυτόν, το οποίο τον κράτησε τόσα πολλά χρόνια στον πάγκο της ηπειρώτικης ομάδας.

Αναλυτικά όσα είπε στον Μιχάλη Μερτζιανίδη:

Για την απώλεια του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη που συνεργάστηκε μαζί του επί 5,5 χρόνια: «Συνήθως λέμε καλά πράγματα όταν φεύγει κάποιος από τη ζωή, αλλά είναι απόλυτα ειλικρινά αυτά που έχω να πω και μακάρι να είναι καλά εκεί που πήγε.

Στιγμάτισε την προπονητική μου καριέρα με την ευκαιρία που μου έδωσε να βρεθώ στα Γιάννενα, αλλά και τη ζωή μου γιατί έζησα σπουδαία πράγματα ως άνθρωπος και ως προπονητής. Κάθισα 5,5 χρόνια στην ομάδα, επειδή στη συνεργασία μας υπήρχε σεβασμός και αξιοπρέπεια. Ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, με υπόβαθρο και ικανότητα, ήταν ήρεμη δύναμη, δεν μετέφερε ποτέ πανικό και άγχος στην ομάδα, ήταν ευφυής, πολύ αποφασιστικός και είχε ταλέντο να βρίσκει παίκτες και να διεκπεραιώνει υποθέσεις. Έμαθα πράγματα δίπλα του, τον είχα και δεν θα πάψω να τον έχω στην καρδιά μου. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ και δημόσια που μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ στον ΠΑΣ Γιάννινα».

Για το τι του έλεγε ο αείμνηστος Χριστοβασίλης στις δύσκολες στιγμές: «Όποτε δεν είχαμε καλό αποτέλεσμα η συμπεριφορά του δεν άλλαζε. Στις νίκες ερχόταν στα αποδυτήρια και μου έλεγε ‘μπράβο κόουτς’. Όταν χάναμε μου έλεγε ‘δεν πειράζει ήταν μία κακή μέρα να προσπαθήσουμε και θα τα πάμε καλύτερα την επόμενη Κυριακή’. Δεν μου μετέφερε ποτέ πίεση και ένταση. Με το χαμηλό του προφίλ έδινε πάντα μία λογική εξήγηση σε ό,τι συνέβαινε δεν έκανε ποτέ παρεμβάσεις, δεν έκανε ποτέ κάτι unfair στη δουλειά μου. Υπήρχε καλή συνεργασία σε όλα τα κομμάτια. Μου άρεσε αυτό που βίωνα στην ομάδα, γι’ αυτό και παρότι είχα προτάσεις κάποιες στιγμές, δεν έφυγα από την ομάδα. Με έκανε να αισθάνομαι καλά, γι’ αυτό έμεινα τόσα χρόνια. Ήταν χαρούμενος πιστεύω από τη συνεργασία μας όπως ήμουν κι εγώ».

Για το πώς είχε προκύψει η συνεργασία με τον Γ. Χριστοβασίλη: «Όταν κάναμε το πρώτο ραντεβού του είχα πει ότι εγώ είμαι προπονητής που ήμουν δύο 4μηνα σε ΟΦΗ και Εργοτέλη, ότι υπήρχαν στην αγορά προπονητές με καλύτερο background, ότι ίσως θα ήταν καλύτερο για την ομάδα, που ήταν κοντά στην επικίνδυνη ζώνη τότε, να πορευθεί με πιο πολύ ασφάλεια από ό,τι μ’ εμένα. Μου απάντησε ότι ‘σε παρακολουθώ αρκετά χρόνια και ήρθε η στιγμή να πάρω την απόφαση να έρθεις και όση ώρα μιλάμε γίνομαι 100% σίγουρος ότι κάνω το σωστό’.

Ο κόσμος τότε που ήρθα δεν ήξερε ποιος είμαι, δικαιολογημένα είχε τις ενστάσεις του για ‘μενα, δεν υπήρχαν και καλές σχέσεις με τον ΟΦΗ από τον οποίο προερχόμουν. Ήταν μια κακή στιγμή ό,τι είχε συμβεί στο παρελθόν, δεν είχαν οι δύο πόλεις και ομάδες να χωρίσουν τίποτα. Κρήτη και Γιάννενα τα ενώνουν σπουδαία πράγματα. Το ότι μου έδωσε την ευκαιρία δεν το ξέχασα ποτέ. Την τελευταία χρονιά στην ομάδα τού ζήτησα να φύγω, αλλά δεν με άφησε και αυτό που με κράτησε εν τέλει ήταν ότι δεν ήθελα κι εγώ να αφήσω το καράβι του ανθρώπου που με βοήθησε. Δεν μπορεί στο καλό να έχουμε μερίδιο και όχι στο κακό.

Από τα σημαντικά και σπουδαία που έζησα στα Γιάννενα στιγματίστηκε εν τέλει η ζωή μου. Έτσι θυμάμαι τον Χριστοβασίλη και τη θητεία μου εκεί. Χαίρομαι που σώθηκε και φέτος η ομάδα και εύχομαι ο κυρ Γιώργος να βλέπει από εκεί ψηλά που βρίσκεται την ομάδα και να τη χαίρεται».

Για τη μεταβίβαση των μετοχών στα παιδιά του και ότι έφυγε από τη ζωή όταν τελείωσε το πρωτάθλημα: “Όλα για κάποιο λόγο γίνονται, ίσως έτσι έπρεπε να γίνει, να φύγει με το τέλος της σεζόν. Έγραψε ιστορία στην ομάδα, ζήσαμε και μαζί μεγάλα πράγματα όπως την έξοδο στην Ευρώπη. Έχω μόνο καλά για να θυμάμαι από τα Γιάννενα και δεν αλλάζει κάτι μία η κακή παρένθεση του υποβιβασμού».

Για το αν υπήρχαν πράγματα που στεναχωρούσαν τον Χριστοβασίλη: «Δεν ήταν πολύ εκφραστικός, ελάχιστες φορές μου κατέθετε πράγματα που τον ενοχλούσαν, ελάχιστες φορές μετέφερε τα συναισθήματα. Ελάχιστες φορές έλεγε για πράγματα που τον ενοχλούσαν. Ήταν πολύ μετρημένος. Μετέφερε όμως ασφάλεια, γι’ αυτό πήγαν καλά όλοι οι προπονητές που πέρασαν από τα Γιάννενα και μετά από εμένα.

Πριν από εμένα δεν ίσχυε το ίδιο καθεστώς με τους προπονητές. Εγώ ήμουν ο 4ος προπονητής τη χρονιά που ήρθα (σ.σ. προηγήθηκαν Παντελίδης, Τσιώλης, Γεωργουλόπουλος) και μου είπε μία φορά ότι έκανε λάθος που έδιωξε τον Παντελίδη και ότι για να αλλάξει ξανά προπονητή θα το κάνει μόνο αν καταλάβαινε ότι έχει χάσει τα αποδυτήρια και ότι δεν τα πήγαινε καλά με τους παίκτες. Άρα κάτι δεν θα έκανε καλά και άρα δεν θα υπήρχε λόγος να τον έχει. Αν οι παίκτες τον αποδέχονται, θα μένει όσο θέλει ο κάθε προπονητής και όσο χρειαστεί. Ήταν πολύ σοφό αυτό, το κράτησα από τότε ως ατάκα αυτό που μου είπε και όντως το τήρησε όπως φάνηκε μετέπειτα».

Για την αποδοχή που είχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Γ. Χριστοβασίλης: «Δεν γινόταν να μην έχει αποδοχή. Ήταν ελάχιστες οι προσφυγές ή τα παράπονα παικτών, δεν άφηνε εκκρεμότητες, έστω και με λίγη καθυστέρηση κανείς δεν έχανε χρήματα. Είναι πραγματικότητα αυτό. Τι αρνητικό να πεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο; Έλεγα πάντα τα ίδια δημόσια αλλά και ιδιωτικά όταν κατέθετα την άποψή μου γι’ αυτόν».

Για τον ΠΑΣ Γιάννινα και τις σελίδες που έγραψαν μαζί: «Αισθάνομαι περήφανος για την περίοδο στον ΠΑΣ, που τον έχω στο μυαλό μου ως μεγάλη ομάδα. Εύχομαι να είναι πάντα σ’ αυτόν τον καλό δρόμο και να προοδεύει. Η ομάδα αυτή μού άλλαξε πράγματα στη ζωή μου, ήταν πολύ κομβικά στην καριέρα μου και τη ζωή μου.

Ευχαριστώ και τον κόσμο που με κάνει να αισθάνομαι τιμή και να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος»

Τι είπε στον Στάικο στις συνομιλίες που είχαν πριν και μετά το μεταξύ τους ματς: «Του έδωσα συγχαρητήρια που σώθηκε η ομάδα και ειδικά στα τελευταία παιχνίδια η ομάδα έπαιξε καλά. Του είπα ότι είναι τυχερός που είναι σε μια μεγάλη ομάδα, πέρασε αρκετές δυσκολίες το παιδί και ειδικά μία περίοδο που δεν πήγαινε καλά η ομάδα. Του είπα πόσο σημαντικό είναι που βρίσκεται σ’ αυτήν την ομάδα κι αυτό το περιβάλλον. Τον εκτιμώ όχι μόνο ως προπονητή, αλλά και ως άνθρωπο. Το προφίλ του μου έδειχνε έναν μετρημένο άνθρωπο, σταράτο σε όσα έλεγε και ορθολογικό και μου έβγαζε καλή αύρα και του το κατέθεσα».

Για την επικίνδυνη αποστολή που ανέλαβε με τον Λεβαδειακό: «Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο σε δύο πράγματα. Μετά την ισοπαλία με την Λαμία και πριν το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα ήρθαν οι οργανωμένοι του Λεβαδειακού και μας χειροκρότησαν και μας είπαν μπράβο. Το εκτίμησα πάρα πολύ αυτό.

Το δεύτερο είναι ότι σε 5 παιχνίδια που κερδίζαμε και παίζαμε καλό και παραγωγικό ποδόσφαιρο, εμείς συνεχόμενα ισοφαριζόμασταν στο τέλος. Δεν μου έχει ξανασυμβεί τέτοιο πράγμα. Όμως, υπάρχει η εκτίμηση του κόσμου προς τα παιδιά και τουλάχιστον μας μένει αυτό ως ηθική ανταμοιβή. Είναι άδικο που πέφτει η ομάδα με βάση τις συγκυρίες. Έχει προϋποθέσεις να επιστρέψει δυνατός ο Λεβαδειακός».

Για το αν είναι ο Λεβαδειακός η εξαίρεση στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη: «Κάπου θα τα κερδίσει αυτά που έχασε η ομάδα. Το περιβάλλον και οι συνθήκες δουλειάς δίνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, υπάρχει ένα καλό προπονητικό κέντρο, είναι μία δεμένη ομάδα και είμαι τυχερός που δούλεψα σε τέτοιες συνθήκες. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε».

Για το αν θα συνεχίσει στον Λεβαδειακό: «Δεν είναι σίγουρο, θα δούμε».

Για τον ΠΑΣ και αν τον μπέρδεψε με την απόδοσή του: «Η εικόνα ήταν πάνω-κάτω ,δεν ξέρω την αιτία και τον λόγο, αλλά ήταν δύσκολο πρωτάθλημα, έπαιξε καλά σε αρκετά παιχνίδια και πρέπει να κρατήσουμε ότι έμεινε στην κατηγορία. Εύχομαι να οργανωθεί καλύτερα».

Για την ΑΕΚ και αν κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα: «Δίκαια ήταν στην κορυφή λόγω και του ποδοσφαίρου που έπαιξε».

Για το τι άλλαξε ο Αλμέιδα στην ΑΕΚ: «Δύο πράγματα, εφάρμοσε ένα καινούργιο στυλ και έφερε μία κουλτούρα σαν στρατηγικό και τακτικό πλάνο με πίεση ψηλά, γρήγορες επιθέσεις, aggressive παιχνίδι. Δεν υπήρχε κάτι ανάλογο σε τόσο υπερθετικό βαθμό.

Το πιο σπουδαίο είναι ότι είχε την ικανότητα να εμπνεύσει όλους τους παίκτες να υπηρετήσουν αυτό το πλάνο, παρότι παίκτες όπως Αραούχο, Μάνταλος, Γκατσίνοβιτς, Άμραμπατ, Γκαρσία δεν τους διέκρινε αυτό σαν στοιχείο τα προηγούμενα χρόνια. Στο χάσιμο της μπάλας όλοι ήταν παρόντες και έβγαζαν ορμή. Δεν είναι εύκολο να μπουν σε αυτό το πνεύμα και πλάνο παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτή ήταν η ικανότητά του Αλμέιδα».

Για το μήνυμα που στέλνει προς τον κόσμο του ΠΑΣ: «Αισθάνομαι τυχερός που υπηρέτησα την ομάδα, ευχαριστώ για τα συναισθήματα που με έκανε να νιώσω στην παρουσία μου εκεί».

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης ΕΔΩ

Ολόκληρη η εκπομπή και όσα είπαν για τον Γ. Χριστοβασίλη Κοντογιωργάκης, Γαλάνης και Λαμπίρης.

Διαφημίσεις