Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νόμο του “Καλλικράτη” απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που συνεδρίασε την Τρίτη στην Αθήνα. Στο θέμα αυτό, καθώς και σε άλλα που συζητήθηκαν, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι  μέχρι σήμερα η Ένωση Περιφερειών  δεν έχει υπόψη της κάποιο σχέδιο των αλλαγών που προετοιμάζει η Κυβέρνηση, αλλά παρά ταύτα, καταθέτει τις δικές της προτάσεις βάσει των αρμοδιοτήτων  της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε ότι για αυτές  υπήρξε συμφωνία του Δ.Σ.  σε πέντε βασικά σημεία που θα τεθούν εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν με το Υπουργείο,  επισημαίνοντας παράλληλα και τις ενστάσεις που υπάρχουν για τις προωθούμενες αλλαγές:

“Αυτή την ώρα των τεράστιων δυσκολιών που περνάει η Ελληνική κοινωνία, το τελευταίο που έπρεπε να απασχολήσει την κεντρική διοίκηση ήταν οι αλλαγές στο Νόμο “Καλλικράτη”. Γιατί είναι ένας νόμος καινούργιος, που έδωσε αποτελέσματα και μέχρι σήμερα δουλεύει  η Πρωτοβάθμια και  η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και το μόνο μεμπτό σημείο που υπάρχει,  ειδικά για τις Περιφέρειες που εμείς έχουμε στοιχεία,  είναι η μείωση των  πόρων στο 65% που είχαν προβλεφθεί  όταν δημιουργούνταν οι αιρετές περιφέρειες”. 

Μεταξύ των επιμέρους θέματα που θέτουν οι Περιφερειάρχες είναι της Υγείας και της Ανάπτυξης (οι αρμοδιότητες των οποίων  βάσει του   “Καλλικράτη” πρέπει να ανήκουν στις Περιφέρειες),  η θέσπιση του Ελεγκτή Νομιμότητας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  και η κατάργηση των άλλων υπηρεσιών που σήμερα δεν έχουν αντικείμενο. Επίσης εκφράστηκε προβληματισμός για την τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό το πρίσμα της αναποτελεσματικότητας που μπορεί να προκληθεί.