image description

Ριζική είναι πλέον η αλλαγή του ρόστερ του ΠΑΣ Γιάννινα, αφαιρώντας και την τελευταία δικαιολογία όσων επέλεγαν καφετέρια «και ποιον να πάω να δω; Όλο οι ίδιοι παίζουν». Αν τα βάλουμε κάτω και δούμε ποιοι αποχώρησαν στις 3 τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, του καλοκαιριού του 2015, του Ιανουαρίου και του καλοκαιριού του 2016, θα παρατηρήσουμε ότι έφυγαν παίκτες-βαρόμετρα. Ντάσιος, Χαρίσης και Κοροβέσης ήταν από τις πολύ σημαντικές απώλειες πέρυσι, που ακολουθήθηκαν τον Ιανουάριο από τους Βελλίδη και Τσάβες. Οι αποχωρήσεις συμπληρώθηκαν φέτος με τις αποχωρήσεις Στρούνα, Μανιά, Ίλιτς, Τσουκαλά και Ηλιάδη.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι θα υπάρξει αποδυνάμωση και για ελλείψεις που δεν θα αναπληρωθούν από τον πρόεδρο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι όποιες αντιδράσεις ήταν αρκετά περιορισμένες σε σχέση με άλλες εποχές, αφενός για το πανηγυρικό κλίμα της Ευρώπης δεν επέτρεψε την πολύ γκρίνια, αφετέρου γιατί κάποιοι έχουν «πιάσει» τη φιλοσοφία του Χριστοβασίλη και την έχουν αποδεχτεί απόλυτα.

Η συμμετοχή στα προκριματικά του Europa League δημιούργησε μια σχετική αδημονία να γίνουν γρήγορα οι μεταγραφές για να έχει παίκτες η ομάδα να αντεπεξέλθει, αλλά ούτε εκεί παρασύρθηκε ο πρόεδρος να πάρει ό,τι βρίσκει μπροστά του για να πει ότι έκανε μεταγραφές. Κινήθηκε μεθοδικά και με υπομονή και κατά γενική ομολογία οι μεταγραφές ήταν όλες μία προς μία και για να προχωράμε και στο… παρασύνθημα, κάποιοι θα φέρουν μελλοντικά νέες μεγάλες εισπράξεις στα ταμεία.

Από εκεί και πέρα, φέτος το ρόστερ θεωρείται πληρέστερο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και τουλάχιστον η 18άδα θα έχει παίκτες ισάξιους, που θα μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα, αν απαιτηθεί. Όλοι έχουν εμπειρίες και χρόνο συμμετοχής, έχουν ταλέντο ή αθλητικές ικανότητες.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά, φέτος υπάρχουν 2 τερματοφύλακες πολύ υψηλού επίπεδου, οι Πασχαλάκης και Περιστερίδης και πίσω τους ο φέρελπις Κολιοφούκας. Δύο εξαιρετικά δεξιά μπακ, ο Μπουκουβάλας και ο Καρανίκας. Δύο αριστερά μπακ, οι Ναδάλες και Κούτρης. Στα στόπερ οι τρεις ακλόνητοι στην ενδεκάδα Τζημόπουλος, Μιχαήλ και Μπέριος, με πρώτη αλλαγή τον Σκόνδρα που έχει κάνει πολλά και καλά παιχνίδια πέρυσι και υπάρχει ο εξελίξιμος Μαυροπάνος. Στα χαφ βασικός και δύσκολο να αντικατασταθεί ο Λίλα, με μπακ-απ τον Γαρουφαλιά που έχει πλέον περισσότερες εμπειρίες και τον επίσης φέρελπι Μασούρα, αλλά αναδεικνύεται καλός σ’ αυτή τη θέση και ο Γιάκος. Στα χαφ ο Πετράκης μπορεί να υπολογίζει κι εδώ τον Γιάκο, που δεν είναι απλά ταλέντο, αλλά πλέον δίνει βαθμούς στην ομάδα, τον Κοζορώνη και τον Δώνη. Ακραίοι επιθετικοί οι Ακόστα, Ζάιρο και Νικολιάς, με μελλοντική επένδυση τον Ντόλοβατς, δεκάρι ο Βιδάλ που δείχνει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της θέσης και στην επίθεση εκτός του Ζάιρο που μπορεί να υπηρετήσει κι αυτή τη θέση, η ομάδα έχει τους νέους παίκτες που θα μιλάει γι’ αυτούς η Super League, Μαμπουλού, Κόντε, που ήδη έχουν ανοίξει λογαριασμό με τα αντίπαλα δίχτυα, καθώς επίσης και ο Φερφελής για ειδικές περιπτώσεις παιχνιδιών, που θα χρειαστεί να βάλεις τον αντίπαλο στην περιοχή του.

Τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαμε για ρόστερ 14-15 παικτών. Πλέον ο καταρτισμός της 18άδας γίνεται σπαζοκεφαλιά, της δε ενδεκάδας δεν θα είναι δεδομένη.

Στα συν για τον Πετράκη, ότι πλέον μπορεί να βάλει κι άλλη ποικιλία στα συστήματα, επιφυλάσσοντας πάντα «εκπλήξεις» στους αντιπάλους.

Τι απομένει; Η καθολική αγάπη και στήριξη του κόσμου.

Του Γιάννη Γιαννάκη