Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, φιλοξενήθηκε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και μίλησε στους Βάιο Τσούτσικα και Μιχάλη Τσόχο για το σκάνδαλο που συνταράσσει το ελληνικό μπάσκετ μετά τις καταγγελίες για στημένους αγώνες και την σύλληψη έξι ανθρώπων του χώρου. Ο υπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τόνισε πως θα γίνει ό,τι απαιτείται για να αποκατασταθεί η εικόνα του αθλήματος και η αξιοπιστία του.
«Ο θεσμικός μου ρόλος μού δίνει προτεραιότητα όπου χρειάζεται να παρέμβω. Η εικόνα από αυτές τις δύο μέρες, με όσα διαβάζω και βλέπω, μπορεί να χαρακτηριστεί αποκαρδιωτική και θλιβερή για το μπάσκετ που έχει δώσει τόσες χαρές. Έχουμε 82.000 αθλητές που ασχολούνται με το μπάσκετ, σε 773 σωματεία, είναι το δεύτερο σε δύναμη άθλημα της χώρας. Είναι άδικο αυτό που γίνεται για το άθλημα και πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, οι βαθιές πληγές πρέπει να κλείσουν άμεσα», τόνισε αρχικά.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, φιλοξενήθηκε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και μίλησε στους Βάιο Τσούτσικα και Μιχάλη Τσόχο για το σκάνδαλο που συνταράσσει το ελληνικό μπάσκετ μετά τις καταγγελίες για στημένους αγώνες και την σύλληψη έξι ανθρώπων του χώρου. Ο υπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τόνισε πως θα γίνει ό,τι απαιτείται για να αποκατασταθεί η εικόνα του αθλήματος και η αξιοπιστία του.
«Ο θεσμικός μου ρόλος μού δίνει προτεραιότητα όπου χρειάζεται να παρέμβω. Η εικόνα από αυτές τις δύο μέρες, με όσα διαβάζω και βλέπω, μπορεί να χαρακτηριστεί αποκαρδιωτική και θλιβερή για το μπάσκετ που έχει δώσει τόσες χαρές. Έχουμε 82.000 αθλητές που ασχολούνται με το μπάσκετ, σε 773 σωματεία, είναι το δεύτερο σε δύναμη άθλημα της χώρας. Είναι άδικο αυτό που γίνεται για το άθλημα και πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, οι βαθιές πληγές πρέπει να κλείσουν άμεσα», τόνισε αρχικά.
«Να δούμε πού είμαστε σήμερα: Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω γιατί υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας, μακάρι να είναι ένα κακό όνειρο, μια ψευδαίσθηση, αλλά δυστυχώς τα βλέπουμε μπροστά μας. Μέχρι την απόφαση του εισαγγελέα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη φαίνεται ότι κάνει τη δουλειά της και το βλέπουμε, θα αποφασίσει σύντομα. Παράλληλα με τη δικαιοσύνη, έχει θιγεί το κύρος και η αξιοπιστία και πρέπει να αποκατασταθεί στο θεσμικό περιβάλλον του μπάσκετ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θεωρεί πως ο Βαγγέλης Λιόλιος πρέπει να παραιτηθεί, απάντησε: «Δεν θα μπω στον πειρασμό να πω οτιδήποτε. Τη Δευτέρα θα μπορώ να μιλήσω περισσότερο. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Σήμερα κανένας δεν εμπιστεύεται τους αγώνες που γίνονται, όχι μόνο στο επαγγελματικό μπάσκετ. Υπάρχει το αυτοδιοίκητο σε κάθε άθλημα, εμείς ως κράτος βάζουμε κανόνες, πλαίσιο και χρηματοδοτούμε. Εμείς πέρα από τον θεσμικό ρόλο, έχουμε έναν ευρύτερο ρόλο, να φροντίζουμε το καλό του αθλητισμού. Την αρμοδιότητα την έχει κάθε ομοσπονδία, δια μέσου της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Δεν μπορώ να επιβάλλω, αλλά μπορώ να υποδείξω ποιο είναι το σωστό. Αυτό είναι το χρέος μου, να υποδείξω, όχι να επιβάλλω. Η ομοσπονδία έχει την αυτονομία να αποφασίσει μόνη της».
Για τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση είπε: «Ήρθε μια καταγγελία στο γραφείο μου. Παίζει ρόλο ο υπουργός και τα αντανακλαστικά του. Έφυγε από το γραφείο μου και πήγε σε δύο φορείς, την ΕΕΑ, που ευχαριστώ για την άμεση λειτουργία της και το δεύτερο η ΕΠΑΘΛΑ, η εθνική πλατφόρμα για την ακεραιότητα. Ο Γιώργος Μαυρωτάς πήρε την υπόθεση και τη στείλαμε σε χρόνο μηδέν στον αθλητικό εισαγγελέα. Να μια παρέμβαση της πολιτείας. Αυτό που βλέπετε είναι αποτέλεσμα των ενεργειών του Υπουργείου Αθλητισμού».
Σχετικά με την απόφαση να διακοπεί η χρηματοδότηση της ΕΟΚ και να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της, είπε: «Κάθε χρόνο μοιράζουμε διαχρονικά πολλά εκατομμύρια, για το μπάσκετ ήταν 1,7 εκατ. ευρώ. Επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φιλοαθλητική, αποφασίσαμε να δίνουμε επιπλέον 80 εκατ. ευρώ. Το μπάσκετ παίρνει και 1,5 εκατ. ευρώ από το στοίχημα, δηλαδή συνολικά 3,2 εκατ. Ζητήσαμε να γίνουν έλεγχοι από το υπουργείο Οικονομικών και την αρχή διαφάνειας. Αυτές είναι αυτονόητες ενέργειες και βλέπουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα».
Παράλληλα αναφέρθηκε σε έργα που έχουν δρομολογηθεί σε Κέρκυρα και Καυτανζόγλειο είπε: «Είμαι στην Κέρκυρα και κάνουμε πολύ μεγάλα αθλητικά έργα μετά από πολλά χρόνια. Η Κέρκυρα έχει ένα αθλητικό κέντρο που είχε αποκαρδιωτική εικόνα, με στατική ανεπάρκεια και τώρα γίνεται ένα καινούριο αθλητικό κέντρο. Για το Καυτανζόγλειο έχει δρομολογηθεί το έργο, όλη η αναβάθμισή του θα κοστίζει 11 εκατ. ευρώ. Δεν είχε γίνει τίποτα εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Παντελής Κολόκας: “Γιατί αργήσατε, κύριε Βρούτση;”
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Γιάννενα Όμοιρφη Πόλη”, Παντελής Κολόκας, προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση αναφερόμενος στην καθυστέρηση που υπήρξε από πλευράς υπουργείου στην αναστολή των επιχορηγήσεων προς την ΕΟΚ.
Αναλυτικά:
Οι Γιαννιώτες βιώσαμε την αδικία στην αρχή της δεκαετίας του 2000. Ήταν οι εποχές που ο ΠΑΣ Γιάννινα έζησε από πρώτο χέρι τι σημαίνει όταν το παρασκήνιο και οι αθέμιτες πιέσεις υποκαθιστούν το άθλημα: αγώνες μπαράζ, αδικίες, αποκλεισμός από την έδρα, υποβιβασμός και ένα τραύμα που δεν ξέχασε η πόλη. Αυτό ονομάστηκε «Παράγκα».
Θυμούνται οι Γιαννιώτες ποιος ήταν τότε υφυπουργός Αθλητισμού και αν προέβη σε κάποια ενέργεια για τη διασφάλιση του κύρους του ποδοσφαίρου;
Γι’ αυτό, όταν ακούμε σήμερα για καταγγελίες για χειραγώγηση αγώνων στο μπάσκετ, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε ένα εύλογο ερώτημα:
Γιατί το Υπουργείο Αθλητισμού, που είχε από τον Απρίλιο του 2026 σοβαρές καταγγελίες, προχώρησε στην αναστολή των επιχορηγήσεων προς την ΕΟΚ και στους ελέγχους μόλις στις 22 Οκτωβρίου 2026, μετά τις συλλήψεις;
Είναι σωστό ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη στις 21 Απριλίου 2026. Η διαβίβαση όμως είναι υποχρέωση, όχι κάλυψη. Το ερώτημα είναι τι έκανε το Υπουργείο στο μεταξύ διάστημα ως εποπτική αρχή: πώς παρακολούθησε την υπόθεση, πώς συντόνισε την ΕΠΑΘΛΑ, τι στοιχεία ζήτησε από την ΕΟΚ και γιατί δεν εξέτασε έγκαιρα αν συντρέχαν λόγοι για διοικητικά μέτρα.
Αν η αναστολή των επιχορηγήσεων ήταν δίκαιη και αναγκαία, έπρεπε να εξεταστεί έγκαιρα. Αν δεν ήταν δυνατή νωρίτερα, οφείλετε να μας εξηγήσετε με ποια ακριβώς διάταξη και για ποιο λόγο.
Δεν ζητούμε από το Υπουργείο να ανακρίνει, να συλλαμβάνει ή να αντικαθιστά τη Δικαιοσύνη. Ζητούμε να ασκήσει τις δικές του εποπτικές αρμοδιότητες: να παρακολουθεί στενά την υπόθεση, να συντονίζεται με την ΕΠΑΘΛΑ, να ζητά στοιχεία από την ΕΟΚ και να εξετάζει έγκαιρα αν συντρέχαν λόγοι για διοικητικά μέτρα.
Όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο —και φυσικά ο ΠΑΣ Γιάννινα— πλήρωσε ακριβά το τίμημα της «Παράγκας», μάθαμε ότι η σιωπή και η αδράνεια δεν προστατεύουν το άθλημα. Το αντίθετο.
Ο ελληνικός αθλητισμός αξίζει αξιοκρατία, δικαιοσύνη και διαφάνεια. Και η Πολιτεία οφείλει να απαντήσει:
Γιατί άργησε;
