image description

Για τις δυνατότητες της ομάδας δεν αμφιβάλλαμε ποτέ. Πάμπολλες φορές είχαμε γράψει ότι –ok, οι δύο καθοριστικές μεταγραφές του επιτελικού χαφ και του εξτρέμ δεν έγιναν το καλοκαίρι- αλλά οι παίκτες αδικούσαν τους εαυτούς τους, αφού δεν έπαιζαν το 100% εκείνου που μπορούσαν.

Στα τρία πρώτα ματς, αλλά και λίγο πιο μετά με τον ΟΦΗ, μάς είχαν δείξει ότι όταν υπήρχε αποφασιστικότητα και γυάλιζε το μάτι τους, μπορούσαν να παίξουν αξιοπρεπέστατα. Βέβαια, ούτε Ευρώπη ούτε εξάδα θα βγαίναμε, αλλά ρε αδερφέ 5 βαθμούς παραπάνω θα τους είχαμε. Επέτρεψαν να τους βάλει 4 γκολ η Κηφισιά και 3 ο Πανσερραϊκός, δεν γίνονται αυτά! Δεν τους άξιζε αυτό το πράγμα. Τους είχε πάρει τόσο από κάτω η ψυχολογία που είχαν χάσει τη φρεσκάδα τους, τις εντάσεις και τα τρεξίματά τους και έβλεπες μια ομάδα άνευρη, νερόβραστη και παραδομένη.

Τι άλλαξε και έφτασε επιτέλους ο ΠΑΣ Γιάννινα στη νίκη; Άλλαξαν κάποια πράγματα εμφανώς κι άλλα απόρροια αυτών των αλλαγών που τα γνωρίζουν στα αποδυτήρια και λιγότερο ο κόσμος.

Καταρχάς η πρώτη μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει μ’ ένα ολοκληρωμένο τεχνικό επιτελείο που διαθέτει πλέον η ομάδα. Ο κ. Στάικος ήταν απελπιστικά μόνος. Προφανώς δεν του δόθηκε η οικονομική δυνατότητα να επιλέξει πιο έμπειρους συνεργάτες, αλλά και όταν του δόθηκε η επιλογή Γεωργουλόπουλου δεν άρπαξε αυτήν την ευκαιρία.

Τώρα ο ΠΑΣ έχει εμπειρότατο προπονητή τον κ. Γρηγορίου, εμπειρότατο βοηθό τον κ. Παναγιωτάρα που δεν παρακολουθεί απλά την προπόνηση ή τα ματς, αλλά αναλαμβάνει κομμάτια της προπόνησης και όταν στη διάρκεια των αγώνων χρειάζεται κάποια συμβουλή ο προπονητής, τού λέει τη γνώμη του. Έχουμε τον κ. Ιωσηφίδη που αναλύει τους αντιπάλους και δίνει πάρα πολλές πληροφορίες. Έχουμε τον κ. Γεωργουλόπουλο με τον δικό του ρόλο στην ομάδα. Έχουμε πολύ έμπειρο γυμναστή τερματοφυλάκων και υπάρχει και μία πολύ καλή επιλογή στη θέση του προπονητή φυσικής κατάστασης που δεν θα αφήσει να φανεί το κενό του Ντουρουντού.

Ειδικά στο κομμάτι της ανάλυσης λαθών, αλλά και αντιπάλου, γίνεται αρκετή δουλειά και οι παίκτες έχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση «φροντιστήριο» για να ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα, οι στατικές φάσεις ήταν εντατικά δουλεμένες στην προπόνηση την προηγούμενη μέρα. Το που θα πάει η μπάλα, πως θα στηθούν σε σειρά οι παίκτες και σε ποια σημεία του γηπέδου, τα ήξεραν επακριβώς και μάλιστα τους είχαν δοθεί και σημειώσεις.

Έγινε κάποια στιγμή και μία απόπειρα κομπίνας σε φάουλ, αλλά δεν του βγήκε η πάσα του Σόρια, αλλά σίγουρα όσο θα περνάει ο καιρός θα υπάρχει κι άλλη βελτίωση και μετέπειτα θα μπαίνουν όλο και περισσότερα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας.

Χτες ο ΠΑΣ με τη νίκη επί του Αστέρα κέρδισε 2 εβδομάδες δουλειάς χωρίς ψυχοπλάκωμα και πίεση, μέχρι να έρθει το επόμενο must win παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό. Και επιπροσθέτως, φάνηκε ότι υπάρχει ένα τεχνικό επιτελείο με διακριτούς ρόλους που τους έχει κάνει ξεκάθαρους ο προπονητής.

Υπήρξαν αυτές τις μέρες και κάποιες αλλαγές δευτερεύουσες μεν, αλλά ίσως αποδειχτούν σημαντικές αργότερα, όπως η απόσυρση της ομάδας σε ξενοδοχείο πριν τα εντός έδρας ματς. Ήταν κάτι που δεν το συνήθιζε η ομάδα.

Επίσης ο κ. Γρηγορίου ζήτησε τα δωμάτια να είναι «μεικτά», με την έννοια ότι άλλαξαν οι «συγκάτοικοι» των δωματίων, ώστε να μπορέσουν να δεθούν όλοι μεταξύ τους και όχι μόνο οι Έλληνες με τους Έλληνες, οι ξένοι με τους ξένους.

Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι ο χρόνος που υπάρχει για… group therapy. Όταν παίκτες και τεχνικό επιτελείο είναι τόσες ώρες μαζί στο ξενοδοχείο, δίνεται η ευκαιρία για συζητήσεις και αναλύσεις. Μία απ’ αυτές τις συζητήσεις την αποκάλυψε ο έμπειρος τεχνικός και αφορούσε τον στόχο που τέθηκε για 20-24 βαθμούς στην κανονική περίοδο, ώστε να ξέρουν όλοι τι θέλουμε και τι κυνηγάμε.

Και τέλος, πρέπει να πούμε ότι ο κ. Γρηγορίου συζητάει πολύ και ατομικά με τους παίκτες του για να ξέρει τι τους απασχολεί. Από την πρώτη μέρα το έκανε και φυσικά έθεσε και κάποια όρια πειθαρχίας, με πρώτο και πιο απλό να βγαίνει όλη μαζί η ομάδα από τα αποδυτήρια για να πάει να προπονηθεί.

Όλα αυτά έβαλαν σ’ ένα νέο περιβάλλον τους ποδοσφαιριστές, τους αποσυμπίεσε, κερδίθηκε λίγος ακόμα χρόνος και θα δούμε τώρα τι θα γίνει με τα μεταγραφικά και αν τα νέα βαθμολογικά δεδομένα, θα «πείσουν» κάποιους παίκτες ότι η κατάσταση γυρίζει.

Στη συνέντευξη τύπου προανήγγειλε δύο μεταγραφές ο κόουτς, χωρίς όμως να εκφράζει και απόλυτη βεβαιότητα ότι θα γίνουν, γιατί πάντα τα πράγματα σε μία μεταγραφική περίοδο είναι ρευστά, ειδικά όταν εμπλέκονται και πολλά γραφεία μάνατζερ. Μακάρι, όμως, να γίνει η αρχή να αισθανθούν και οι παίκτες ότι θα έχουν βοήθειες από κάποια νέα πρόσωπα που θα ανεβάσουν το επίπεδο.

Αυτό αναγκαστικά σημαίνει ότι θα υπάρξουν και αποχωρήσεις. Ήδη δόθηκε δανεικός ο Αλεξανδρος Λώλης στον Γιούχτα και μάλιστα έκανε και 20λεπτο ντεμπούτο. Ο Γκάρο βλέπει την πόρτα της εξόδου και θα ακολουθήσουν και κάποια ακόμα νεαρά παιδιά που πρέπει να πάνε να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους για να μη μείνουν στάσιμα.

Οι επόμενες μέρες θα μας απαντήσουν εν τέλει, τι θα γίνει απ’ όλα όσα έχει ζητήσει ο προπονητής.

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Μπόρις Κλέιμαν: Τρώει ένα τζάμπα γκολ, αφού έπεσε γρήγορα και δεν αντιλήφθηκε την κίνηση του Μιριτέλο. Άλλοι κίνδυνοι, πάντως, δεν υπήρξαν για την εστία του. Είχε 1 απόκρουση, 2 επεμβάσεις και 2 κλεψίματα.

Κάρλες Σόρια: Δύο μπαλιές πάρε-βάλε έδωσε στο ματς, η μία ήταν ασίστ στον Λέο και η άλλη η φάση του δοκαριού του Παντελάκη. Αν είχε αποφύγει κάποια εύκολα λάθη που ήταν ασυνήθιστα για την ποιότητά του, θα μιλούσαμε για πολύ καλή εμφάνιση, αλλά αυτά τα λάθη είναι πάντα επικίνδυνα να κοστίσουν. Έδωσε 1 ασίστ, είχε 6/13 γεμίσματα, 6 προωθητικές πάσες, 5 κλεψίματα, 3 κερδισμένα φάουλ και 11 λάθη.

Μάριος Τσαούσης: Καλύτερος από τα δύο προηγούμενα παιχνίδια, αλλά ακόμα όχι 100% πειστικός στην εμφάνισή του. Όλες οι ομάδες στις δικές του αδυναμίες προσπαθούν να «χτυπήσουν». Είχε 0/3 γεμίσματα, 4 λάθη και 2 κλεψίματα.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Δεν ένιωσε μεγάλη πίεση ο ΠΑΣ Γιάννινα, αφού ήταν σαφώς καλύτερη η αμυντική λειτουργία και «απασχολήθηκαν» πολύ οι παίκτες του Αστέρα σε μία ανούσια κατοχή μπάλας μακριά από την περιοχή ευθύνης των δύο στόπερ. Ο Αργεντινός αμυντικός είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 3 κλεψίματα, 2 λάθη και παραχώρησε 2 φάουλ.

Νώντας Παντελάκης: Το πήρε λίγο παραπάνω πάνω του το αμυντικό παιχνίδι και έκανε εκείνος τις περισσότερες άμυνες όταν η μπάλα έφτανε στην περιοχή του ΠΑΣ. Έδωσε 2 προωθητικές πάσες, έκανε 2 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Ζήσης Καραχάλιος: Όλο και ανεβαίνει το δίδυμο των αμυντικών χαφ και ξαναβρίσκουν την ιδανική ισορροπία οι Καραχάλιος και Τζίνο. «Χτίζουν» και πάλι το τείχος που βλέπαμε πέρυσι. Ακόμα καλύτερες τοποθετήσεις στο γήπεδο και περισσότερα τρεξίματα. Ο Καραχάλιος είχε 3 κλεψίματα, 3 λάθη και 3 κερδισμένα φάουλ.

Φεντερίκο Τζίνο: Πολύ δραστήριος επιθετικά μάς προέκυψε ο Τζίνο σ’ αυτό το ματς, αν και δυστυχώς δεν το έχει το γκολ καθόλου. Όταν το βάλει θα ρίξουμε πυροτεχνήματα… Όσο επί Στάικου έπαιζε πίσω από τον φορ μόνο στα φιλικά ματς τον βλέπαμε να κάνει τελικές προσπάθειες. Στα επίσημα ματς σχεδόν είχε σιγήσει. Και χθες μας έδειξε πάλι ότι μπορεί να βγαίνει σε θέσεις βολής. Ας το δουλέψει και ατομικά αυτό, γιατί μπορεί να κερδίσει πράγματα απ’ αυτόν η ομάδα. Κατά τα λοιπά εξαιρετικός και ανασταλτικά, βρισκόταν συνεχώς κοντά στα σημεία που παιζόταν η μπάλα και είχε και πολλά κλεψίματα. Είχε 4 τελικές, 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 4 προωθητικές πάσες, 6 κλεψίματα, 3 λάθη, παραχώρησε 3 φάουλ και κέρδισε 2. Θα λέγαμε ότι ήταν στους διακριθέντες.

Λέο Μπατίστ: Έχει κανά δίμηνο περίπου που λέμε για τον Λέο ότι ανεβάζει συνεχώς στροφές και ότι δείχνει έτοιμος να πάρει ευκαιρίες. Του έδωσε τα πρώτα λεπτά συμμετοχής ο Στάικος και τώρα πλέον μας έδειξε ότι μπορεί να υπολογίζεται και ως βασικός! Ο Γάλλος επιθετικός έχει την ταχύτητα ως προσόν, είναι καλός σε στατικές φάσεις και το βλέπουμε αυτό και στις προπονήσεις και μακάρι να τον «ξεκλειδώσει» και να του βγάλει ακόμα περισσότερα καλά στοιχεία ο Γρηγορίου. Πέτυχε ένα γκολ σε 2 τελικές προσπάθειες, έκανε 9 λάθη και παραχώρησε 3 φάουλ.

Γιώργος Παμλίδης: Έκανε πολύ καλό παιχνίδι, πέτυχε ξανά γκολ, θα ανέβει κι άλλο ψυχολογικά, γιατί είναι και παίκτης ψυχολογίας. Κινήθηκε πολύ καλά παρότι έπαιξε πάλι από αριστερά, ενώ το γκολ ήρθε από δεξιά!  Καλό πρώτο πρέσινγκ και αποτελεσματικό. Πέτυχε 1 γκολ σε 2 τελικές, έκανε 3 κλεψίματα, 2 λάθη και κέρδισε 2 φάουλ.

Κέβιν Ροσέρο: Έχει την κίνηση, έχει την ταχύτητα να πλαγιοκοπήσει, τώρα πρέπει να βρει τον τρόπο να περνάει τις σέντρες, γιατί χθες τις περισσότερες φορές έφαγε «στοπ», με εξαίρεση τη φάση των πρώτων δευτερολέπτων. Είχε 2 τελικές, 3 προωθητικές πάσες και 3 λάθη.

Πέδρο Κόντε: Απασχόλησε πολύ τα αντίπαλα στόπερ μαζί με τον Λέο, οπότε ανάγκασε και τον Αστέρα να παίζει με προσοχή πίσω. Και ακολούθησε κι αυτός στους ρυθμούς του πρέσινγκ. Πήρε και κάποιες πρώτες μπάλες στα γεμίσματα από τον τερματοφύλακα, αφού ο ΠΑΣ έχει περιορίσει πολύ το build up και πάει σε πιο άμεσες μεταβάσεις. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο για να παίξει έτσι όπως τον ξέραμε. Θέλει παιχνίδια και ρυθμό, αλλά χθες έχει συμμετοχή στο πρώτο γκολ, γιατί βλέποντας μακριά από την εστία του τον Παπαδόπουλο σούταρε αμέσως και δεν έκανε κάτι περιττό που θα έδινε το περιθώριο στον αντίπαλο γκολκίπερ να γυρίσει στην εστία του, οπότε και ο Παμλίδης μετά τον βρήκε εκτός θέσης και τον «εκτέλεσε». Είχε 2 τελικές, 3 λάθη, παραχώρησε 2 φάουλ και κέρδισε 3.

 

Αλλαγές:

Κλόντιου Μπάλαν: Μπήκε να παίξει 20 μαχητικά λεπτά και το έκανε. Τα έδωσε όλα. Κέρδισε 2 φάουλ.

Ντααν Ριένστρα: Ομοίως, μπήκε να δώσει φρεσκάδα και τρεξίματα και δεν άφησε φάση που δεν την κυνήγησε. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια.

Γιάννης Κιάκος: Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής:

Μιχάλης Γρηγορίου: Περιγράψαμε ξεκάθαρα ότι ήταν μία νίκη που ήρθε χάρη στην πολύ καλή προετοιμασία της ομάδας, τη στρατηγική που ακολούθησε και στη συνέχεια στη δική του διαχείριση από τον πάγκο. Η δεύτερη σωστή κίνηση που έκανε αυτή η διοίκηση μετά τα νέα βοηθητικά και μην το υποτιμάμε γιατί το τελευταίο δίμηνο δεν έχουμε θέματα τραυματισμών, αλλά μόνο καρτών. Ο άνθρωπος τώρα θέλει και μία βοήθεια από τη διοίκηση στις μεταγραφές, ελπίζουμε μη μείνουμε στα πανηγύρια για τη νίκη και τις ξεχάσουμε…