image description

Ένας θεσμός που κλείνει πλέον δέκα χρόνια, τα μαθητικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιστρέφουν φέτος την άνοιξη με γιορτές καλλιτεχνικής δράσης σε 19 πόλεις της χώρας.

Με έναρξη τον Απρίλη και διάρκεια μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2024, στα μαθητικά φεστιβάλ με τίτλο «Μαζί», θα συναντηθούν περισσότεροι από 3.500 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από 200 και πλέον σχολεία, καθώς και εκπαιδευτικοί, θεατροπαιδαγωγοί, γονείς και μέλη της τοπικής κοινότητας, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και δρώμενα, αποτέλεσμα της δουλειάς των σχολείων κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων.  Ειδικά στα Γιάννενα θα έχουμε τη χαρά φέτος να διοργανώσουμε 2 φεστιβάλ ένα για την Α΄βάθμια και ένα για την Β΄βάθμια. Αυτό της Β΄βάθμιας υλοποιήθηκε τον περασμένο μήνα ενώ αυτό της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί την  Τετάρτη 22 Μάη στις 9.45 – 12.00  στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).  Στο festival μετέχουν ομάδες από 9 σχολεία της περιοχής μας.

Τα φεστιβάλ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αποτελούν μία δραστηριότητα που ξεκίνησε το 2015 με τη διοργάνωση «ημερών δράσης» σε σχολεία τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» και εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο εξωστρεφείς δράσεις του προγράμματος χάρη στην ομαδική δουλειά, το μεράκι και τη συνεργασία δεκάδων ανθρώπων, σχολείων, ομάδων και φορέων. Στις φετινές διοργανώσεις, εκτός από το δίκτυο σχολείων του «Kι αν ήσουν εσύ;» θα πάρουν μέρος και σχολεία ή ομάδες νέων που υλοποίησαν ανάλογα καλλιτεχνικά προγράμματα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται από το 2015 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αξιοποιώντας βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.

Περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές ομάδων, διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων, δράσεις δικτύωσης των σχολείων και μαθητικά φεστιβάλ. Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, είναι πιστοποιημένο πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και έχει εμπλέξει μέχρι σήμερα  περισσότερους από 40.000 μαθητές και μαθήτριες και 18.800 εκπαιδευτικούς.

Tα μαθητικά φεστιβάλ της σχολικής χρονιάς 2023/2024 διοργανώνονται σε Αθήνα, Αμφιλοχία, Άμφισσα, Ζάκυνθο, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Σάμο, Σέρρες, Τρίκαλα, Τρίπολη και Χανιά. Για σχολεία από άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού διοργανώθηκε και διαδικτυακή γιορτή!

Πρόγραμμα

9:30 – 9:45 Άφιξη μαθητών

9:45-10:00 Χαιρετισμοί:

Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Υπεύθυνης Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου

Εκπροσώπου Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

 

3ο  Νηπιαγωγείο Μαρμάρων «Όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί!»
Νηπιαγωγείο Κληματιάς «Λουλουδόκοσμος»
Βρεφονηπιακός Σταθμός της Α.Μ.Κ.Ε.«Η Μέριμνα» «Αγάπη»:

Αφήγηση Παραμυθιού – Δραματοποίηση, Χορευτικό

Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά!»

(Ο μικρός Πρίγκιπας συναντά την Αλεπού που του αποκαλύπτει το μεγάλο της μυστικό)

2ο  Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Δικαίωμα :

Τραγούδι με κινήσεις (Body percussion) και νοηματική. Το τραγούδι αναφέρεται στο δικαίωμα της ένταξης του κάθε παιδιού σε μια οικογένεια και στην ψυχική ηρεμία που μπορεί να βιώσει το κάθε παδί μέσα σε μια οικογένεια, αναφαίρετο δικαίωμα.

8ο  Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων «Μίλα, Δεν είσαι μόνος»
Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων ‘Κενά Ονείρων”

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής οι μαθήτριες/τές, μιλούν ανοιχτά για τα δικαιώματα και τις προοπτικές κάθε κοριτσιού, διανοίγοντας προσανατολισμούς ισότητας και ισονομίας και προσπαθώντας να καταρρίψουν κάθε είδους κοινωνικά στερεότυπα.

10ο  Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων  

«Το κάτι άλλο»  θεατρικό δρώμενο

11ο  Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων Σκηνικά

 

Συντονισμός: Δημήτρης Κονετάς

Συνεργάστηκαν : 

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

 

Ευχαριστίες:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων,

Μουσείο Αργυροτεχνίας Π.Ι.Ο.Π.

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων «Βίκος»