image description

Μπορεί να μην πήγαν όλα όπως θα τα ήθελε ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος, όμως, η χρονιά του ήταν ξεχωριστή. Πήρε μία πρώτη… ευρωπαϊκή γεύση, πανηγύρισε την παρθενική του πρόκριση σε προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και πραγματοποίησε έτσι ένα ακόμη βήμα στην ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων.

Και μόνο γι’ αυτό η χρονιά πρέπει να θεωρείται πετυχημένη, όπως δήλωσε στο a-sports.gr ο Βαλάντης Κοζορώνης, ο οποίος εξήγησε πως οι Ηπειρώτες έχουν και άλλους λόγους για να χαμογελούν, αφού κέρδισαν πολύτιμες εμπειρίες αλλά και παίκτες.

Ο 24χρονος μέσος, μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα με τη βελτίωσή του να είναι εμφανέστατη μέσα σε έναν χρόνο. Έχει εξελιχθεί σε σημαντικό γρανάζι στη μηχανή της ομάδας του Γιάννη Πετράκη αναλαμβάνοντας τον ρόλο του δημιουργού από χαμηλά και παίρνοντας πάνω του τις περισσότερες στημένες φάσεις.

Δεδομένου ότι η σεζόν ολοκληρώνεται ο Κοζορώνης έκανε τον απολογισμό και έδωσε εξηγήσεις στο τι έφταιξε και δεν πραγματοποίησε αυτή τη φορά να ο ΠΑΣ Γιάννινα ανάλογη πορεία με την περσινή στο πρωτάθλημα. Ακόμη έβγαλε το καπέλο στον κόουτς του «Άγιαξ της Ηπείρου», αναφέρθηκε στις προσωπικές του φιλοδοξίες και υποσχέθηκε πως μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα…

– Κλείνει η χρονιά… Πώς θα τη χαρακτήριζες;

«Ο ΠΑΣ είχε μία ιδιαίτερη χρονιά. Συμμετείχαμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ήταν κάτι διαφορετικό. Ήταν πιο πετυχημένη, γιατί έκανε μία καλή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ τηρουμένων των αναλογιών και θεωρώ ότι είχαμε καλό ξεκίνημα άσχετα με την κοιλιά που κάναμε μετά. Δυστυχώς αρκετές ομάδες ήταν στο κόλπο για την πεντάδα. Θεωρώ πως ήταν πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και πολύ ενδιαφέρον. Θα έχουμε εναλλαγές ακόμη και στις τελευταίες αγωνιστικές. Είναι κοντά στη βαθμολογία αρκετές ομάδες. Για μένα ήταν το πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα των τελευταίων ετών γιατί είδαμε ότι ο Ολυμπιακός δεν πήρε τόσο μεγάλη διαφορά. Είδαμε, επίσης, μικρές ομάδες να χτυπούν τους μεγάλους, είχαμε εκπλήξεις».

– Η χρονιά ξεκίνησε με μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τους περισσότερους στον ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτό που μένει είναι το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι;

«Σίγουρα είμαστε χαρούμενοι που παίξαμε στο Γιουρόπα Λιγκ και που κάναμε μία καλή πορεία. Μπορεί να αποκλειστήκαμε, αλλά φύγαμε με ψηλά το κεφάλι. Κρατάμε τις καλές στιγμές στην Ευρώπη. Νομίζω, όμως, ότι ο ΠΑΣ είχε πολλά κέρδη. Παίκτες που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο, φέτος τους κέρδισε. Η πορεία του ήταν μία συνέχεια των προηγούμενων χρόνων. Είμαστε μία ομάδα που την υπολογίζουν όλοι. Πρέπει να το κρατήσουμε αυτό και να δουλεύουμε πάνω σε αυτό».

– Τα παιχνίδια με Άλκμααρ στο Περιστέρι, Ολυμπιακό τον οποίο τότε θα πλησιάζατε ως δεύτεροι με νίκη και η ρεβάνς με τον Πλατανιά είναι τα τρία ματς που θα ήθελες να παίξεις ξανά;

«Είναι κάποια ματς ιδιαίτερα… Στο δεύτερο ματς με την Άλκμααρ ισοφαρίσαμε νωρίς το σκορ του πρώτου αγώνα και είχαμε την ευκαιρία να πάμε πιο μακριά. Σίγουρα θα ήθελα να το ξαναπαίξω. Θα συμφωνήσω και στο ματς του Κυπέλλου με τον Πλατανιά. Βγήκα και νωρίς, θα προτιμούσα να έχω μείνει περισσότερο και να βοηθήσω όπως μπορούσα. Θα συμφωνήσω και με τον Ολυμπιακό, προερχόμασταν από μία συνέχεια αγώνων που πήγαιναν όλα καλά με εξαίρεση την ήττα στο Καυτανζόγλειο. Με τον Ολυμπιακό χάσαμε φάσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει το προβάδισμα. Κάναμε πολλά ματς στον πρώτο γύρο που θα θελαν να ξαναγίνουν. Θα ήθελα να παίξω όλα τα ματς ξανά γιατί πραγματικά το ευχαριστιόμαστε. Είμαστε πολύ δεμένοι. Ακόμα και το καλοκαίρι θα ήθελα να παίζω με τον ΠΑΣ».

– Το καλό κλίμα, το οποίο συνεχώς τονίζει ο καθένας όταν τον ρωτάς για τον ΠΑΣ Γιάννινα, είναι τελικά το κλειδί για όσα έχει πετύχει η ομάδα;

«Το πιο σημαντικό είναι η ομοιογένεια. Έχουμε ένα πολύ καλό κορμό. Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι απόρροια αυτού. Αν δεν είχαμε καλό κλίμα δεν θα το πετυχαίναμε τίποτα απ’ όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια».

– Είχατε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά αρχίσατε να παίζετε ματς στα μέτρα σας και περίμενε κανείς να κάνετε ένα σερί. Κερδίσατε την Κέρκυρα και έκτοτε δεν πήρατε άλλη νίκη. Τι συνέβη;

«Ήταν το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Κάποιες φορές είναι πιο εύκολα τα ματς με μεγαλύτερες ομάδες παρά με ομάδες που είναι στα μέτρα σου ή παλεύουν για να σωθούν. Όταν κάποιος παλεύει με την πλάτη στον τοίχο, έχει πολύ μεγαλύτερο κίνητρο. Οι μεγάλες ομάδες το βλέπουν διαφορετικά. Κάποιες φορές δεν μπαίνουν και με το ίδιο πάθος. Σε αυτά τα ματς δεν είχαμε κι εμείς την απόδοση που θέλαμε. Κάπου κάναμε μία μεγάλη κοιλιά ίσως στο πιο κρίσιμο σημείο. Ξέρουμε, όμως, ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο. Εύκολο το κάνεις εσύ. Από εκεί και πέρα, ακόμη και αυτό είναι εμπειρία. Θα το έχουμε στο μυαλό μας εν όψει της συνέχειας και της επόμενης χρονιάς».

1604478– Έχω την αίσθηση ότι τελικά κάτι σας έλειπε φέτος. Τι είναι αυτό, μήπως ότι ξεκινήσατε τόσο νωρίς τη σεζόν; Ρωτάω γιατί παρά τις σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως το υλικό του ΠΑΣ Γιάννινα δεν ήταν εξίσου καλό με το περσινό.

«Κάθε χρόνο έφευγαν παίκτες και η ομάδα δεν είχε ποτέ θέμα. Ποτέ δεν ξεχώριζε κάποιος, η ομάδα πήγαινε καλά και αναδεικνύονταν και διάφοροι παίκτες. Δεν θεωρώ ότι έφταιξε κάτι συγκεκριμένο. Είχαμε μία πολύ μεγάλη σεζόν. Ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς. Ίσως κάποια στιγμή δεν είχαμε την απαιτούμενη φρεσκάδα, αλλά νομίζω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν ήμασταν από τις καλύτερες ομάδες σε φρεσκάδα, τρεξίματα, μαχητικότητα. Υπήρξαν ματς που στράβωσαν, που μπορεί να προηγούμασταν ή να τα είχαμε προσεγγίσει καλά. Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δεν μπορείς να πεις ότι επειδή ξεκίνησες καλά τη χρονιά, θα τελειώσεις κι έτσι. Δεν είμαστε και μηχανές».

– Έπαιξε ρόλο και η κατάσταση του γηπέδου; Ακούμε πολλές φορές τους αντιπάλους σας να διαμαρτύρονται για τον αγωνιστικό χώρο στους «Ζωσιμάδες», αλλά εσείς είστε εκείνοι που παίζετε εκεί όλα τα ματς…

«Είναι και καραμέλα αυτό από τους αντιπάλους. Εμείς παίζουμε 15 φορές εκεί. Σίγουρα θα έχουμε το πλεονέκτημα ότι το γνωρίζουμε καλύτερα το γήπεδο, αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των βαθμών μας το έχουμε πάρει εκτός, σε καλά γήπεδα. Θα θέλαμε κι εμείς να παίζουμε συνεχώς σε καλά γήπεδα, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να παίρνουμε αποτελέσματα. Σίγουρα και αυτό ήταν ένα λιθαράκι στην όλη κατάσταση. Αν είχαμε καλύτερες συνθήκες γηπέδου θα ήμασταν κερδισμένοι κι εμείς.. Ελπίζω να βελτιωθούν τα πράγματα του χρόνου για να έχουμε καλύτερες συνθήκες και καλύτερη εικόνα. Και αυτός που θα έρθει στο γήπεδο θέλει να βλέπει θέαμα, λογικό είναι».

– Κάνουμε μία συζήτηση έχοντας πάρει ως δεδομένο ότι είναι μάλλον αποτυχία το γεγονός πως χάθηκε η πρώτη εξάδα φέτος. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει αλλάξει επίπεδο. Το βλέπεις αυτό ακόμη και στην καθημερινότητά σου, στην επαφή σου με τον κόσμο και στις απαιτήσεις που εκείνος έχει πλέον;

«Ο κόσμος ήταν πάντα κοντά στους παίκτες, κοντά στην ομάδα. Σίγουρα το εισπράττω αυτό. Ο κόσμος μας εκτιμά, μας σέβεται, μας υποστηρίζει. Αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος αγκαλιάζει την ομάδα. Το γεγονός ότι ανεβαίνουμε επίπεδο χρόνο με τον χρόνο και γινόμαστε μία μεγαλύτερη δύναμη δεδομένα δίνει χαρά και το εισπράττουμε.

– Σε προσωπικό επίπεδο, για να πάμε και σε σένα, η χρονιά ήταν καλύτερη. Βελτιώθηκες αισθητά…

«Σίγουρα πήρα περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή, από τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς. Είναι πολύ καλύτερη η χρονιά από την περσινή και αυτό οφείλεται πρώτα σε μένα. Έβαλα στο μυαλό μου κάποια πράγματα. Ήθελα να δώσω παραπάνω και μπορώ ακόμα. Είχα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, δούλεψα και θεωρώ πως πήγαν καλά τα πράγματα. Ελπίζω και θέλω να συνεχιστεί αυτό και χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνομαι».

– Κλείνεις δύο χρόνια… Πώς τα περίμενες όταν υπέγραφες τότε και τι βρήκες τελικά;

«Όταν μίλησα με την ομάδα του ΠΑΣ χάρηκα πολύ γιατί γνώριζα ότι πηγαίνω σε μία ομάδα που αλλάζει επίπεδο και έχει μεγαλύτερους στόχους, περισσότερες φιλοδοξίες και μεγαλύτερη ιστορία. Ήμουν σίγουρος ότι θα έχω κέρδος γιατί πήγα σε ένα κλαμπ με την ίδια νοοτροπία μ’ εμένα. Καταλαβαίνω πως έκανα τη σωστή επιλογή και αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα υπέγραφα και πάλι. Είμαι πολύ χαρούμενος που δύο χρόνια μετά έχω πετύχει πράγματα με τον ΠΑΣ. Πιστεύω ότι έχω να κερδίσω πολλά περισσότερα».

– Αν δεν κάνω λάθος ήσουν επιλογή του Γιάννη Πετράκη. Πώς είναι να δουλεύεις με τον κόουτς; Η βελτίωση που έχουν τόσοι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα τα τελευταία χρόνια και η ανάδειξη αρκετών νεαρών μόνο τυχαίο δεν πρέπει να είναι…

«Είχα συνεργαστεί και παλιότερα μαζί του. Έχω να πω μόνο καλά λόγια. Πέρα από καλός προπονητής είναι και καλός άνθρωπος. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις στη δουλειά σου ένα αφεντικό με καλή ψυχή. Όπως κι εμείς βελτιωνόμαστε έτσι και ο κόουτς γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερος. Μας δίνει περισσότερα κίνητρα. Και πέρα από την άποψή μου μετρά το αποτέλεσμα. Έκανε πράγματα με τον ΠΑΣ που δεν είχε καταφέρει κανένας άλλος. Έχω να πω μόνο καλά λόγια. Ένα μεγάλο μέρος της όλης πορείας των τελευταίων χρόνων του ΠΑΣ πιστώνεται στον κόουτς».

– Κλείνοντας, θα είσαι για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο βάσει συμβολαίου στον ΠΑΣ Γιάννινα. Τι άλλο θες να πετύχεις με την ομάδα;

«Γενικά στη ζωή μου δεν έχω μάθει να βάζω μακρινούς στόχους, αλλά θα ήθελα να κάνω μία ακόμη καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη. Θα είναι πολύ σημαντικό. Να βάλω ένα λιθαράκι από την πλευρά μου για να ανεβεί ένα επίπεδο ακόμη η ομάδα. Θα ήθελα επίσης να ξαναζήσω επίσης αυτό που έζησα φέτος, να παίξω στην Ευρώπη. Και θα ήθελα να πετύχω παραπάνω πράγματα σε προσωπικό επίπεδο με αυτή την ομάδα. Πραγματικά μου έχει δώσει πολλά πράγματα και είμαι ευγνώμων. Μου έχει προσφέρει πολύ όμορφες στιγμές».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΡΑΚΗΣ

[Πηγή: a-sports.gr]