image description

Ένα από τα «μότο» των φιλάθλων του ΠΑΣ Γιάννινα κάθε φορά που θέλουν να τονίσουν ότι βρίσκονται παντού και πάντα δίπλα του είναι «τα χιλιόμετρα είναι λίγα». Φέτος, όμως, το ταξίδι διήρκεσε 10,5 μήνες, τα χιλιόμετρα ήταν χιλιάδες και οι αναμνήσεις εκατοντάδες.  Την Κυριακή το «ταξίδι» που ξεκίνησε από τα Ιωάννινα, συνεχίστηκε στο Σίεν, πέρασε από το Άλκμααρ και έφτασε Κύπρο και Γερμανία για φιλικά παιχνίδια ως την κάθε γωνιά της Ελλάδας, ολοκληρώνεται, έστω κι αν τα τελευταία χιλιόμετρα ήταν σε… χωματόδρομο. Ο κύκλος κλείνει εκεί που άνοιξε, στο «Ζωσιμάδες» και μακάρι να κλείσει όπως άνοιξε, με μία επιβλητική νίκη, όπως εκείνη επί της Οντ.

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του ΠΑΣ Γιάννινα ολοκληρώνονται την Κυριακή στις 19:00 με αντίπαλο μία εκ των φιναλίστ του τελικού κυπέλλου Ελλάδος, την ΑΕΚ, η οποία θα έχει το μυαλό της από τώρα στον ΠΑΟΚ και προφανώς ο Χιμένεθ θα προσπαθήσει να προφυλάξει και κάποιους παίκτες του που θα τους χρειαστεί σ’ εκείνο το ματς. Το αν αυτό συνιστά πλεονέκτημα για τον ΠΑΣ Γιάννινα ή όχι, θα αποδειχτεί στο χορτάρι. Οι «κυανόλευκοι» έχουν την ευκαιρία απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα να σώσουν το τρωθέν -τις προηγούμενες 8 αγωνιστικές- γόητρό τους και να κλείσουν με μια νίκη, την οποία αγνοούν από τις 18 Φεβρουαρίου, όταν νίκησαν την Κασσιόπη με 1-0.

Το φινάλε της Κυριακής θα έχει και τη συναισθηματική του πλευρά. Ο Λεονάρντο Κούτρης θεωρείται πλέον κλεισμένος από τον Ολυμπιακό και αφήνει πίσω του το γκολ-πρόκριση στη Νορβηγία, τις καλές του εμφανίσεις και ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία της ΠΑΕ, με τα οποία διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία και την επόμενη σεζόν. Ο 21χρονος μπακ δεν αναμένεται να αγωνιστεί και τη θέση του θα πάρει ο Ναδάλες. Επίσης, λήγουν τα συμβόλαια Ακόστα και Λίλα, που δύσκολα θα ανανεωθούν, ενώ τελειώνουν οι δανεισμοί Ζάιρο και Κοροβέση. Για τους δυο του ΠΑΟΚ θα το παλέψει ο Χριστοβασίλης να τους κρατήσει, αλλά του Ζάιρο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τέλος, είναι πολύ πιθανό το ματς με την ΑΕΚ να είναι το τελευταίο καί για τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, για τον οποίο αναμένονται επίσημες προτάσεις από ομάδες, κυρίως του εξωτερικού. Όσον αφορά τον Πετράκη, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Σε χθεσινές του δηλώσεις σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης είπε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει τον κύκλο του. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι για 3,5 χρόνια αποτέλεσε τον αρχιτέκτονα πολλών επιτυχιών και η παρουσία του στα Γιάννενα αποτέλεσε ένα μεγάλο και ξεχωριστό κεφάλαιο της «κυανόλευκης» ιστορίας.

Στα καθαρά αγωνιστικά θέματα, και πάλι ο ΠΑΣ θα έχει απουσίες, οι οποίες συσσωρεύονται στο κέντρο της άμυνας. Οι Τζημόπουλος, Σκόνδρας και Μπέριος είναι εκτός μάχης (σ.σ. ο Μπέριος συμπλήρωσε 4 κίτρινες), ενώ τραυματίας είναι ο Κόντε που κι αυτός θα απουσιάσει. Έτσι την άμυνα θα απαρτίσουν οι Καρανίκας, Μαυροπάνος, Μιχαήλ και Ναδάλες. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες επιστροφές για τον Γιάννη Πετράκη. Διαθέσιμοι είναι οι Ζάιρο, Λίλα και Ακόστα, που θα διεκδικήσουν θέση στην ενδεκάδα.

Όσον αφορά την ΑΕΚ, μετά τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, έκανε την πρώτη της προπόνηση Παρασκευή, έχοντας απώλεια τον Αραβίδη που υπέστη θλάση. Κατά τ’ άλλα, οι Βράνιες και Ντίντακ (που τελείωσαν τραυματίες τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό) έκαναν πρόγραμμα στο γυμναστήριο και πιθανόν να είναι κι εκείνοι εκτός αποστολής για να προφυλαχθούν για τον τελικό του κυπέλλου, ενώ οι υπόλοιποι «κιτρινόμαυροι» γυμνάστηκαν κανονικά. Τέλος, ττιμωρημένοι είναι οι Ανέστης και Λαμπρόπουλος.

 

Νέος διαιτητής

Διαιτητή από τους πίνακες της Football League επέλεξε η ΚΕΔ για τον κυριακάτικο αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα με την ΑΕΚ. Ο Κωνσταντίνος Κοτσάνης του συνδέσμου Δράμας ορίζεται για πρώτη φορά σε αγώνα Super League.

Βοηθοί του θα είναι ο Ιωάννης Καραγκιζόπουλος από την Ημαθία και ο Ιορδάνης Δημητριάδης από την Καστοριά και τέταρτος διαιτητής ο Διονύσιος Ζούγρας από την Κοζάνη. Παρατηρητής διαιτησίας ορίστηκε ο Γεώργιος Τάπραντζης από την Αιτωλοκακαρνανία.

 

Κοινή δράση ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΗΕ   

Ο τελευταίος αγώνας του ΠΑΣ Γιάννινα με την ΑΕΚ μπορεί να είναι αδιάφορος βαθμολογικά για τις δύο ομάδες, ωστόσο θα στείλει ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα. Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, θα προβάλουν τους 17 στόχους για έναν καλύτερο κόσμο ως το 2030.

Μηδενική φτώχεια, Μηδενική πείνα, Καλή υγεία και ευημερία, Ποιοτική εκπαίδευση, Ισότητα των φύλων, Καθαρό νερό και αποχέτευση, Φθηνή και καθαρή ενέργεια, Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, Βιομηχανία καινοτομία και υποδομές, Λιγότερες ανισότητες, Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, Δράση για το κλίμα, Ζωή στο νερό, Ζωή στη στεριά, Ειρήνη δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί, Συνεργασία για τους στόχους, είναι οι 17 αυτοί στόχοι.

Λίγο πριν από την έναρξη του παιχνιδιού της τελευταίας αγωνιστικής με την ΑΕΚ την Κυριακή  30 Απριλίου, οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα θα φωτογραφηθούν πίσω από ένα μεγάλο πανό με τους 17 Στόχους, ενώ τα 22 παιδιά  των συνεργαζόμενων με τον ΠΑΣ ακαδημιών ποδοσφαίρου που θα συνοδεύουν τους 22 παίκτες και τους διαιτητές θα φορούν μπλουζάκια που θα απεικονίζουν το λογότυπο των 17 Στόχων.