Ως… ερωτικός μετανάστης κατέληξε στα Ιωάννινα ο Θεσσαλονικιός γυμναστής Μιχάλης Μερτζιανίδης, αφού δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία μιας Ηπειρώτισσας συναδέλφου του! Ομως ο δασκαλάκος αποδείχθηκε… λεβεντιά, καθώς δεν αρκέστηκε να διδάσκει Φυσική Αγωγή σε δημοτικό σχολείο. Η αγάπη του για τη δουλειά του και τα παιδιά τον ενέπνευσε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που ξεκίνησε από τα Γιάννενα και έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο, το Run ‘n Out.
Ο ατίθασος και πολυπράγμων 50χρονος γυμναστής μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι ο «πατέρας» του πρωτοποριακού παιχνιδιού, για το οποίο βραβεύτηκε από τη European Fair Play Movement. Μία βράβευση που φέρει την υπογραφή του διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, καθώς η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΔΟΕ. Ο Μιχάλης Μερτζιανίδης εξήγησε στην «Espresso» πώς εμπνεύστηκε το Run ‘n Out μια βροχερή μέρα στο σχολείο, πριν από οκτώ χρόνια: «Η ιδέα γεννήθηκε τυχαία τον Ιανουάριο του 2009, μια μέρα που έβρεχε. Οι μαθητές μου κι εγώ είχαμε καθίσει κάτω από ένα υπόστεγο, όταν ξαφνικά έπιασα μια κιμωλία και άρχισα να σχεδιάζω τετράγωνα στο έδαφος. Χωρίς να το καταλάβουμε, αρχίσαμε να παίζουμε ένα παιχνίδι με «φωλιές» και κυνηγητό. Μας άρεσε και, όταν έφτιαξε ο καιρός, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε να το παίξουμε και στο γήπεδο του μπάσκετ με τη συμμετοχή περισσότερων παιδιών» λέει ο κ. Μερτζιανίδης και διευκρινίζει πώς παίζεται το παιχνίδι: «Η ομάδα της άμυνας βρίσκεται εντός του τετραγώνου, ενώ της επίθεσης εκτός. Σκοπός των επιθετικών είναι να τρέξουν όλη την απόσταση από τη μία γωνία του γηπέδου στην άλλη για να κάνουν run, ενώ της άμυνας να τους “κάψει” και να τους βγάλει εκτός (out). Σε κάθε γωνία υπάρχουν βάσεις -τέσσερις συνολικά- που αποτελούν την ασφάλεια και το καταφύγιο των επιθετικών, την ώρα που η άμυνα προσπαθεί να τους “κάψει”…».
Διακρίσεις
Μέσα στα οκτώ χρόνια από τη γέννηση του παιχνιδιού, περισσότερα από 10.000 παιδιά το έχουν μάθει και το έχουν αγαπήσει: «Από τον πρώτο τελικό, στη γεμάτη
από 1.000 άτομα αυλή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, έχουν γίνει πολλά. Οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις είναι πολλές, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερο έπαθλο από τη χαρά που βλέπεις στα προσωπάκια των παιδιών. Εχουμε φτάσει στο σημείο να διοργανώνονται κάθε χρόνο αθλητικές συναντήσεις, τόσο εντός του σχολείου και μεταξύ των τμημάτων όσο και ανάμεσα στα σχολεία των Ιωαννίνων. Τα τελευταία δύο χρόνια στη μεγάλη παρέα μας προστέθηκαν και σχολεία από άλλους νομούς, όπως της Αττικής, της Καβάλας και της Κέρκυρας»!
Ο Μιχάλης Μερτζιανίδης και οι μαθητές του δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τις λέξεις «αγώνας» ή «πρωτάθλημα» για να περιγράψουν το Run ‘n Out, καθώς θεωρούν πως αποτελεί μία αθλητική γιορτή και αυτός είναι ο τίτλος που αξίζει να μπαίνει σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο γυμναστής και τα παιδιά του βραβεύτηκαν από τη European Fair Play Movement για την επινόηση του αθλήματος Run ‘n Out. Το Fair Play VOX Award για το 2016 κατέληξε, λοιπόν, στα Γιάννενα!
«Το βραβείο ανήκει στους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτού του παιχνιδιού, που είναι τα παιδιά, και τα ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα» ξεκαθαρίζει ο Μιχάλης Μερτζιανίδης.
Ομως ο 50χρονος γυμναστής έχει επινοήσει με τους μαθητές του κι άλλα παιχνίδια, όπως το «Μπαμ και κάτω», που είναι ένα είδος κυνηγητού όπου κανένα παιδί δεν βγαίνει έξω και το «Κλωτσοσκούφι» που παίζεται σε κλειστό χώρο και είναι ένας συνδυασμός ποδοσφαίρου, χάντμπολ και… πόλο!
Ιστορία μέσω βιντεοπαιχνιδιών
Ως gamer από μικρός, ο γυμναστής σκαρφίστηκε κι άλλη μια ιδέα: Να χρησιμοποιήσει το αγαπημένο χόμπι του, ώστε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της εικόνας και του ήχου για την εκμάθηση των παιδιών.
Ετσι «γεννήθηκε» η ιστορία μέσω βιντεοπαιχνιδιών! Η εποχή της πειρατείας, η Γαλλική Επανάσταση και η Βιομηχανική Επανάσταση στα χρόνια της βασίλισσας Βικτορίας ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των παιδιών, χάρη στο «History through gaming project», σε ιδέα και… εκτέλεση του Μιχάλη Μερτζιανίδη.
Χρησιμοποιήθηκαν τρία παιχνίδια με πιστή αναπαράσταση των εποχών, το αποτέλεσμα ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, ενώ το σεμινάριο για τα games έλυσε πολλές απορίες κι έβαλε αρκετά πράγματα στη θέση τους.
[Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ESPRESSO]