Η Εθνική Ελλάδος έκανε το αυτονόητο και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Eurobasket 2017 στην Κωνσταντινούπολη αφήνοντας μία γλυκόπικρη γεύση. Έτοιμη για ένα ακόμη γλυκό ταξίδι ως οφείλει αυτή η γαλανόλευκη φανέλα.

Η Εθνική πέρασε από την κόλαση στον παράδεισο και θα βρίσκεται στις ”16” καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Ο τελικός των τελικών με την Πολωνία και το τελικό 95-77 ήρθε να πλαισιώσει την κακή κατάσταση που επικρατεί στην επίσημη αγαπημένη. Την αρνητική της, δηλαδή, εικόνα που είναι απόρροια πολλών λαθών εντός καλοκαιριού. Διαφορετικά, σε άλλες εποχές, δεν θα μιλούσαμε ποτέ για τελικό την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Πολωνία, Φινλανδία, Ισλανδία και ότι άλλο εσείς θέλετε.

Όπως και να΄χει η Εθνική Ελλάδος κατάφερε να παλέψει την αποκρουστική της εικόνα, που είχε καθ’όλη την διάρκεια του ομίλου, να σώσει την παρτίδα στο νήμα και να κάμψει την αντίσταση της Πολωνίας συνεχίζοντας στην επόμενη φάση ως τέταρτη, τελευταία και καταϊδρωμένη από τις τέσσερις ομάδες που προκρίνονται.

Έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές βέβαια ότι αυτή η φανέλα είναι βαριά και έχει ”κότσια”. Στα δύσκολα επιβιώνει και δίνει χαρά στους Έλληνες φιλάθλους. Τα ”φορτισμένα” χέρια των Ελλήνων παικτών, μακάρι να λυθούν και να δώσουν μία πολύ μεγάλη χαρά στον κόσμο που θα βλέπει από μακριά. Είναι ευχής έργο να συνδυαστεί αυτή η πρόκριση με την τοποθεσία που ακούει στο όνομα Κωνσταντινούπολη ή πολύ πιο απλά για τον κοινό Ελληνισμό ”Πόλη”.

Για λίγο θα ξεχάσουμε τις εντάσεις των αποδυτηρίων, τις ψυχολογικά φορτισμένες δηλώσεις, τον βουρκωμένο Θανάση, αλλά και την δήλωση του Κώστα Μίσσα «Όταν τελειώσει το τουρνουά και κάνουμε μία αναδρομή, θα πω πάρα πολλά πράγματα που τώρα δεν έχει λογική να πω».

Θα επικεντρωθούμε για την ώρα δηλαδή στον πολύ σημαντικό και ιστορικό αγώνα, όπως έχει πλέον χαρακτηριστεί, του Σαββάτου απέναντι στην πολύ δυνατή Λιθουανία. Η Εθνική μας ομάδα έχει την ευκαιρία είτε να πάρει την μεγάλη πρόκριση και να ”παγώσει” προς στιγμήν τα κακώς κείμενα που έχουν λεχθεί, και σίγουρα αποτελούν ένα σοβαρό τροχοπέδη στην ψυχολογία των παικτών, είτε να πάρει το εισιτήριο της επιστροφής για Ελλάδα και να μείνει αυτή η αρνητική πορεία χαραγμένη στην μνήμη μας ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στο μέλλον.

Με ότι υλικό λοιπόν έχει και όσες δυνάμεις διαθέτουν οι Έλληνες παίκτες, που σίγουρα είναι αρκετές, θα παλέψει για την πολύ μεγάλη πρόκριση επί των Λιθουανών. Τρεις γεμάτες μέρες για ανασυγκρότηση και ξεκούραση έχουν μπροστά τους οι παίκτες της Εθνικής μας με απώτερο σκοπό φυσικά τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Το οψόμεθα σίγουρα σημαίνει ”θα δούμε” αλλά το πόσο είναι θετική η σημασία του ή αρνητική θα διαλευκανθεί λίαν συντόμως. Υπομονή και επιμονή, με λίγα λόγια, ως τότε…