Μέσα από μια πρωτότυπη και διασκεδαστική δράση, που διοργάνωσε η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, οι μικροί «Lake runners» γνώρισαν τα ταμπάκικα, ένα επάγγελμα που χάθηκε στο χρόνο, αλλά και ένα κομμάτι της πόλης του παρελθόντος.

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην Εβδομάδα Λίμνης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 11ου Γύρου Λίμνης από τον Α.Ο Ποσειδών και την ΑΜΚΕ Limni, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ιωαννιτών.

Δίνοντας έμφαση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης, οι εκπαιδευτές διάβασαν στα παιδιά απόσπασμα από την ιστορία του «Σιούλα του Ταμπάκου», που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή, και τους έδωσαν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» στα παλιά Γιάννινα και να έρθουν σε επαφή με χαρακτήρες και συναισθήματα, με προεκτάσεις που αφορούν σε θέματα, όπως οι κλειστές κοινωνικές τάξεις και η διαφορετικότητα, αλλά και η οικονομική κρίση. Η επιλεγμένη μουσική συνόδεψε τα παιχνίδια, που έπαιζαν οι ταμπάκοι, όπως τα «σκλαβάκια», και τις υπόλοιπες δημιουργικές δράσεις.

Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δράσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθήματος και την παρακολούθησαν η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Βάγια Οικονομίδη και η πρόεδρος του Α.Ο. Ποσειδών Αγνή Δρίμτζια.

«Τα παιδιά βρίσκονται εδώ για να ασχοληθούν με ένα πολύ ωραίο θέμα, την παλιά πόλη, μια ιστορία που είναι λίγο ξεχασμένη, αλλά θα πρέπει να τη θυμόμαστε για να θυμόμαστε από πού ξεκινάμε και που πάμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να μαθαίνουμε στα παιδιά το παρελθόν τους, για να μπορούμε να φωτίσουμε τις μελλοντικές τους ημέρες», σημείωσε η κ. Δρίμτζια.

«Ευχαριστούμε για την πρόσκληση σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση του Ioannina Lake Run, που φωτίζει και προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο, αυξανόμενο αριθμητικά, τα Γιάννενα, μια υπέροχη πολυπολιτισμική πόλη, που έχει να δείξει πλούσια παράδοση σε όλα τα επίπεδα. Είναι δική μας χαρά και υποχρέωση, ως φορέας του Υπουργείου Παιδείας, με την κοινωνική ευθύνη που μας διακρίνει, να προσφέρουμε γνώσεις στα παιδιά, για να κάνουμε πράξη αυτό που ανέφερε η κ. Δρίμτζια, να τους δώσουμε τα εφόδια της γνώσης του παρελθόντος, προκειμένου να πορευθούν στο μέλλον. Να είναι δέντρα με γερές ρίζες, γνωρίζοντας την ιστορία του τόπου τους», σημείωσε η κ. Οικονομίδη.

 

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τους «Δρομείς της λίμνης»

Τη δική τους πινελιά θα βάλουν στη φετινή διοργάνωση του Ioannina Lake Run οι εικαστικοί καλλιτέχνες της περιοχής, που θα πραγματοποιήσουν εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, με την υποστήριξη της ΙΚΕΑ, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Το Σωματείο Ηπειρωτών Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών, ως φορέας πολιτισμού, υποστηρίζει και συμβάλλει εθελοντικά στη διοργάνωση του 11ου Γύρου Λίμνης με την παρουσίαση δημιουργικών εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά, με θέμα «Δρομείς της λίμνης».

Τα παιδιά θα εκφραστούν ελεύθερα, θα προβληματιστούν για τη λίμνη Παμβώτιδα που κινδυνεύει, θα εμπνευστούν από τον αθλητισμό και, μέσα από τα σχέδιά τους, θα μεταδώσουν τις ιδέες τους και τα συναισθήματά τους, εκφράζοντας, παράλληλα, τον ψυχισμό τους και βιώνοντας τη χαρά της δημιουργίας. Θα μάθουν να μεταφέρουν έννοιες από τον φυσικό κόσμο σε εικαστικά έργα, θα γνωρίσουν και θα πειραματιστούν με διάφορα  υλικά-εργαλεία, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν στις τεχνικές μαθαίνοντας διάφορες εφαρμογές τους.

Τα εργαστήρια θα είναι δωρεάν και θα παρουσιάσουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες – εκπαιδευτικοί εικαστικών, μέλη του Σωματείου, Ελευθερία Βέργου, Μαγδαληνή Γιωτάκη, Καλλιόπη Ζώη, Ελένη Τσίκα, Έλη Στύλιου, Παναγιώτης Κρομμύδας, στο περίπτερο της ΙΚΕΑ το Σάββατο, από τις 4 έως τις 7 το απόγευμα, και την Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Μαβίλη.