image description

Η αγάπη των ξενιτεμένων Ηπειρωτών για τον ΠΑΣ Γιάννινα υπήρχε ανέκαθεν και εκφραζόταν με κάθε τρόπο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Χριστοβασίλης, μεγάλωσε και δραστηριοποιήθηκε ως επιχειρηματίας σε Γερμανία και Αμερική με την αγάπη για τον ΠΑΣ Γιάννινα να τον οδηγεί τελικά στο «τιμόνι» του τα τελευταία 9 χρόνια.

Στο σημερινό μας αφιέρωμα, όμως, θα μιλήσουμε για Ηπειρώτες μετανάστες, που πριν από 40 περίπου χρόνια έφτιαξαν τον δικό τους ΠΑΣ στο μακρινό Αννόβερο της Γερμανίας, για να τους θυμίζει την αγαπημένη τους ομάδα πίσω στην πατρίδα. Ο ΠΑΣ Ανοβέρου ή Πανηπειρωτικός, όπως τον ξέρουν οι περισσότεροι στη Γερμανία, προσπαθεί να αναδιοργανωθεί και να γίνει πιο δραστήριος τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει ήδη μία ομάδα σε ερασιτεχνική κατηγορία, συνεργάζεται με γερμανική Ακαδημία για να «φτιάξει» τη δικιά του γενιά ποδοσφαιριστών, ώστε να επανδρώσει την ανδρική ομάδα τα επόμενα χρόνια και όνειρο των ανθρώπων του είναι σύντομα να υπάρξει μια συνεργασία και με τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Ελλάδα, ώστε η Ένωση των Ελλήνων μεταναστών με την ιδιαίτερη πατρίδα τους και την αγαπημένη τους ομάδα, να γίνει ακόμα πιο δυνατή.

Ο κ. Σταύρος Χρηστίδης, αντιπρόεδρος του Πανηπειρωτικού Αννοβέρου, μίλησε στην εκπομπή «90 ΚΑΙ ΚΑΤΙ» και τον Γιάννη Γιαννάκη, δίνοντας πληροφορίες για τη δραστηριοποίηση της ομάδας και τα μελλοντικά της σχέδια.

Αναλυτικότερα:

Για το πώς ξεκίνησε η ιδέα της ίδρυσης της ομάδας: «Ιδρύθηκε το 1978 από μετανάστες ηπειρώτικης καταγωγής στην πόλη του Αννοβέρου. Ξεκίνησαν μια προσπάθεια να μαζεύονται οι Ηπειρώτες της περιοχής για να ασχολούνται οι νέοι με το ποδόσφαιρο. Είμαστε υπερήφανοι που την κρατάμε την ομάδα με όσες δυσκολίες έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια».

Για τις ομάδες που διαθέτει και τις κατηγορίες που παίζουν: «Είναι στο τοπικό πρωτάθλημα η ομάδα μας και αν ανέβει θα βρεθεί σε ερασιτεχνική κατηγορία. Για να καταλάβετε υπάρχουν 7 κατηγορίες ανώτερες απ’ αυτήν που αγωνιζόμαστε και 7 κατηγορίες κατώτερες.

Υπάρχει σύλλογος Πανηπειρωτικός Αννοβέρου με δικό του συμβούλιο και προεδρείο, αλλά αυτή τη στιγμή παίζουμε με γερμανικό όνομα στο πρωτάθλημα, γιατί η ομάδα αυτή μας καλύπτει όλα τα έξοδα και μας φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της. Από του χρόνου θα γίνει μια προσπάθεια αυτό να αλλάξει και να παίζουμε ως ΠΑΣ Ανοβέρου.

Η αρχική ιδέα από τους μετανάστες του 1978, που ήταν από τα Ιωάννινα, την Άρτα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, ήταν να υπάρχει μια ομάδα ΠΑΣ Γιάννινα εδώ στη Γερμανία. Η αγάπη προς την ομάδα υπήρχε ανέκαθεν.

Στην ομάδα παίζουν 15 Ελληνόπουλα, οι 10 είναι Ηπειρώτες. Θα μπορούσαμε να είχαμε παίξει 1-2 κατηγορίες πιο ψηλά, αλλά η προτεραιότητά μας είναι να έχουμε Ηπειρώτες και νέα παιδιά στην ομάδα. Την επιτυχία την κοιτάμε μακροπρόθεσμα».

Για το αν υπάρχουν και Ακαδημίες: «Υπάρχει ομάδα βετεράνων άνω των 32 ετών, αλλά συνεργαζόμαστε με τη γερμανική Ακαδημία, γιατί δεν είναι τόσα πολλά τα Ελληνόπουλα για να έχουμε αμιγώς δικές μας Ακαδημίες. Έχουμε περίπου 40 παιδιά από 8 ως 18 ετών, που ο σκοπός είναι κάποια στιγμή να παίξουν στην ανδρική μας ομάδα. Βέβαια αν ρωτήσεις κάποιον στη Γερμανία, όλοι μας ξέρουν ως Πανηπειρωτικό Αννοβέρου».

Για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η ομάδα: «Είναι της γερμανικής ομάδας, εμείς δεν πληρώνουμε τίποτα. Η συμφωνία είναι να παίζουμε γι’ αυτούς και να χρησιμοποιούμε τα γήπεδα. Δυστυχώς δεν έχουμε τέτοια περιουσία για να αποκτήσουμε κάτι δικό μας. Γενικώς, οι περισσότερες ξένες ομάδες νοικιάζουν γήπεδα, δεν έχουν δικά τους. Εμείς βρήκαμε αυτόν τον τρόπο συνεργασίας».

Για το αν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς το πόσοι κοινοτικοί μπορούν να αγωνίζονται: «Οι περισσότεροι Έλληνες που αγωνίζονται στην ομάδα είναι γεννημένοι στη Γερμανία. Είναι Έλληνες, αλλά και οι Γερμανοί μας βλέπουν ως δικούς τους ανθρώπους, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Για το αν υπάρχει σκέψη συνεργασίας με τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Εμείς τα τελευταία 1-2 χρόνια γίναμε πιο δραστήριοι. Βρήκαμε πόρους από εταιρίες, εστιατόρια κτλ που μας βοηθάνε. Θέλουμε να αρχίσουμε να γινόμαστε πιο γνωστοί και σε άλλα μέρη της Γερμανίας. Αυτό γίνεται, αλλά θέλουμε οπωσδήποτε να κάνουμε κάποια στιγμή συνεργασία με τον ΠΑΣ Γιάννινα, γιατί αυτές είναι οι ρίζες μας, από εκεί είναι η καταγωγή μας και παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα τον ΠΑΣ».

Για το αν παρακολουθεί ο κόσμος τους αγώνες τους: «Δεν είμαστε κάποια επαγγελματική κατηγορία για να έχουμε πολύ κόσμο. Περίπου στα 300 εισιτήρια κόβουμε, αλλά για μας είναι μια πολύ μεγάλη βοήθεια. Έρχονται οι Έλληνες στα παιχνίδια μας και είναι μια ευκαιρία να σμίξουν. Στην κατηγορία που παίζουμε έχουμε τους περισσότερους φιλάθλους. Ο κόσμος βλέπει ότι παίζουν δικά μας παιδιά, ότι έχουμε το σκοπό να διατηρήσουμε την ελληνικότητα, μας ενδιαφέρει να παρουσιάζουμε σωστή συμπεριφορά και να είμαστε μια μεγάλη οικογένεια».

Για το αν υπάρχει παίκτης που θα μπορούσε να παίξει στον ΠΑΣ Γιάννινα: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά νομίζω. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Σε μια τριετία-τετραετία εύχομαι να είμαστε ακόμα καλύτεροι. Γι’ αυτό και στη γερμανική Ακαδημία που συνεργαζόμαστε, στέλνουμε πλέον τα παιδιά από μικρές ηλικίες, ώστε να προοδεύσουν».

Για το μήνυμα που θέλει να στείλει στον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα: «Θέλω να δώσω ένα μήνυμα στους Ηπειρώτες. Εσείς έχετε δίπλα σας τον ΠΑΣ Γιάννινα. Εμείς είμαστε πολύ μακριά από την πατρίδα μας, μακάρι να ήμασταν στα Γιάννενα και να βλέπαμε από κοντά την ομάδα. Εσείς μπορείτε. Η ομάδα κάνει πολύ καλή πορεία, έστω και με αυτά τα λίγα οικονομικά που έχει. Το μήνυμά μας είναι να στηρίξετε την ομάδα, που είναι το καμάρι της Ηπείρου».

Και τέλος ο κ. Χρηστίδης γνωστοποίησε και το ενδιαφέρον στοιχηματικής εταιρίας η οποία προσεχώς θα συνεργαστεί και στην Ελλάδα. Την έχουν Ηπειρώτες και θα βοηθήσει από την πλευρά της τον ΠΑΣ Γιάννινα, όπως είπε!

Δείτε τη σελίδα της ομάδας στο fb ΕΔΩ

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής