image description

Λίγο έλειψε να μοιράσει εγκεφαλικά ο ΠΑΣ Γιάννινα στη Λεωφόρο στις καθυστερήσεις της ρεβάνς του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Το γκολ του Φερφελή στο 93′ έδωσε μεν τη νίκη με 0-1 στον ΠΑΣ, επικρατώντας έπειτα από 27 χρόνια μέσα στο «σπίτι» του τριφυλλιού, αλλά η τελευταία φάση θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των Γιαννιωτών, αφού σε εκτέλεση φάουλ του Ακόστα σε νεκρό χρόνο και με γεμάτη την περιοχή του Κοτσόλη, ο Σκόνδρας πήρε την κεφαλιά, αλλά έστειλε την μπάλα 1 μέτρο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι! Θα μιλούσαμε για την πιο απίθανη ανατροπή των τελευταίων ετών και για νίκη με σπουδαίο αντίκρισμα. Τελικά ήταν μία νίκη γοήτρου, που επισφράγισε και μία πολύ καλή εμφάνιση.

Ο ΠΑΣ λόγω της ήττας με 1-2 μέσα στο «Ζωσιμάδες» στο πρώτο ματς, έχασε την πρόκριση τελικά, λόγω των 2 εκτός έδρας τερμάτων του «τριφυλλιού» και δεν θα είναι στην αυριανή κλήρωση του κυπέλλου, στην οποία θα είναι όλα τα φαβορί από τα υπόλοιπα ζευγάρια.

Στο αγωνιστικό σκέλος, ο ΠΑΣ Γιάννινα με σύστημα 3-5-2, όπως είχαμε προαναγγείλει και στο πρωινό μας ρεπορτάζ, ήλεγξε το παιχνίδι στο α’ μέρος, πίεσε έξυπνα και βρισκόταν μονίμως στο προσκήνιο. Έβγαλε και κάποιες φάσεις, αλλά δεν υπήρξαν καλά τελειώματα, αλλά συνήθως βιαστικά ή με μία ενέργεια παραπάνω απ’ ό,τι χρειαζόταν. Ο Παναθηναϊκός δεν απειλούσε ουσιαστικά. Αν και έβρισκε κάποια αμυντικά κενά, λόγω του ότι ο ΠΑΣ έπαιζε ψηλά, ήταν ακίνδυνος.

Σπουδαίο παιχνίδι από τον Κοζορώνη σ’ αυτό το α’ μέρος και πολύ κινητικοί οι Ακόστα, Ίλιτς και Μανιάς, αλλά το 0-0 έμεινε.

Στην επανάληψη, ο Στραματσόνι διέγνωσε ότι με πίεση παραπάνω θα δυσκολευόταν στις πρώτες πάσες ο ΠΑΣ Γιάννινα και με τον Τσουκαλά πιο κουρασμένο, χρειάστηκε να γίνονται βαθιές μπαλιές για να αποφευχθεί η πίεση και η μπάλα χανόταν πιο εύκολα. Έτσι ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε το παιχνίδι και δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες, με την άμυνα και τον Τζημόπουλο να έχουν πιο ενεργό ρόλο τουλάχιστον ως το 80′.

Στα τελευταία λεπτά το ρίσκο του ΠΑΣ μεγάλωσε και ο Πετράκης πέρασε στη θέση του τραυματία Μιχαήλ τον Φερφελή, δίνοντας ύψος στην ομάδα. Το γκολ για τον ΠΑΣ ήρθε στις καθυστερήσεις με τον Φερφελή, για να φτάσουμε στο δραματικό φινάλε και την τελευταία φάση, όπου με 21 παίκτες μέσα στην περιοχή, ο Ακόστα εκτέλεσε φάουλ, ο Σκόνδρας πήρε την κεφαλιά, αλλά την έστειλε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε τα εμφράγματα και ο ΠΑΣ έμεινε με τη νίκη γοήτρου στα χέρια του. Όπως το 1989, ακριβώς έτσι και φέτος ο ΠΑΣ νίκησε στο κύπελλο (τότε με γκολ του Κεραμιδά, τώρα με κεφαλιά του Φερφελή), αλλά η νίκη δεν έδωσε την πρόκριση.

Πάντως, τόσο η εμφάνιση όσο και η νίκη, είναι μια καλή παρακαταθήκη για το μέλλον, για να ηρεμήσει η ομάδα και να αφήσει πίσω της προσωρινά ό,τι την πλήγωσε τις τελευταίες εβδομάδες.