Δυσλειτουργίες και προβλήματα των Αναπτυξιακών Νόμων τέθηκαν από την ΕΝΠΕ σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας

0

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των δύο παλαιών Αναπτυξιακών Νόμων (Ν. 3299 και 3908), καθώς και την εκκίνηση του Νέου Νόμου, ζήτησε η Ένωση Περιφερειών σε σύσκεψη τη Δευτέρα στην Αθήνα στο Υπουργείο Οικονομίας με τον Αν. Υπουργό κ. Αλ. Χαρίτση.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος εκπροσώπησε την ΕΝΠΕ,    τόνισε σήμερα πως τόσο στη συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό, με τον Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου κ. Λαμπριανίδη και με όλους τους αρμόδιους – για τον Αναπτυξιακό Νόμο – υπαλλήλους των Περιφερειών, κατατέθηκαν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες στην εξέλιξη του Αναπτυξιακού, όπως με τα Περιφερειακά Όργανα Ελέγχου (Π.Ο.Ε.) .

«Για τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299 έχει δοθεί παράταση μέχρι 31/12/2018. Ότι έχουν να κάνουν οι επενδυτές, πρέπει να το έχουν  ολοκληρώσει μέχρι αυτή την ημερομηνία.  Μετά την αίτηση που θα  υποβάλλουν, μπορούν να ζητήσουν την πληρωμή τους. Για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο ακόμα δεν έχει βγει η πλατφόρμα ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τα αποτελέσματα και να γίνει η εκκίνηση του προγράμματος»,  εξήγησε ο Περιφερειάρχης.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι:

«Είδαμε – είπε ο κ. Καχριμάνης– ότι υπάρχει μια τεράστια δυσλειτουργία στα Περιφερειακά Όργανα Ελέγχου. Μπορεί να οριστεί ένας υπάλληλος από τη Θράκη, άλλος από την Πελοπόννησο και άλλος από την Ήπειρο.  Είναι δύσκολο να  συντονιστούν αυτοί και να μπορέσουν να  εκδώσουν τα πορίσματα όπως πρέπει,  για να μπορέσει στη συνέχεια ο επενδυτής να πάρει τα χρήματα. Ζητήσαμε τουλάχιστον στους παλαιούς Νόμους να γίνουν διαδικασίες όπως προβλέπεται σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις. Όπως έδωσαν το δικαίωμα στο Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας – Θράκης) να ορίζει τέτοια Επιτροπή ελέγχου, για να μπορέσουμε γρήγορα να κλείσουμε τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους και να μην έχουμε προβλήματα».

Σε αναμονή σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ για εισαγωγές γάλακτος- διαχειριστικούς χάρτες βόσκησης

Την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία της αιγοπροβατοτροφίας από τις εισαγωγές γάλακτος και τη λήψη απόφασης για τον τρόπο εκπόνησης των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης. «Έχουν έρθει κάποιες προτάσεις από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις οποίες προκύπτουν τεράστιες διαφορές από αυτά που μας είχε δώσει ο κ. Αποστόλου για τους χάρτες. Π.χ. για την Ήπειρο σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Τσιρώνη χρειάζονται  3,5 εκ. ευρώ, ενώ με αυτές του κ. Αποστόλου έχουν 600.000 ευρώ προϋπολογισμό. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει άμεσα να   τελειώσουμε με τους χάρτες γιατί το 2019 είναι κοντά και δεν θα ξανάρθει καμία επιδότηση, παρά μόνο πρόστιμο από την Ε.Ε.».

Σχόλια

Comments are closed.