image description

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας, αποφάσισε με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου του Σώματος, να συνηγορήσει και να συμφωνήσει,  ώστε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με πόρους του,  να μετάσχει στον πλειστηριασμό ακινήτων  στα οποία  στεγάζονταν κατά το παρελθόν εγκαταστάσεις της μεταλλοβιομηχανίας SPIDER N. Πέτσιος και Υιοί Α.Ε.

Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στην Περιφέρεια από τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση, οι οποίοι είναι και οι επισπεύδοντες  του πλειστηριασμού.

Τα ακίνητα περιλαμβάνουν: Α) Αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 21.864,43 τ.μ.   Β) αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 6.055 τ.μ. τα οποία αποτελούν ενιαίο γήπεδο με βιομηχανικό κτίριο επιφάνειας 8.066 τ.μ. και κτίριο γραφείων 866 τ.μ.. Το τίμημα για το σύνολο του γηπέδου, μετά από τέσσερις άγονους πλειστηριασμούς, έχει μειωθεί  σε 1.030.000 ευρώ, με πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η  σύμφωνη γνώμη, αναφέρεται σε μία και μοναδική προσφορά  1.031.000 ευρώ και στην περίπτωση που υπάρξει ακριβότερη προσφορά από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο,  δεν θα συνεχιστεί εκ μέρους του Περιφερειακού Ταμείου η συμμετοχή του στη διαγωνιστική διαδικασία.

Όπως αποσαφηνίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης:

Α) Το ακίνητο έχει κατασχεθεί και δεν έχουν επ΄ αυτού κανένα δικαίωμα οι μέτοχοι της εταιρείας.

Β) Η συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για την απόκτηση στα πλαίσια του ως άνω πλειστηριασμού εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ήτοι το συγκεκριμένο ακίνητο, συνάδει με τις προδιαγραφές της μελέτης που εκπονήθηκε  για τη δημιουργία μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου στα Ιωάννινα, που είναι πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών και τοπικών φορέων.  Με τη συμμετοχή του στον πλειστηριασμό και τυχόν απόκτηση του οικοπέδου, το Περιφερειακό Ταμείο εκπληρώνει και το ρόλο του, που είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου μας.  Σημειώνεται ότι στη Μελέτη Σκοπιμότητας, που ανατέθηκε με απόφαση του Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου -στο οποίο εκπροσωπούνται τα επιμελητήρια κ.α.-, προβλέπεται όπως η λειτουργία του Εκθεσιακού Κέντρου γίνει σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, το Πανεπιστήμιο και επιχειρηματικούς φορείς.

Γ) Το τίμημα του πλειστηριασμού  θα κατανεμηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στους εργαζόμενους, στο ΙΚΑ και ενδεχομένως στο Δημόσιο, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα επ΄ αυτού οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι της Βιομηχανίας. Τα περί αντιθέτου διαδιδόμενα προέρχονται από άτομα που είτε αγνοούν τη νομοθεσία ή σκοπίμως επιχειρούν να παραπληροφορήσουν τους πολίτες της Ηπείρου.

Δ) Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκπρόσωποι των εργαζομένων, γνωστοποίησαν στο Σώμα, ότι μόνο οι απαιτήσεις των ίδιων για δεδουλευμένα ανέρχονται σε πενταπλάσιο ποσό από την τιμή της προσφοράς του εκπλειστηριαζόμενου ενιαίου ακινήτου.

Ε) Από τον Περιφερειάρχη δηλώθηκε κατηγορηματικά προς τους εργαζόμενους, ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να εμπλακεί στον ίδιο  πλειστηριασμό που αφορά το οικόπεδο και τις εγκαταστάσεις της Spider στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, ούτε και υπάρχει δυνατότητα η Περιφέρεια να αναλάβει την επαναλειτουργία της επιχείρησης.