image description

Χωρίς ξυλεία για τις ατομικές ανάγκες τους αφήνει για φέτος δικαιούχους κατοίκους τριών  Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ζαγορίου η ξαφνική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, με την οποία δεν επιτρέπει να δοθούν ποσότητες καυσόξυλων από δημοτικά ή δημόσια δάση στα οποία δεν υπάρχουν διαχειριστικές μελέτες ή πίνακες υλοτομίας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δικαιολογημένη αναστάτωση και αντίδραση των κατοίκων, αλλά και του Δήμου Ζαγορίου, δεδομένου ότι έρχεται καθυστερημένα ενώ έπρεπε ήδη να έχει γίνει η ξύλευση και προμήθεια των καυσόξυλων για τον χειμώνα που είναι βαρύς στα χωριά της περιοχής.

Πρόκειται για τις Καρυές  τον Ανθρακίτη και το Καβαλλάρι. Στα δάση αυτών των χωριών, όπως και για άλλα στο Ζαγόρι, μέχρι πρότινος υπήρχε άλλη διαδικασία. Σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων και με την έκδοση ρυθμιστικών  διατάξεων καυσοξύλευσης (ΔΑΔ), λύνονταν το πρόβλημα που υπήρχε λόγω έλλειψης μελετών. Φέτος, παρόλο που αρχικά εγκρίθηκε η ίδια διαδικασία (αίτημα του Δήμου προς την Δασική Υπηρεσία και σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου) στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Η Δ/νση Δασών μετά από την αρχική της έγκριση ξαφνικά προέβη στην ανάκληση αυτών και σε ερώτημά μας μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Η Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων σε έγγραφό της στις 31 Οκτωβρίου επικαλείται ότι η έκδοση των δασικών ρυθμιστικών διατάξεων καυσοξύλευσης (ΔΑΔ) δεν είναι λύση στο πιεστικό διαχρονικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται διατάραξη και υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων, κυρίως λόγω υπερκαρπώσεων αλλά και έλλειψης ενός ενιαίου σχεδιασμού και μελέτης.

«Καταργεί» στην ουσία την ισχύουσα διαδικασία και την Δασική Ρυθμιστική Διάταξη Καυσοξύλευσης (ΔΑΔ) με την οποία ξεπερνιούνταν η απουσία διαχειριστικών μελετών ή πινάκων υλοτομίας (επιτρέπονται για δυο χρόνια μετά τη λήξη της μελέτης).

Για τα παραγωγικά και εκμεταλλεύσιμα δάση στο Ζαγόρι ο Δήμος έχει προωθήσει σειρά διαχειριστικών μελετών (άλλες ολοκληρώθηκαν και ορισμένες έχουν ανατεθεί και εκπονούνται) και πινάκων υλοτομίας για να στηριχθούν οι δασεργάτες της περιοχής και να γίνεται ορθολογική διαχείριση του δασικού πλούτου.

Αντίθετα για δημόσια δάση η Δασική Υπηρεσία δεν έχει ανταποκριθεί σε όλα ως προς τη σύνταξη μελετών. Υπάρχουν όμως και δάση, όπως αυτά που προκύπτει τώρα το πρόβλημα που δεν είναι παραγωγικά και θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των μονίμων κατοίκων με υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας για τα σημεία και τις ποσότητες ξύλευσης μέσα από μελέτες καυσοξύλευσης για μια πενταετία.

Ο Δήμος Ζαγορίου, έστω και την ύστατη ώρα, καλεί την Δασική Υπηρεσία να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα αυτών των δασών στα συγκεκριμένα χωριά και σε άλλα που πρόλαβαν (πριν την έκδοση της επίμαχης απόφασης) οι κάτοικοι να προμηθευτούν τα ξύλα για τον χειμώνα και να επιτρέψει να συνεχιστεί η διαδικασία που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση θα αφήσει χωρίς καυσόξυλα δικαιούχους σε αυτά τα χωριά με ότι αυτό συνεπάγεται.