
Τις χειρότερες επιδόσεις όσα χρόνια είναι στη Super League με προεδρία Χριστοβασίλη καταγράφει ο ΠΑΣ Γιάννινα στις 10 πρώτες αγωνιστικές της φετινής Super League. Οι 7 βαθμοί, τα 5 γκολ ενεργητικό και τα 17 παθητικό, ξεπερνούν οτιδήποτε άλλο είχαμε δει στις προηγούμενες 7 παρουσίες των Ηπειρωτών στο πρώτο τη τάξει ελληνικό πρωτάθλημα. Ασφαλώς πρόκειται για μία εικόνα που απογοητεύει και πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Σε σύγκριση με τη σεζόν 2009-2010 που ο ΠΑΣ υποβιβάστηκε επίσης οι αριθμοί είναι χειρότεροι. Τότε είχε 8 γκολ υπέρ, 14 κατά και 10 βαθμούς.
Οι «κυανόλευκοι» δυστυχώς έχουν προβληματική εικόνα σε όλες τις γραμμές τους. Η άμυνα κράτησε μόλις 2 φορές ανέπαφη την εστία του Βελλίδη, η επίθεση σκόραρε μόλις σε 4 ματς, ενώ η χαφ δυσκολεύονται να κρατήσουν μπάλα και να μοιράσουν παιχνίδι. Ο ΠΑΣ, όπως θα δούμε στη συνέχεια είναι η ομάδα με τις λιγότερες πάσες στη Super League.
Το μεγάλο πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων αποτυπώνεται και στο στατιστικό της μικρότερης παραγωγής τελικών προσπαθειών. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει μόλις 69 τελικές, με πιο κοντινές του ομάδες τον Παναιτωλικό με 76 και τον ΟΦΗ με 77.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός τελικών προσπαθειών που εκδηλώνονται μέσα από την αντίπαλη περιοχή είναι σοκαριστικά μικρός. Μόλις 36 φορές πάτησε ο ΠΑΣ στην αντίπαλη περιοχή σε 10 αγώνες για να εκδηλώσει φάση, απ’ αυτές έκανε 23 σουτ και 13 κεφαλιές. Σε αυτά τα επίπεδα είναι και η ΑΕΛ με 39 τελικές (31 σουτ και 8 κεφαλιές).
Από τη στιγμή που δεν φτάνει στην αντίπαλη περιοχή με αξιώσεις, σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει κατοχή μπάλας και να αλλάξουν οι παίκτες πάσες μεταξύ τους. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μακράν η χειρότερη ομάδα στο passing game με μόλις 304 πάσες. Ακολουθεί ο Απόλλωνας με 360 και ο ΟΦΗ με 390.
Το γεγονός ότι δεν βρίσκονται μεταξύ τους οι παίκτες στο γήπεδο και δεν απειλούν συχνά, αυτομάτως σημαίνει ότι δεν σκοράρουν. Έτσι ο ΠΑΣ συνεχίζει να διαθέτει τη 2η χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος, με μόλις 5 γκολ. Στα 2 είναι ο Απόλλωνας που έχει τη χειρότερη επίθεση και στα 7 είναι Αστέρας Τρίπολης, ΑΕΛ και ΟΦΗ.
Το ποσοστό του ΠΑΣ στο σκοράρισμα χειροτέρεψε κι άλλο σε σύγκριση με τις 6 πρώτες αγωνιστικές που είχε 1 γκολ/9 τελικές. Πλέον πετυχαίνει 1 γκολ/13.8 τελικές!
Στα αντίστοιχα ποσοστά της άμυνας, ο ΠΑΣ διαθέτειτη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος. Η εστία του Βελλίδη έχει παραβιαστεί 17 φορές. Τον ίδιο αριθμό γκολ έχει δεχτεί και ο Λεβαδειακός, ενώ στα 16 είναι ο ΟΦΗ.
Το παραπάνω στατιστικό σημαίνει ότι οι «κυανόλευκοι» δέχονται 1 γκολ/7,4 τελικές προσπάθειες που γίνονται προς την εστία τους.
Σε άλλες «πρωτιές», ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η πρώτη ομάδα σε αποκρούσεις μαζί με τον Πανιώνιο. Έχει συνολικά 54, με τις 42 να τις έχει κάνει ο Μάρκος Βελλίδης. Αρκετά πιο πίσω είναι ο Χουάντερσον του Απόλλωνα με 37.
Ο Βελλίδης πέρασε πρώτος και στα κλεψίματα έχοντας φτάσει τα 45, έναντι 42 του Επασί του Λεβαδειακού.
Άξιο αναφοράς είναι και το ροτέισον του Πετράκη. Από το ρόστερ των 32 επαγγελματιών παικτών, έχουν αγωνιστεί στο πρωτάθλημα οι 23! Μαζί με το κύπελλο φτάνουμε στους 26, αφού στον θεσμό αυτό έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής και οι Ευαγγέλου, Ν. Μιχαήλ και Νάουμετς.
Ο παίκτης που δεν έχασε ούτε λεπτό αγώνα είναι ο Βελλίδης με 950 λεπτά συμμετοχής και τον ακολουθεί ο Λίλα με 934 λεπτά. Τρίτος είναι ο Αλ. Μιχαήλ με 901.
Στο πρωτάθλημα έπαιξαν 14 Έλληνες και 9 ξένοι.
Από τις μεταγραφές του καλοκαιριού ο χρόνος συμμετοχής μοιράστηκε ως εξής: Μυστακίδης 435 λεπτά, Κρίζμαν 420, Κακούμπα 369, Κάστρο 358, Ξύδας 358, Αθανασιάδης 328, Σιόντης 274, Λέο 203, Κούζικ 188, Παμλίδης 83 και Λουκίνας 61. Δεν έχουν αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Ευαγγέλου, Νεόφυτος Μιχαήλ και Νάουμετς.
Σε ατομικά στατιστικά, πρώτος σε τελικές προσπάθειες είναι ο Μυστακίδης με 14, σε εύστοχα γεμίσματα ο Νικολιάς με 7/15, πασέρ οι Λίλα και Νικολιάς με 42, σε λάθη ο Νικολιάς με 34, σε αποκρούσεις ο Βελλίδης με 42, σε κλεψίματα ο ίδιος με 45 και τον ακολουθεί ο Λίλα με 27 κλεψίματα, σε επεμβάσεις ο Τζημόπουλος με 38.
Τα περισσότερα φάουλ έχει παραχωρήσει ο Λίλα που έφτασε τα 44, αλλά έχει και τα περισσότερα κερδισμένα με 21. Βιδάλ και Νικολιάς έχουν κερδίσει από 20.
Στο αντίστοιχα άρθρο για τα στατιστικά του Οκτωβρίου είχαμε εκφράσει την άποψη ότι ίσως τα πολλά εκτός έδρας ματς και δη με ομάδες που διεκδικούν την πεντάδα και το πρωτάθλημα, πιθανόν να ευθύνονται για την κακή εικόνα του ΠΑΣ. Όμως η συνέχεια έδειξε ότι και με αντιπάλους στα μέτρα του, η εικόνα συνεχίζει να είναι απογοητευτική.
Αν μη τι άλλο οι «καμπάνες» ηχούν και θα χρειαστούν οπωσδήποτε μεταγραφές ποιοτικών ποδοσφαιριστών που θα έρθουν να παίξουν από το πρώτο ματς του β’ γύρου. Μεταγραφές στα τέλη Ιανουαρίου θα είναι αργά για να σώσουν κάτι.